Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ekim 2018

Günlük kiralık evlerde neler oluyor?

Türkiye geneli büyük ve riskli bir soruna dönüşmeye başlayan “günlük kiralık evler” var. Mantar gibi çoğaldıkça çoğalıyorlar. Bataklık yuvası gibi büyük tehlike saçıyorlar. Çocuklarımızı, gençlerimizi kötü ve kötülüklerde kullanıyorlar. Büyük oranda “fuhuş, uyuşturucu ve kaçak insan merkezi” halini almışlar. Fuhuş evlerinin, batak yuvalarının yeni adı “günlük kiralık evler” olmuş. Tatil beldeleri dışında olan kiralık evler büyük oranda kötü amaçlı kullanılıyor. “Denetim yok, kayıt yok, parayı veren eve çıkıyor.” Para cezaları yetersiz kalıyor. Bu evler hakkında da ciddi bir denetim ve ceza mekanizması kurulmalı. Bu işi, adeta büyük rant haline getiren, fuhuş ve kaçak insan yuvasına dönüştüren insanlık düşmanı tacirler var.

Reklam dahi veriyorlar

Başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Diyarbakır, Trabzon gibi vatandaşların yoğun yaşadığı metropol şehirlerde metro ve otobüs duraklarında, elektrik panolarına yapıştırılan ilanlar aracılıyla fuhşa, torbacılara, katil ve teröristlere yer temini yapılıyor. Sosyal medya hesaplarında dahi reklam veriyorlar, fuhuş evlerinin görsellerini paylaşıp, kötü ve kötülüklerin işlenmesini kolaylaştırıyorlar. İstanbul polisinin günlük kiralandığı tespit edilen 42 lüks rezidansa yaptığı baskında: “İkisi uyuşturucu ticaretinden olmak üzere 35 kişi gözaltına alınmış, bir ruhsatsız silah, bir kilo uyuşturucu madde de” ele geçirilmiş.

Terör saldırılarına yuva olmuşlar

İstanbul’un özellikle Bakırköy, Kadıköy, Aksaray semtlerinde çok ciddi şikâyetler yükseliyor. Bina sakinleri büyük tepki gösteriyorlar. Tarihsel geçmişimize, kültürel birikimimize, milli ve manevi değerlerimize adeta darbe vuran ve fuhuş merkezi haline gelen bu bataklıklar özellikle genç kızları hedef alıyorlar. Günlüğü altmış ile bin lira arasındaki bir bedelle tutulan bu evlerde dediğimiz gibi hiçbir kayıt ve defter tutulmadığı için azılı kanun kaçaklarının da adeta saklanma yuvaları olmuş. 2016 yılında gerçekleştirilen terör saldırılarından önce, teröristlerin günlük kiralık evlerde kaldığı ortaya çıkmıştı. Öyle ki bazı evlerin, adeta bir hücre evi haline getirildiğini gördük. İki ayrı arkadaş gurubunun günlük kiraladıkları dairelerde uyuşturucu kullanımından dolayı iki genç kız, 2016 yılında yaşamını yitirmişti.

Gençliği milli değerlerinden koparıyorlar

Bir düşünsenize kızlı ve erkekli gencecik çocuklarınız var ve üst katınızdaki günlük kiralık dairede her gün fuhuş yapılıyor, uyuşturucu satılıyor. Razı olmanız mümkün mü? Hangimizin izzet ve onuru bu ahlaksızlığı kaldırır? Baskın ve mühürleme gibi sorunlarla karşılaşma riskini düşürmek için sürekli değişik adresleri kullanıyorlar. Uç kuruş haram para için her yıl yüzlerce gencimizi ölüme götüren uyuşturucu tacirleri de günlük kiralık evleri sık sık değiştirerek torbacılar için adeta toplama merkezi yapmışlar. Müslümanların huzurunu kaçırmaya, gençliğini dininden ve milli değerlerinden koparmaya çalışan bu ahlaksız şebekelere karşı devletin ilgili tüm yetkili birimleri ile vatandaşların el birliğiyle ciddi bir biçimde mücadele etmesi, kentlerimizden def edip, bitirilmesi lazım.

Denetim ve cezalar artırılmalı

Sonuç olarak; günlük ev, rezidans ve dairelerin kiraya verilmesi hukukumuzda yasaklanmadığı için kanuna aykırılık teşkil etmiyor ama günümüzde günlük kiralık evler yasa dışı faaliyetlerde bulunmak, suç işlenmesini ve suçlunun saklanmasını kolaylaştırmak isteyenlerin amaçlarına ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla sık sık kötüye kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle acil bir şekilde sert ve caydırıcı tedbirler içerecek yasal düzenlemeler yapılmalı. Denetim, cezalar ve baskınlar artırılmalı. Mevcut mücadele yöntemi ve yasalar yetersiz kalıyor.