Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ağustos 2022

Enflasyon tahminleri yukarı yönlü güncellendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) geçen hafta yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklamıştı. Rapora göre; enflasyonun, 2022 yılı sonunda yüzde 60,4; 2023 yılı sonunda yüzde 19,2 ve 2024 yılı sonunda yüzde 8,8 olacağı tahmin edildi. 27 Ocak tarihinde yayımlanan yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonun, 2022 yılı sonunda yüzde 23,2, Nisan ayı sonunda açıklanan ikinci raporda ise yıl sonu için yüzde 42,8 olacağı öngörülmüştü.

Böylelikle bir önceki rapora göre 2022 yıl sonu enflasyon tahmini 17,6 puan artırılmış oldu. Raporda yer alan; ‘jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olurken, enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir’ ifadeleri bu 17,6 puanlık artışın nedenleri olarak sıralandı.

Enflasyon beklentisinin güncellenmesinde yukarı yönlü katkıda bulunan kalemler hesaplanırken döviz kurlarında belirgin bir artış olmayacağı varsayılmış.

Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 7,4 puan artırırken; gıda fiyatları varsayımındaki artıştan ilave 3,0 puan katkı gelmiştir. Diğer yandan, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar, büyük ölçüde elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak, yıl sonu enflasyon tahminini 0,4 puan yukarı çekerken başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyon ana eğilimine katkısı tahminler üzerinde 4,1 puan artışa neden olmuştur. Birim iş gücü maliyetlerindeki artış da tahminler üzerinde 2,4 puan yukarı yönlü etki etmiştir. Bununla birlikte, çıktı açığındaki güncellemeden ise enflasyon tahminine 0,3 puan artırıcı yönde katkı gelmiştir.

Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıdada ise yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 49’dan yüzde 71,3’e yükseltildi. 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 93,93’e yükselen gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunda etkili olan unsurlar raporda tarımsal emtia ve enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler, döviz kuru gelişmeleri, ticaret kısıtlamaları ve arz kısıtları şeklinde sıralanırken, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarının bir süre daha yüksek seviyelerini koruyacağı ve yıl sonuna doğru düşüşe geçeceği tahmin edildi.

TÜİK tarafından en son açıklanan verilere göre; TÜFE Temmuz ayında yıllık yüzde 79,60, aylık yüzde 2,37, Yİ-ÜFE ise yıllık yüzde 144,61, aylık yüzde 5,17 oranında arttı. Yüzde 78,62 olan Haziran verisiyle kıyasladığımızda TÜFE’de hafif bir yataylaşma görsek de üretici fiyatlarındaki artışın TÜFE’ye henüz yaklaşmaması enflasyondaki yüksek seyrin bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.

Raporda ise enflasyondaki düşüşün 2022 yılı Ekim ayından sonra başlayacağı görülüyor. Tepe noktası olarak da yüzde 85 seviyeleri tahmin ediliyor. Bu beklentileri güçlendiren iki unsur var. Birincisi, yılın son çeyreğinde devreye girecek olan baz etkisi, diğeri ise resesyon beklentisi. Yine de yıl sonu için öngörülen enflasyon oranının yüzde 60,4 olarak açıklanması piyasa katılımcıları(yüzde 69,94) açısından iyimser bir tahmin olarak değerlendirildi.