Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Eylül 2015

ENSAR OLABİLMEK

Çok önceleri Hataylı dostum Av. Nazmi Bey anlatmıştı bu aziz ve mübarek bayram için uygun bir yazı, değerli kardeşimin izniyle kısaltarak sizlerle paylaşmak istedim.

Ama önce sizlerin, Gazetemizin değerli çalışanlarının ve İslam u00c2leminin mübarek Bayramlarını kutlarken, Mina'da meydana gelen faciada hayatını kaybedenlere sonsuz rahmet diliyorum. Bu tür elim hadiseleri anlama, kavrama ve önlemini alacak feraset, basiret ve hikmet bahşetmesini Rabbu'laleminden niyaz ediyorum.

xxx

"Sene 1991.

Üniversite tahsilim için Diyarbakır'a gitmiştim. Terörün en yoğun olduğu dönemler. Diyarbakır sadece terörle anılmıyor. Kuzey Irak'tan Saddam'dan kaçan binlerce insan da (Peşmerge) Diyarbakır'a yerleştirilmiş. Yaklaşık olarak 2 yıl sürdü Peşmergelerin Diyarbakır'da misafir edilmesi. Yeni yapılan kamu binaları kendilerine tahsis edilmiş, belediye otobüsleri bedava, yemek içmek yine bedava. Diyarbakırlılar için tek iş sahası olan inşaat işçiliği de Peşmergelerin bedavaya yakın çalışması karşılığında bitmiş. İşsizlik hat safhada. Fitne orada da boş durmuyor. Halk Peşmergelere karşı kışkırtılmaya çalışılıyor. Ancak akli selim hakim oluyor, ufak tefek olaylar haricinde yaklaşık 2-2,5 yıl süren bu misafirlik K. Irak'ın güvenli hale dönmesiyle bitiyor. Saddam'ın zulmünden kaçıp ülkemizde kalan Peşmergelerin tamamı ama tamamı geri dönüyor. Zira bülbülü altın kafese koysalar ille vatan ille vatan demiş.

u2026


Evet, o insanlara 7-8 yıl önce birileri sahip çıkmıştı, onları misafir etmiş ve her türlü imkanlarını seferber etmişti. Ama bunu karşılıksız yapmışlardı. 8-10 yıl sonra onlara işimiz düşer hesabıyla yapmamışlardı.

u2026

(Evet, yıllar sonra bizim de yolumuz onların memleketlerine düştüğünde A. AY) o insanlarda bizleri kendi memleketlerinde misafir gibi karşıladılar, yeri geldi kendi canlarını ortaya koydular bizi korumak için. Ama birbirimize kardeşliği hatırlattık. Osmanlı tek milletti ve bizler bu milletin parçalarıydık bunu hatırladık. İyilikler, güzellikler, hayırlar karşılıksız yapılır, karşılığı sadece Allah'tan beklenir. Ama Allah-u Teala'nın bir iyiliği güzelliği karşılıksız bıraktığı görülmüş müdür? İşte biz bunları gözlerimizle gördük, yaşadık.

u2026
Sene 2015. Şehrimizde, ülkemizde Esed zulmünden kaçan Müslüman, muhacir kardeşlerimiz var. Zaman zaman yine topluma fitne yaymaya çalışan maalesef güruhlar var. Kur'an-ı Kerim'de bu insanlara münafık denmektedir. Bu münafık zihniyetli insanların topluma hakim olmasını önlememiz lazım. Elimizden geldiği kadar bu misafirlere yardımcı olmamız gerekir. Herkes kendine yakışanı yapar, mutlaka bu gelen insanlar içerisinde de münafık diyeceğimiz veya başka amaçlarla hatta bu toplumu karıştırmak amacıyla bile gelenler mutlaka vardır. Müslüman feraset sahibi olacak. Gözümüzün açık olması lazım. Oyunlara gelmeyecek, oynanan oyunları görecek ve bozacak bir birlik beraberliğe sahip olmamız lazım. Tarih tekerrürden ibarettir. Tarihimizi iyi bilmemiz lazım. Genç nesillere de iyi anlatmamız lazım. Anadolu'muzun % 75'nin muhacir olduğunu, yeniden muhacir durumuna düşmemek için Ensar'ın kıymetini iyi bilmemiz lazım. Bir gün bir hocaefendiye sorarlar. Hocam nerede bir afet olsa, nerede bir savaş, deprem, sel olsa yetiş Anadolu derler. Ama yeter diyor bu insanlara hiç al bu da senin denmeyecek mi deniyor.


SON OLARAK: Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in Medine'ye hicretinde, Peygamber Efendimizi kendi evinde yüzlerce kişi misafir etmek isterken Peygamber Efendimiz Eba Eyyüp El Ensari'nin evinde 6 ay misafir olarak kalıyordu. Eba Eyyüb-el Ensari Hazretleri hayatının son deminde İstanbul'u fethedenler kervanında olmak için yola çıkıyor ve İstanbul önlerinde şehit oluyordu. Peygamber efendimizi misafir eden o büyük insan bu toprakların, bu insanların misafiri oluyor. Ensar olmak, misafir kabul etmek bu topraklarda yaşayan insanlar için hiçbir zaman bir zulüm ve eziyet olmamıştır. Ensar Kur'an-ı Kerim'de müjdelenen bir toplumdur. Ensar olmak hatta Ensar olabilmek bizim için sadece birer şereftir. Birer mükafattır. Rabbimizin rızasını kazanabilmek için en kısa yollardan biridir. Kıymetini bilene. Rabbim bizleri Peygamber Efendimize layık bir ümmet, Eba Eyyüb El Ensari'ye layıkıyla ev sahipliği yapan, Ensar'lıkta onları dahi geçen şuur ve imkan nasip etsin."

Ve Allah Azze ve Celle bu mübarek günler hatırına İslam dünyasını içinde bulunduğu acınası durumdan kurtarsın.

Yazı böyle, dostumuz ve kardeşim Av. Nazmi Beye de teşekkürler ediyorum.