Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2432.25
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


ESENLER KADIN ÇALIŞTAYI

Belediyelerin sosyal ve kültürel programlar çerçevesinde çalışmalar yapması her zaman dikkat çekiyor, bazen tartışmalara da sebebiyet verebiliyor. Belediyelerin yol, ulaşım, alt yapı gibi çalışmaların yanında, bölgesinde yaşayan halk kitlelerine kültürel ve sosyal programalar yaparak, halkını kuşatması kuşkusuz oldukça önemlidir.

Yapılan tüm programların ve kültürel çalışmaların her biri halkın bireylerine dokunan, damardan etki eden, nokta atışı şeklinde olan çalışmalar olduğu zaman eminim değer kazanıyor. Ama öyle çalışmalara şahit oluyoruz ki bunlar sadece zaman ve mekan doldurmak kaygısı, takvim doldurma telaşı ile yapılan ve genelde muhatabına ulaşmayan, yapılmış olmak için yapılan çalışmalar. Sanırım en can yakıcı olan da bunlar. Hitap her zaman muhatabını bulur. Ama hitap edilen kitle acaba bu hitabın muhatabı mıdır?

Belediyelerin yaptığı sosyal ve kültürel programların çoğu belli başlı isimler etrafında odaklanmış, daha çok popülaritesi yüksek, çok satanlar ucuzluğunun getirisi şöhret kahramanları olarak dikkat çekiyor. En can sıkıcı taraf da her sene aynı kişilerin aynı programları belediyelerin salonlarında icra etmeleri. Bunlar önemsenmesi gereken durumlardır. Rabbim her halimizin hesabını soracak olan Rabbim, boş kalan, atıl kalan salonların hesabını soracağı gibi, eşi görülmemiş ücretlerle dolan devasa salonların milli ve manevi değerlere aykırı sanatçı adı altında kişilerle doldurulmasının da hesabını soracaktır. Kuşkusuz bu durum sessiz, sakin ve derinden hissedilen bir yaradır.

Yeni bir seçimin ilk aydınlık günlerini yaşarken, Belediyelerde yapılan tüm kültürel çalışmaların da gözden geçirilmesi, hitabını bulacak çalışmaların yapılmasını umuyoruz.

11 Kasım, Çarşamba günü Esenler Belediyesi Kadın Aile Müdürlüğü bünyesindeki, Kadın Aile Hizmetleri Koordinatörlüğünden Sevilay Acar Hanımefendinin davetiyle katıldığımız çalıştay fark ortaya koyan bir çalışma ile gerçekleşti.

Esenler Belediyesi bünyesinde gerçekleşen çalıştayın konu başlıkları: İş Hayatında Kadın, Kadın ve Büyükşehirde Yaşam. Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı ve birim Müdürü Cemal Bolat Beyin katılımları ile başlayan çalıştay da bir çok uzman arkadaşımızla bir araya gelerek sorunlar ve çözümler üzerinde verimli ve heyecanlı bir çalışma gerçekleştirmiş olduk.

Bu vesile ili yıllar önce ilk kurulan belediye olarak görev yaptığı sıralarda Kültür Müdürlüğünde çalışma hikayem bulunan Esenler Belediyesi'ni ziyaret etme fırsatı bulmuş oldum. Aradan geçen onca yıldan sonra Esenler Belediyesi'nin çalışmaları oldukça dikkat çekici onu farkettim.

Yapılan çalışmalar ve belediye bünyesinde kurulmuş olan birimler oldukça verimli işleyen ve nokta atışı şeklinde her kesime ulaşma derdinde olan programlar. Kuşkusuz Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu Beyefendi'nin bu çalışmaların farklılığında ve oluşumunda büyük etkisi olduğu göze çarpıyor.

Belediye bünyesindeki birimlerden bazıları; akademik çalışmaların ve atölyelerin yapıldığı, daha çok bölgedeki akademisyenleri bir araya getiren Şehir Düşünce Merkezi. Bu bünyede çalışmalar sonucu çıkan Şehir ve Düşünce Dergisi oldukça dikkat çekici.

Esenler Sanat Evi; sinema, müzik, resim, tiyatro alanında çalışmalar yapan özel bir birim. Dijital Kütüphane yine Esenler Belediyesi'nin entelektüel çabalarının soncu olarak kurulan nadir kurumlardan birisi.

Çocukların ve kadınların dünyasına bambaşka gözle bakan Esenler Belediyesi, eşine az rastlanır projelere imza atmış. Esenler Çocuk Dergisi, Şehrimi Tanıyorum Boyama Kitabı çocuk dünyasının aydınlık yüzüne hitap ediyor. Kuşkusuz bu çalışmalar da karikatürist Demirhan Kadıoğlu'nun büyük katkısı gözlemlenmekte. Oluşturulan Çocuk Sokağı ile unutulan, modern ve post modern zamanların uğultusu içinde kaybolan çocukluğa ve oyunlara dönüş yapılmış trafiğe kapatılan pilot bölgede Çocuk Sokağı oluşturulmuş. Bu sokak da çocuklar, yakar top, yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca ve pek çok oyunlar oynayarak bir çok etkinliğe katılmışlar.

Anne Çocuk Kampüsü; annelerin ve çocukların anlamlı ve verimli vakit geçirmeleri için ayrıcalıklı bir birim halinde çalışmalarını sürdürüyor. Anneler pedagoglar eşliğinde çocuklarıyla kitap okuyor, boyama, ebru yapıyor, o günkü konsepte uygun verimli çalışmaların içinde yer alıyorlar.

Esenler Aile Ve Dayanışma Merkezi'nde psikolog danışmanlık hizmetleriyle çeşitli kurslar mevcut. El becerilerini geliştiren hobi kurslarıyla kadınlar verimli ve aktif çalışmaların içinde yer alıyorlar.

Bölgedeki Bilgi Evleri de, öğrenciler için etütler, geziler ve kurslar düzenleyerek çocukların dünyasına bambaşka bir pencere açma gayretiyle çalışıyor.

Yıl 1993 Esenler Belediyesi'nde çalışmam gündemde. Becayiş usulü çalıştığım Belediye'nin Kültür Müdürlüğü'nden Esenler Belediyesine başvuruyorum. Belediye yeni kuruluyor. Eski, boyasız binanın tozlu merdivenlerini yorgun adımlarla çıkarken umutlanmak istiyorum. Çalışmaktan başka çarem yok. Kültür Müdürlüğü diye gösterilen bölümde yıpranmış iki masa ve birkaç sandalye gözüme çarpıyor. Olsun diyorum ben çalışırım. Esenler Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nde çalışmak nasip olmadı. Ama yıllar önce hafızamda böyle yer etmiş Esenler Belediyesi'nin bu gün geldiği nokta beni derecesiz sevindiriyor.

Tüm belediyelere örneklik teşkil edecek halde çalışmalar yapan, sıradışı kültürel ve sosyal programların dışında çalışmalar yaparak halkını her anlamda kuşatan, Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu beyefendiyi ve ekibini gönülden kutluyorum. Çalışmalarının hayır ve bereket getirmesini diliyorum.