Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2442.45
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Temmuz 2018

Eğitimci bakan\u2026

Yeni sistemin ilk kabinesi Pazartesi günü açıklandı. Eğitim camiasındaki herkesin gözü Milli Eğitim Bakanlığı'ndaydı. Bu koltuğa daha önce Talim Terbiye Kurulu'na başkanlık yapmış, akademisyenlik birikimi de bulunan Prof. Dr. Ziya Selçuk getirildi.

Selçuk eğitim camiasının içinden biri olması nedeni ile bu göreve layık görüldü. Öğretmene, öğrenciye yakınlığı ile biliniyor. Bilgisi, birikimi, donanımı ve çalışma ahlakı ile layıkıyla bu görevin üstesinden gelebilecek biri. Milli Eğitim Bakanlığı'nda yıllarca bürokrat olarak görev almış olması nedeni ile bakanlık nezdinde ki teşkilatlanmaya, çalışma düzenine yabancı olmaması oryantasyon sürenci kısaltacağından zamandan da kazanç sağlayabilecek bir isim. Bu açıdan Bakanlığı yönetmekte herhangi bir engelle ya da zorlukla karşılaşmadan kendine ait (ama milletten yana) bir yönetim sistemi kuracağından şüphem yok.

Sayın Bakanın ismi açıklanır açıklanmaz iletişim halinde olduğum yüzlerce eğitimcinin nabzını yokladım. Bütün bir eğitim camiasının hemfikir olduğunu, mutlu mesut olduğunu söylüyorlar. Ziya Selçuk'un sınıf öğretmeni kökenli olması nedeni ile eğitimciler adeta bayram havasında. Başımıza ilk defa eğitimci kökenli bir Bakan geldi diye memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Hatta kendi aralarında "Eğitimci Bakan istiyoruz diye diye totem oluşturduk ve totemimiz tuttu" diye şakalaşıyorlarmış.

İnsan ilişkileri, gelişim ve öğrenme, dikkat eksikliği, sınıf içi uygulamalar başta olmak üzere eğitim ile ilgili birçok kitap yazmış Ziya Bey.

Şahsen ben de Bakan Bey'in oldukça başarılı olacağına inanıyorum. Bakan olmadan veya Bakan olacağı henüz kulağına söylenmeden önce eğitim(ciler) hakkında söyledikleri bu göreve geldikten sonra da yapacaklarının teminatı olarak okunabilir.

Söz gelimi Sayın Bakan, 2013 yılında verdiği bir konferansta "Teknolojinin rolü, insanın eğitiminde %1'lerin altındayken, Öğretmenin rolü %30'lardayken, hala siz teknoloji manyağı yapıyorsunuz çocukları. Öğretmene yatırım yapmıyorsunuz" ifadelerini kullanmış. Eğitim camiasının, öğretmenlerin en çok dert yandıkları bir konu var; "Gittikçe itibarımız zedeleniyor ve bize sahip çıkan yok" diye. Şiddete maruz kalıyorlar, değersizleştiriliyorlar. Ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını söylüyorlar. Saygınlıkları ve prestijleri gün geçtikçe azalıyor. Öğretmenlik mesleği, gittikçe saygınlığını kaybeden bir meslek haline dönüşüyor. İşsiz öğretmenlerin sayısı artıyor. Eskiden herkesin öğretmen olmak istediği bir dönemden artık pek kimsenin öğretmen olmak istemediği bir döneme gelinmiş. Kendilerini sahiplenecek birini arıyor gözleri. "Bizim dilimizden en iyi eğitimci biri anlar" deyip göreve gelecek Bakanın eğitimci olmasını istiyorlardı.

"Öğretmenleri eğitmeden, onları onure etmeden, onlara değer vermeden, 147 gibi öğretmeni şikayet eden hatları kaldırmadan eğitim sorununu çözmüş olmazsınız. Çözmek bir yana hallaç pamuğuna döndürürsünüz eğitimi" sözleri de yine aynı konferansta sarf edilmiş olup Selçuk'a aittir. Eminim ki bir milyondan fazla eğitimci bu sözleri ayakta alkışlar. Buna benzer yapıcı, olumlu, öğretmenden yana duruş sergileyen, öğretmen ve öğrencileri kucaklayan birçok muhteşem sözü var Sayın Bakanın.

Bir öğretmene ya da idareciye herhangi fiziksel bir şiddet uygulandığında sessiz kalmak, görmezlikten gelmek yerine, anında basın karşısına çıkıp "Öğretmenime uzanan eller bana uzanmıştır. Öğretmenime vurulan bıçak göğsüme saplanmıştır. Öğretmenler bu ülkenin önemli değerleridir" diyerek öğretmenlerini sahipleneceğinden şüphem yok.

"İyi yapamadığımız şeyleri daha çok yapmaya çalıştık. Hiç kimsenin İngilizce öğrenemediği bir sistemi on binlerce yeni öğretmen atayarak devam ettirdik" eleştirisini yapan ziya Selçuk, Bakanlık görevi süresince ciddi yeniliklere imza atacağı kesin.

Ziya Selçuk güzel bir vizyona sahip. Çözülmeyi bekleyen onlarca yüzlerce eğitim sorunu kendisini bekliyor. Eminim ki büyük bir efor sarf edip geceli gündüzlü çalışacak ve üstesinden gelecektir. Toplum tarafından takdir edilen ve sevilen bir Bakan göreceğiz gibi.

Ziya Selçuk sayesinde öğretmen değerlendikçe eğitim sistemimiz değer kazanacak. Öğretmenin kalitesi arttıkça, eğitimin kalitesi artacak. Kazanan hep birlikte bir millet olacak.

Hayırlı olsun.