Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2402.07
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ekim 2014

Ermenekteki maden kazası bardağı taşıran son damla olmalı

Karaman'ın Ermenek İlçesinde yaşanan maden kazası nedeniyle, bu yılki Cumhuriyet Bayramı buruk geçti. Cumhuriyet'in 91. yaşını kutlarken, hep aklımız su dolu madende mahsur kalan 18 işçideydi.

Şu son olayda gösterdiki, bu millet birbirine sağlam bağlarla bağlıdır. Bizim sevincimizde, üzüntümüzde birdir. Su dolu maden ocağında mahsur kalanlar, bizim kardeşlerimiz, bizim babalarımız oldular. Olay duyulmasından itibaren, yetmiş yedi milyonun kalbi Ermenekteki maden ocağında atmaya başladı. Aynen vücutta olan bir ağrıyı tüm vücudun hissetmesi gibi, bizde kazazedelerin ailelerinin acılarını yüreğimizde hissettik.

Artık, Ermenekte yaşanan bu maden kazası bardağı taşıran son damla olmalıdır. Nasıl bir yasa çıkarılacaksa çıkarılmalı, nasıl bir denetim yapılacaksa yapılmalı ve maden ocaklarımız dünya standartlarına getirilmelidir. Ocaklara yaşam odası mı veya başka bir sistem mi kurulacak, bunlar hiç vakit kaybetmeden kurulmalıdır.

Diyelimki, ülkemizdeki çoğu maden ocağı işletmesi o standartları sağlayabilme gücüne sahip değil. Ohalde bu işletmelerin maden çıkarma ruhsatları hemen iptal edilmelidir. İmkanlar el vermiyorsa, bu ülke kömür çıkarmasın kardeşim... Çünkü çıkarılacak elli yüz ton kömür, hayatını kaybeden bir işçinin bedeli olamaz.

Halk arasında, iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır denir. Şimdi bende bu tavsiyeye uyarak, bir özeleştiride bulunacağım. Değerli Dostlar, Ermenekteki maden kazasında medya olarak bizimde kabahatimiz var. Eğer biz, Soma faciasının ardından konuyu yoğun bir şekilde gündemde tutabilseydik, ilgililer madenlerdeki sorunların üzerine daha fazla eğilmek zorunda kalırlardı. Örneğin medya, 28 Şubat sürecinde irtica geliyor paronayası için yaptığı yayınları, maden ocaklarındaki sorunlar içinde yapsaydı, ortada sorun diye birşey kalmazdı.

Maalesef, ülkemizdeki medya işine gelen konuların dibine darı ekerken, işine gelmeyen konuların üzerinden üstün körü geçer. Bir de, ülkemizdeki medyanın gündemin peşinden sürüklenmek gibi bir huyu var. Bir konu gündemden düştü mü yazılı ve sözlü basının gündemindende düşüyor. Az sabredin, Ermenekteki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye bir ulaşılsın, medya hemen ilgisini keser. Ekranlardaki o kelli felli maden uzmanlarının yerini başka konuklar alır.

Buarada, yazıyı hazırlayıp gazeteye gönderinceye kadar, madende mahsur kalan 18 işçiye hala ulaşılamamıştı. Ne diyelim, Allah milletimize ve işçi yakınlarına sabırlar versin. Amin...