Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2401.29
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Temmuz 2015

Geliştirilen 'Gereksiz Roterik'

İnternette gördüm. Bütün bölümleri 'işitme engelliler' için 'özenle' bir de yazıya dökmüşleru2026

Princeton Üniversitesi Nobel ödüllü profesörü Daniel Kahneman'a göre hiç de 'akılla, mantıkla' falan değil, insanlar kararlarını ilk beş on saniyede veriyorlarmış ve bu kararlar nerdeyse tüm hayatları boyunca kalıcı oluyormuş.

Sadece kalıcı olmakla sınırlı değil, bunun ötesinde asıl gayret, özel bir çaba da bu kararların arkasında durmak için harcanıyormuş. Hatta bu karar için insan 'ölümü' göze alacak kadar ileri gidebiliyormuş!

Başlangıçda verilen bu kararın sonradan 'doğruluğu' yanlışlığı sorgulanmıyor ve fakat, bilakis 'olumlanması için 'veri' toplanıyormuş.

Daha anlaşılır olursak, Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı'nda olduğu gibi, Mahmut Hoca'ya kulak verelim. "u2026 evlenmeye fırsatım olmadıu2026. Ömrümü sizin gibileri adam edebilmek için harcadım, geriye dönüp bakınca iyi mi yaptım kötü mü yaptım ben de bilmiyorum."

Son 'terör' olaylarını bir de böyle 'okuyunuz'!

Bu bakış açısı sadece 'spesifik' bir hadise üzerine değerlendirilemez elbet! Bunun açılımı ve nerdeyse her konuya şamil yapısı üzerinden, hala 'olası' koalisyon çalışmalarına bakarak bir sonuç da çıkarabiliriz.

Seçim öncesi son ana kadar gayet doğal değerlendirilen karşılıklı en ağır propaganda söylem ve eylemi, seçim sonucunda yavaş yavaş daha makul tutumlara evrildi. Bu olumlu bir gelişmedir. Olması gerekendir.

Bundan mühim mesele ise şu anki gayretlerdir elbette. Çünkü mevcut durum değişmediğine göre çıkan tablo üzerinden gayet 'meşru' bir hükümet kurulacaktır. Gerek AKP ve gerek CHP kıyasıya pazarlıklar yapabilir, beis burda veya bunda değildir. Mesele, 'taban' diye dillendirilen kesimin, özellikle sesi çokca çıkan, ekranlarda boy gösteren, köşelerde yer tutan, her iki tarafdan kimselerin söylemlerindeki 'istemezükçülük' düşündürücü ve kaygı verici olan maalesef!

Herif, AKP ile olmaz yahut CHP ile olmaz diye 'yırtınıyor'. Olmazın nedenini söyle be adam! Artık AKP/CHP'ye oy vermem, hatta daha ileri gidip 'verdirtmem' demenin amacı ne? Kendince 'kahramanlığa' soyunuyor olsa gerek zahir!

Bu bakış açısı, bir işe başlarken verilen 'peşin' hükmün her aşamada 'olumsuz' tarafa ittirilmesi anlamına gelir yani ki, bunun Türkiye adına faydası olacağını kimse söyleyemez işte!

Bence de AKP-CHP koalisyonu hiç şeksiz 'zorlama' olacaktır ve en mühimi 'sürdürülebilirliliğidir'. İşte o kadar. Daha da uzatma.

Her tür yorum, eleştiri vesaire yapılabilir, ancak hükümet kurma çalışmalarına 'olmaz, olabilemez' değerlendirmesiyle yaklaşmanın tehlikesi yıpratmaktan daha beter 'yıkıcı' etki yapacaktır!

Zaten partiler görüşmeye devam ediyor. Bir hükümet çıkar mı çıkmaz mı, hep beraber göreceğiz. Sen söylüyorsun yahut istiyorsun diye değil, çıkmazsa hemen hemen 'herkesin arzuladığı' sandık tekrar kurulur.

Baştan alırsak. Söylediğiniz sözden, yaptığınız eylemden, meğer ahlaki yahut gayri ahlaki, dönebilirsiniz, ya peki kararlardan!..


@yusufserce twitter.com/yusufserce