Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Mart 2024

​Eski ramazanlar eskimeyen şiirler

Şiir sadece sanat ve edebiyatın bir dalı değil, sızdığı ortamın çehresini değiştiren bir simya, ruhu dönüştüren bir tılsım. Dünyanın zorlayıcı basamaklarında çok şey yüklendi yüce kitabımızın makamı olan şiirin omuzlarına, üstelik o da farkında… Anne karnında başlamak suretiyle kimliğimize zerk edilen ninnilerle, söylenen mani ve türkülerle, anlatılan masallarla millet olarak genetik kodlarımız oldu o bizim. Duygu tonundaki mübarek akşamların, ilhamını uzaktan alan uhrevî zamanların yanına en çok sözün büyüsü şiir yakıştı.

15 Mart 2024’te, saatler 14.00’ü gösterdiğinde Şair Baki Kültür Merkezi, Ramazan ayının mübarek edasıyla şiirin güzelliğini bütünleştiren bir atmosfere şahit oldu. Altındağ Kaymakamlığı, Altındağ İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve ŞİİRDER ortaklığında hayata geçirilen Eski Ramazanlar Eskimeyen Şiirler programının ilk halkasıydı bu. Salon Altındağ ilçesindeki öğrencilerin yüksek katılımı ile neşelenirken, şair ve yazar arkadaşlarımızın da teveccühleriyle güzelleşti. “Başkent Ankara, şiirin de başkenti olacak” parolası ile yola çıkan ŞİİRDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Arlı yaptığı açılış konuşmalarında sahne almış bir şair için dünyanın en büyük güzelliğinin öğrenci topluluklarına hitap etmek olduğuna dikkat çekti. Hayata hazırlanan öğrencilere; “Sizler, tebaasını merhametle yönetecek yarının mülkî idare amirleri ile yerel yöneticileri, vatansever ve çalışkan bürokratları, ilim irfan insanları ile fedakâr öğretmenleri, şifa dağıtacak hekimleri ile adalet terazisi kuracak hâkimleri, notalara yön verecek müzisyenleri, rekor kıracak sporcuları, zelzeleyi hafifleten mimarları, gökleri hedefleyen astronotları, İslâm’ı yaşatacak din görevlileri, tarafsız yazacak gazetecileri, edebiyatı sevdirecek şairleri ve yazarları olacaksınız” temennisinde bulunurken duygu dolu anlara imza attı. Şiiri, “Çanakkale’de yazılan destandır. Nene Hatunun başında yemeni, beşikteki bebeğe söylenen ninnidir. 15 Temmuz’da şahlanış, Gazze’de onurlu bir direniştir. Günyüzü görmemiş ilhamların bir ize dönüşmesi, Çamlıdere’den akan berrak suların Erzincan’a kadar ulaşmasıdır. Köroğlu’ndan Haymana’ya gönderilen selâm, memleket semalarında yankılanan şarkıdır, türküdür. Zamanla azalan sevgileri çoğaltan ata tohumu, altın başak, bizi zemheriden Dareyn’ne oradan da Derya ve Meczuba çıkaran akzambaktır. Biraz kül işçiliği, çiçek özü biraz da şehir sözlüğüdür. Karlı yollarda göçebe atlar ile yarışan şimendifer, kırmızıya boyanan karanfil, mavi sularda yüzen nilüferdir… Lambada titreyen alev, minberde, kürsüde okunan söylevdir... Yiğitlerin ardından yakılan ağıt, gelinleri karşılayan zılgıttır… Velhasıl tüm sanatların gök kubbesidir…” sözleriyle izah eden Arlı katılımcı şairlere de atıfta bulunmayı ve onları onurlandırmayı ihmal etmedi.

İsrail saldırısında şehit düşen Gazze İslam Üniversitesi Profesörü şair Refaat Alareer’i yâd eden Ömer Faruk Bey projeye katılan konuk şairlere, öğrenci ve öğretmenlere, okul müdürlerine ve Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım ile Altındağ Kaymakamı Cumali Atilla’nın yerine programa iştirak eden Kaymakam refiki Fahrünnisa Şükran İlter’e vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederek sözü Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım’a bıraktı. Programa gösterilen teveccühten duyduğu memnuniyeti ifade eden Yıldırım, Eski Ramazanlar Eskimeyen Şiirler ile geçmişin güzel hasletlerini yaşama fırsatı bulduklarını ve bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini belirtti. Altındağ İlçe Müdürlüğü olarak ortaokul ve liseler arası düzenledikleri: “Gençlerin Kaleminden ve Dilinden Dua Yarışması” sonucunda derece alan öğrencileri tebrik etti.

Koordinatörlüğünü eğitimci, şair ve yazar Sultan Doksöz hanımefendinin, sunuculuğunu Tuba Sultan Şahin’in gerçekleştirdiği program, Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eslem Emin Bal’ın okuduğu Kuran tilaveti ile başladı. Mehmet Aycı, İlter Yeşilay, Cevat Akkanat, Şükrü Ünal, Adem Yazar, Sona Bilgin Polat, Hayâli, Ahmet Eroğlu Recep Koç, Ömer Faruk Arlı, Sultan Doksöz ise söze nefes üfleyen kıymetli şairler arasındaydı.

Şüphesiz günün beni en çok etkileyen detaylarından biri ve belki en önemlisi Şef Hasan Özer yönetimindeki Ulus İlk Meclis Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan orkestra ve koroydu. İlahilerimize, Türk Tasavvuf musikisinin sevilen eserlerine yeni bir ses ve yorum katan bu körpe nefesler gençliğimizin yüz akı, umuduydu. Şiirlerimizi musikileriyle kıymetlendirdiler. Bilhassa takdim töreninden sonra tanışmayı çok istediğim ancak ismi sahnede mahfuz kalan, yüzünden sarışın bir ırmak akan gencin gırtlak sesi beni adeta kendimden geçirdi. Şuraya, hayatın daima gülen yüzüyle karşılaşsınlar, duasını bırakıyorum.

Nalan Tunga Pehlivan’ın sahne aldığı tek kişilik meddah gösterisi ise izleyiciye keyif dolu anlar yaşattı.

Liseler arası “Gençlerin Kaleminden ve Dilinden Dua Yarışması” finalisti, Çamlık MTAL öğrencisi Semanur Akpınar, salondakilerin âminleri nezaretinde dereceye giren “Dua” şiirine ses oldu.

İzleyicinin yoğun ilgi gösterdiği ve beğeni ile takip ettiği program, toplu fotoğraf çekiminin ardından nihayete erdi. Şairlerden programı uygun olanlar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlığın nazik yemek davetlerine iştirak etti. Dimağlarda kalacak bu güzel etkinlik için başta ŞİİRDER başkanı Ömer Faruk Arlı üzere emeği geçen tüm kurum ve şahıslara teşekkürü bir borç bildik.

Selam ile.