Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2442.26
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Temmuz 2022

FETÖ temizliği

15 Temmuz darbe girişimi başarısızlığa uğrayınca bazı Amerikalı generaller, “Bizim çocuklar başaramadı” diye açıklama yapmıştı. ABD, dünyada ve Türkiye’de yapılan tüm darbelerin merkezindeydi. Onların önceliği demokrasi değil, ülkeleri sömürmelerine ses çıkarmayacak askeri veya sivil yönetimlerdi.

ABD’nin tüm darbelerin merkezinde olduğuna dair son itiraf Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan geldi. Bolton, CNN yayınında kendisini, “Başka ülkelerde darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri olarak” tanıttı. 6 Ocak’ta ABD’deki Kongre Baskını’nın darbe olmadığını savundu. Ancak 15 Temmuz 2016’da Türkiye’de yaşanan darbeydi ve merkezi de Akıncı ve İncirlik üsleriydi.

15 Temmuz’da Atatürk Havalimanı’na Erdoğan da geldi, Kılıçdaroğlu da… Biri havaalanını karargâh haline getirip darbecilerle savaştı ve Türk tarihinde bir ilki başardı. Diğeri darbecilerden izin alıp Bakırköy Belediye Başkanı’nın evinde televizyon izleyip darbenin sonuçlanmasını bekledi. Yetmedi, birkaç gün sonra FETÖ’cülerin dilinden konuşmaya, onların iftiralarını dillendirmeye soyundu.

***

15 Temmuz darbe girişimini beceremeyen subaylar yakalandı, yargılandı ve ağır cezalar aldılar. 2016’dan bu yana geçen 6 yıl içinde darbecilere karşı açılan 289 davanın tamamı sonuçlandı. Bu davalarda 3 bin darbeciye müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 2 bine yakın darbeciye ise 20 yıla kadar hapis cezası verildi.

Bu davalarda beraat kararı alanlar “emir alan” askerlerden oluşuyor. Emirlere uymak dışında gönüllü hareket etmedikleri anlaşıldığı için ceza almayıp beraat ettiler. FETÖ’nün ağına düşmüş 85 general ağırlaştırılmış müebbet, 24 general müebbet hapis cezası aldı.

Türkiye, altı yılda ciddi bir terörist temizliği yaptı. 15 Temmuz darbesinin planlamasını yapan beyin takımı ise dışarda. Ağırlıklı olarak da ABD ve Almanya’da… FETÖ’nün tepesinde bulunan “polit büro” şimdi Gülen sonrasının kavgası içinde. Türk devletinin onlara dokunma zamanı da geldi.

***

15 Temmuz’a gelindiğinde FETÖ adeta devleti teslim almıştı. Dersanelerden özel okul ve üniversitelere; hastanelerden finans kurumlarına, yargıdan iş dünyasına ve holdinglere kadar çok geniş bir yelpazede kontrolü sağlamıştı. İllegal olarak Türk polis teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin subay kesimini ele geçirmiş, gizliden gizliye tam bir “haşhaşi” teşkilatı kurmuştu. İslami terminolojiyi kullanarak insanları kendisine çekmiş, ancak icraatları ile dini de, dini kelime ve terimleri de kirletmişti.

Gülen cemaati, başta ABD, hala 100 ülkede teşkilatlı. CIA’nın tetikçiliğini yapmaya devam ediyor. Türkiye’den kaçan FETÖ’cü medya mensupları da yayınlarını, yalan ve iftiralarını hız kesmeden sürdürüyor. Türk devletinin yurt dışında sergilenen bu düşmanlığa da el atması şart.

Geldiğimiz noktada NATO belgelerine FETÖ’nün terör örgütü olarak girmesi çok önemli bir aşamadır. Almanya ve ABD başta olmak üzere tüm ülkelerde FETÖ’nün terör örgütü olarak tanınması için Dışişleri Bakanlığı’nın kesintisiz bir mesaisine ihtiyaç var.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet” olarak tanımladığı FETÖ, ruhunu satmış bir dolarlık kurşun askerlerden oluşuyordu, Türkiye’de büyük oranda bitirildi. Sıra yurtdışı temizliğinde…