Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2410.90
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Aralık 2022

Erdoğan'ın görünümü

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Ankara'nın Rusya-Ukrayna Savaşı'nda üstlendiği rolü ve ortaya koyduğu tavrı analiz ederken; Erdoğan, elini ustaca oynadı” demiş.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda arabulucu olarak devreye giren Türkiye, her iki ülkenin üst düzey yetkililerinin görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, hem Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelensky hem de Rus lider Vladimir Putin ile telefonda ve yüz yüze görüşmeler gerçekleştirerek ateşkesin sağlanması için yoğun bir diplomasi yürütüyor. Ankara'nın Karadeniz'in kuzeyindeki çatışmaları sona erdirme girişimleri, Financial Times'ta gündem olmuş.

Erdoğan'ın uluslararası alandaki tavrının yanı sıra Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmaması ve Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya üyeliklerine itiraz etme sürecine de dikkat çekilmiş.

Haberde, "(Erdoğan) Uluslararası sahnede elini ustaca oynadı. Türkiye, NATO üyeliğine rağmen Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmadı." denilmiş.

Ayrıca, "Erdoğan hükümeti, müttefiklerinden tavizler koparmaya çalışırken, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma başvurularını dahi engelledi." ifadesine yer verilmiş.

Ukrayna savaşında Ankara'nın öne çıktığı belirtilerek, "Türkiye jeopolitik açıdan sert oynayabilir." vurgusu yapılmış.

Öte yandan aynı haberde, "Türkler, tahılın Karadeniz'den taşınmasını sağlayarak dünya çapında gıda fiyatlarındaki enflasyonu hafifletmeye ilişkin anlaşmaya arabuluculuk yaptı. Türkiye, gelecekteki barış müzakerelerinde önemli bir rol oynayabilir." tespitleri aktarıldı.

Görüldüğü gibi Sayın Cumhurbaşkanımız önyargısı olmadan, küçük çıkarlar olmadan ve barış taraflısı olarak dünyanın şaşırdığı usta bir politika izlemektedir.

Tabi bu söylediğim sadece bir husustaki dış politika görünüşü. Saymakla bitmeyecek başka hususlar ayrı…

Bu yüzden Haziran Ayında yapılacak seçimlerde ülkemiz insanının maceraya ve acemiliğe değil deneyime ve birikime önem vereceğini düşünüyorum.