Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2395.13
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Nisan 2024

Gazze'de kalıcı çözüme doğru

Hamas, bizim İstiklal Harbi öncesinde kurduğumuz “Kuvayı Milliye” Hareketinin Filistin versiyonudur. ABD ve Avrupa’nın İsrail eliyle uyguladığı işgal, abluka, kuşatma, sindirme ve yok etme hareketlerine karşı Filistinli Müslümanların direniş hareketinin adıdır Hamas. Bağlı silahlı grupların en güçlüsü ise Kassam Tugayları’dır. Vatanlarını savunup, bağımsız bir devlet kurmak için onca yokluğa rağmen şanlı bir direniş sergiliyorlar.

İsrail, ABD ile birlikte dünyanın en güçlü deniz, hava, kara ve istihbarat gücüne rağmen 7 ayda Hamas’ın direnişini kıramadı. Kassam’ın aldığı rehineleri kurtaramadı. Tek yaptığı füzelerle uzaktan sivil halkı katletmek oldu. Başta kadınlar ve çocuklar, masum halka uygulanan soykırım tüm dünyada farklı eylemlerle her gün lanetleniyor. Bu yüzden İsrail soykırım suçu ile yargılanmaya başladı.

ABD, şimdiye kadar Joe Biden’ın onayı ile Kongre’den kaçırarak İsrail’e 100’ün üzerinde destek paketini onayladı ve milyarlarca dolarlık karşılıksız askeri yardım yaptı. İsrail, Gazze’yi yaktı, yıktı, yerle bir etti; buna rağmen Hamas’a karşı başarılı olamadı. İsrail, son iki aydır savaşı yayarak Batının desteğini arkasında tutmak istiyor. O yüzden bölgede çatışmalar derinleşti, istikrarsızlık arttı.

***

Sadece İsrail hükümeti değil, İsrail halkı da yapılan katliamları destekleyip teşvik ediyor. Soykırımın yaygınlaşmasını, Gazze’nin ve Batı Şeria’nın Filistinlilerden tamamen temizlenmesini istiyorlar. Bu da siyasi desteği yüzde 10’lara düşen Netenyahu’ya cesaret verip teşvik ediyor. Bu yüzden ABD yönetimi ile git gide arası açılıyor.

İsrail’de ticaret ve turizm çöktü. Limanlar sağlıklı işlemiyor. Savaşın İsrail’e maliyeti 50 milyar doları geçti. ABD ve Batı’nın desteği olmadan İsrail ekonomisini ayakta kalma şansı ortadan kalktı. Orduya asker bulamadığı için İsrail yabancı savaşçılara bel bağlamış durumda. Asker kayıpları, sürekli teyakkuz ve yaralıların durumu Yahudileri öfkelendiriyor.

Batı’da geçmişteki İsrail sempatisinden eser kalmadı. Soykırımcı İsrail’e ve onu körü körüne destekleyen ABD’ye halkın öfkesi güç geçtikçe artıyor. İsrail'in itibar kaybı dibe vurdu. Tüm dünyada ABD ve İsrail ürünlerine boykot kalıcı hale geldi. İsrail aleyhine yapılan haber, kınama ve uyarılar ciddi boyutlarda. Uluslararası Yahudi sermayesi de tehlikede.

***

İsrail’e karşılıksız bunca destekten dolayı Ukrayna’ya yardımı askıya alan ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın ilerlediğini görünce İsrail’in tamahkârlığına rağmen yenilginin eşiğine gelen Ukrayna’ya desteklerini artırmaya başladı.

Gazze’de Hamas’ın kararlılığı sürüyor. Kassam Tugayları’nın tüm yokluklara karşı 7 aydır canla başla direnişi denklemi büyük ölçüde değiştirdi. Filistin’de ateşkesin sağlanması ve siyasi çözüm bulunması için başta BM, tüm dünyada baskı artıyor.

En önemlisi de Filistin devletinin resmi olarak kurulması ve tanınmasına yönelik çabalar oldu. Eskiden İsrail’in varlığını kesinlikle kabul etmeyen Hamas, şimdi 1967 sınırları çerçevesinde iki ayrı devlet kurulmasını kabullendi. İki aya kalmadan Filistin devletinin ilan edilmesi ve Hamas’ın da bunu tanıması Gazze’de çözümü hızlandıracaktır.