Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2402.13
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Nisan 2015

Eve N\u00fb Tirkiya

Pragmatik yaklaşımları aynı diyalekt içinde paradoks olarak algılamayıp hatta ötesinde paradigma kabul edersen her türlü ironiyi hak edersin arkadaş!
Retorik açılarını ajitasyona evirirsen entellektüel olmakla patriot arasında sıkışmış idioloji, bir noktada izole olduğun, tepeden baktığın, nasyonel kavramlar seni megaloman yapmaz, belki sarkastik olarak soliteri kalsan kurtarırsın da halka yanısyınca buna traitorizm derler be anam!
Bişey anlamadınız değil mi?
Bazıları severler böyle üstten üstten konuşmayı. Ne kadar 'yavan' ne kadar 'yaban' kaldıklarını umursamadan.
Bunun kendilerine ayrı bir 'hava' kattığı inancı öylesine güçlüdür ki, ayrımına varmakda ölçü de kendileridir zahir!. Sonra da halk bizi niye anlamıyor ve bize niye rey vermiyor diye de hayıflanmayı ihmal etmezler! Cevapları ceplerinde hazır olmak kaydıyla. Çünkü halk aptaldır. Eğitilmesi gerekir.
Hoş son zamanlarda yeni retorik, 'aydın hıyanetiymiş' ha. Bazı 'bayanların' kendilerini de 'bayınca'u2026
He, bak burda da başka bir ironi var!
Aslında aynaya bakacak yüzleri olsa kim kime hıyanet ediyor görebilirler inancımızı yine de muhafaza edelim.
İmdi bir basamak yukarı çıkalım ve sevgili Engin Ardıç üstadımızdan alıntıladığımız menşei Kemal Paşa'ya ait dahaçarpıcı ve etkileyici Türkçe ile derdimizi ifade edelim.
Zaten işin başına Atatürk koydun mu etkilenmemek ne mümkün efendim.
'Senki Atam, Allah'ın göderdiği elçi, adı konmamış bir Peygambersin' demiyorlar mı!
1932 yılında "Duygum tükel özgü bir kıvançtır, Avrupa'nın iki bitim ucunda yerlerini berkiten uluslarımız ataç özlüklerin tüm ıssıları olarak baysallık, önürme, uygunluk kıldacıları olmuş bulunuyorlar ve en güzel utkuyu kazanmaya anıklanıyorlar"
İtiraf etmeliyim, bu cümleyi ilk gördüğümden bu yana, nerdeyse 10 yıl var, çözmeye çalışıyorum. Üstte, kendi kelime ve cümlelerimden mürekkep terkipleri, birikiminiz olmasa da, çok çok iki sözlük karıştırmayla çözersiniz. Şimdilerde internet üzerinden daha da kolay halledersiniz üstelik ama ben bu Kemal Paşa'nın cümlesini çözemedim arkadaş. Ve gerçekten çözen varsa, rica ediyorum merakımı gidersin!
Ve anladığım ve çıkardığım sonuçtan sonra 'yetiştirilen Cumhuriyet kadrolarının' halini, en hafif ifadeyle, 'şaşırtıcı' bulmamaya karar verdim.
Basamaklardan bir adım daha çıktığımızda daha 'enterasan' hadiseler sizi mihmandar kılıyor. 3 Kasım 1934'te Türkçe Müzik Kemal Paşa tarafından meclis konuşmasıyla yasaklanmıştır. Bazıları bunun, etrafındakiler tarafından organize edildiğini iddia edip daha sonra Kemal Paşa'nın bunu kendi insiyatifiyle düzelttiğini söyleseler de işlerine geldiğinde pek muteber gördükleri 'batılılar' bunu pek inandırıcı bulmadıklarını yazmaktadırlar.
Buna mukabil TRT şu sıra yurt çapında çok sesli Kürtçe koro çalışmalarını hayata geçiriyor. İl il dolaşarak koroya katılım için seçmeler yapıyor.
İşte bunun için halk birilerinin peşine gidiyor, birilerine sırtını dönüyor beyim!
Soruyorlar ve olmaz 'B.. kurarsınız' diyollar ya 'Yeni Türkiye'yi'
İşte Yeni Türkiye, 'Eve nu00fb Tirkiya'
***
Açılan eller O'na malumdur Dostum. Yürek dolusu yine iman sunsan, Elbet O'dur merhamet kılan.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.