Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Aralık 2020

En basit birlikler: Süt birliği

Her birlik, kendi açısından bir sorunu çözmek için kurulur. Birliklerden başka bir fayda beklemek hem cahillik hem de akılsızlık olur.

Ülkenin Tarımsal Birliklerinden bir birlik olan Süt Birliği, süt ile ilgili damızlık süt ineğinin alınıp yetiştirilmesinden, süt yemlerinin uygun fiyata temin edilmesinden başlayarak, tüketiciye kadar uzanan bütün aşamalardaki işlemleri hem kendi yararlarına hem tüketici yararına hem de Devlet-Ülke yararına olacak şekilde gerçekleştirir.

Süt Birliği; doğrudan askeri sorunları, siyasi sorunları, akademik sorunları çözmez. Askeri birlikler, askeri sorunları çözer. Siyasi birlikler, siyasi sorunları çözer. Akademik birlikler, akademik sorunları çözer.

Bir savaş çıktığında bütün bir ulusun tek vücut, tek yürek olması muhteşem bir şeydir. Bütün güzelliğine rağmen, sadece savaşla ilgili sorunları çözer. Örneğin; ülkenin eğitim-öğretim sistemindeki problemler olduğu gibi kalır. Ne yazık ki insanların büyük bir bölümü, fiziki olarak bir araya gelmeyi sanki her şeyin çözümü yahut çözüme giden yol gibi görmektedirler. Bütün ülke, gerçekten tek vücut olsa bile hangi sağlık sorununu çözer, hangi hastalığa çare bulabilir?

Tekrar tekrar düşünmekte ve derinlemesine düşünmekte mutlak bir zaruret vardır.

Her sorun ancak kendi türünden birlikler kurulduğunda çözüme kavuşacaktır.

Birliklerin en büyük ihtiyacı, ortak çalışma zemininin oluşturulmasıdır.

Süt Birliği, süt ile ilgili sorunları asla tek başına çözemez. Akademik alana, sağlık alanına fazlasıyla ihtiyaç duyar.

Süt hayvanlarının yetiştirilmesi, o hayvanların sağlık sorunları, süt ürünlerinin sağlık kontrolleri, sağlıklı tutulabilmesi, süt ürünlerinden çocuklardan yaşlılara kadar kimin, nasıl ve ne kadar tüketeceği, tüketimin özendirilmesi, bütün bu aşamalarda yapılacak saha çalışmaları, laboratuvar çalışmaları gibi sorunlar elbette mükemmel bir kurumlar arası çalışma olmadan gerçekleştirilemez.

Bazı birliklerde, nitelikler çok önemlidir. Ama nicelikler de asıl belirleyici olabilir.

Zaten toplam nüfusu birkaç milyon olan bir ülke; uçak üretimi, sağlık araştırmaları gibi en az birkaç yüz bin üstün yetenekli, üstün eğitimli insanı nereden bulacak?

Her ülkede, temizlik işlerinden ulaşıma, eğitimden sanayi üretimine kadar binlerce alanda üretim yapılması ve hizmet verilmesi zorunludur. Ülke nüfusunun belki de yüzde doksanından fazlası, bu alanlarda istihdam edilmelidir. Geriye kalan nüfus, bir küçük kasabaya seyahat yapacak bir turist kafilesi kadar kalır. Nerede kaldı ağır sanayiler, nerede kaldı uçak üretimi, bilmem ne araştırmaları?!...

Sağlık sorunlarının pek çoğuna, ülkelerin bile yetmediği, alanların tamamının dahli olduğu nasıl göz ardı edilir?

Mesela Avrupa Birliği kesinlikle basit bir birlik olarak görülmemelidir. Dünyanın en güçlü ekonomilerine sahip oldukları halde, kurdukları Avrupa Birliği hala yetersiz kalmakta ve bazı sorunların daha da büyümesine engel olamamaktadır. Demografik sorunlar, bunlardan sadece bir tanesidir.