Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2402.40
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2014

ENFLASYONA RAĞMEN FAİZ İNMELİ Mİ?

Temmuz enflasyonunun beklentilerin üzerinde artması üzerine bir değerlendirme bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun, bir sonraki PPK toplantısında faiz indirilmemesi gerektiğine yönelik ortaya çıkabilecek yorumların tam tersine faiz indirimine; üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini ''savunuyor

Öyle anlaşılıyor ki enflasyon seviyesi ne olursa olsun faiz indiriminde ısrarlı tutum sürdürülüyor.

Çünkü hükümet enflasyonun müsebbibi olarak faizi görüyor.

Faiz düşerse enflasyonun da inişe geçeceğineinanıyor.

Faizin enflasyonun altına çekilmesininpiyasaları nasıl etkileyeceğini yaşayıp öğreneceğiz.

HİZMET VE GIDA SORUMLU!

Merkez Bankası, temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunda, hizmet grubunun enflasyon eğiliminin yükseldiğini, bunun da enflasyonun yükselmesinde baş etken olduğunu vurgularken, işlenmiş gıda fiyatlarındaki yukarı doğru seyri de enflasyonu olumsuz yönde etkileyen diğer faktör olarak değerlendirilmiştir.

Kısaca merkeze göre enflasyonun sorumlusu; hizmet ve gıdadaki fiyat artışlarıdır.

Bu mazeret bizi ikna etmedi.

RUSYA'NIN AMBARGO KARARI BİR FIRSAT MI?

Ülkesine yaptırım uygulayan Batılı ülkelere karşı misillemede bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, bu ülkelerden ithal ettikleri tarım, hammadde ve gıda ürünlerine 7 Ağustostan itibaren geçerli olmak üzere bir yıl süreyle ambargo kararı aldıklarını açıklaması, "Türkiye için fırsat doğdu" şeklinde yorumlandı.

Rusya'ya bir buçuk milyar dolarlık yaş meyve ve sebze satan Türkiye'nin bu ambargo kararıyla ihracatını daha da arttırabileceği umudu doğdu.

Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Latif Ünal, "Türkiye'nin meyve sebze alanında en büyük alıcısı zaten Rusya. Bu karar Türkiye için büyük avantaj olabilir" dedi.

Umarız bu fırsat iyi değerlendirilir. Dış ticaret açığının kapanmasına sınırlıda olsa katkı sağlar.

Yalnız, yaptırımların en büyük dış pazarımız olan AB ekonomisinde yaşanan durgunluğu derinleştirebileceğini, dolayısıyla bu ülkelere yapılan ihracatımızın olumsuz etkilenebileceğini de hesaba katmak gerekir.

Ayrıca gıda ihracatını arttıracağız derken iç piyasadaki arz-talep dengesinin bozulmamasına da dikkat edilmelidir.

PİYASALAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin "Moody's"den olumlu bir rapor beklemediği yönündeki sözleri, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker konuşlandırdığı haberleri ve Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) örgütünün Kuzey Irak'ta ilerleyerek Erbil'e yaklaşması, piyasalarda sert dalgalanmaya yol açtı, dolar/TL 2,18'e tırmanarak diğer gelişen ülke para birimleri içinde en fazla değeri düşen para birimi oldu.

Borsa 78 binekadar geriledi, faiz yüzde 10'a dayandı.

Cuma öğleden sonra ise Moody's'in Türkiye'nin notu ve görünümünde değişiklik yapmayacağı beklentisinin kuvvet kazanmasıyla dolarda tansiyon düştü, BİST 100'de gelen alımlarla yükselişe geçti.

Ayrıca ABD'nin hava operasyonuyla IŞİD hedeflerini vurmasının, 'jeopolitik risklerin azaldığı' şeklinde algılanması ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,40'ın altına inmesi de piyasalara nefes aldırdı.

Dolar 2,15 TL, Euro 2,89 TL'ye çekilirken borsa haftanın son işlem gününü 79 bin 199 puandan kapadı.

Faiz yüzde 9,36'ya indi.

[email protected]