Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2397.47
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Kasım 2016

Güzel İnsani Örnek: Rahmet Peygamberi

İnsanlığın varoluş gayesi Allah'a kul olmaktır. Fıtratın sahih anlamda korunması ve yaşanması anlamında kulluk, varoluşumuzun varlık sebebidir. İnsanın sahih anlamda nasıl kul olacağının pratiği, Rahmet Peygamberi'nin bireysel ve sosyal düzeylerde ortaya koyduğu uygulamalarla gerçekleşmiştir. Ahlaki, manevi, sosyal ve kültürel düzeyler olmak üzere hayatın her alanında alınması gereken gerçek model, Alemlere Rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'dir. İnsanlığın ebedi hidayet rehberi olan Kur'an, Rahmet Peygamberi'nin insanlık için en güzel örnek olduğunu ifade etmektedir.

İnsanlık için sahih ve güzel bir model olan Rahmet Peygamberi'nin gerçek bir insan, kul ve resul olarak anlaşılması gerekmektedir. Rahmet Peygamberi'nin sahih bir insan modeli olduğu gerçeğini ortadan kaldırarak ona insanüstü kutsallıklar atfetmek onu anlamamak olduğu gibi, onun güzel örnek olma durumunun ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Zaman ve mekan üstü bir anlayış içinde Rahmet Peygamberi'nin evrensel insani model olarak anlaşılmasına insanlığın her zaman ihtiyacı vardır.

Rahmet Peygamberi'nin insanlık için gerçek bir insani model olarak anlaşılması lazımdır. Rahmet Peygamberi, tarihte kalan efsaneleşmiş bir mitoloji kahramanı olmadığı gibi, kutsallaştırılan bir idol de değildir. Rahmet Peygamber, insanlık için yaşayan canlı bir modeldir.

Rahmet peygamberi'nin insanlığa anlatılması için edebiyat, sanat, sinema, medya ve akademi başta olmak üzere bütün imkanlar ve araçlar kullanılmalıdır. Rahmet Peygamberi'nin insanlığa anlatılmasında sinema ve sanat araçlarının şimdiye kadar yeterince kullanılmadığı bir gerçektir. Çağrı filmi, Rahmet Peygamberi'nin hayatını anlatan eşsiz bir sinema filmidir. Bugünlerde İranlı yönetmen Mecit Mecidi'nin Muhammet: Allah'ın Elçisi filmi sinemalarda gösterime girmiş bulunmaktadır. Her şeyden önce Rahmet Peygamberi hakkında büyük emekler harcanarak bir filmin yapılmış olması olumlu bir gelişmedir. Rahmet Peygamberi'nin hayatının değişik boyutlarını insanlığa gösteren birçok sinema yapıtının yapılmasına ihtiyaç vardır. Rahmet Peygamberi hakkında filmler yapılması açısından sinema alanında büyük bir açık olduğu gibi, insanlarda Rahmet Peygamberini kendilerine anlatacak filmlere aç durumdadırlar. Son filme gösterilen yoğun ilgi, toplumumuzun bu konudaki açlığını ve ihtiyacını göstermesi açısından önemlidir.

Rahmet Peygamberi'nin bir sinema yapıtında nasıl canlandırılacağına dair tartışma, yüzünün veya elinin gösterilip gösterilmeyeceği noktasını aşmış değildir. Sinemada Rahmet Peygamberi'nin fiziksel temsilinden ziyade onun ahlaki, bireysel ve sosyal modelinin yani Nebevi Sünnetinin derinliğine, doyurucu ve nitelikli bir şekilde insanlığa nasıl sunulacağının tartışılması gerekmektedir.

Hz. Muhammed, bütün insanlığa gönderilmiş bir elçidir. İslam'ın evrensel mesajı olan Tevhidi insanlığa bildirmekle görevli olan Rahmet Peygamberi, hiçbir mezhebin, ırkın veya coğrafyanın sınırlarına hapsedilemez. Rahmet Peygamberini anlamak, kendimizi ve diğer insanları daha iyi anlamaya çalışmaktır. Mecidi'nin filmi etrafında yoğun mezhebi tartışmalar yapılmaktadır. Rahmet Peygamberi, Şii olmadığı gibi, başka herhangi mezhebe de mensup değildir Hz. Peygamber, Alemlere Rahmet olarak gönderilen ve onda bizim için güzel bir örneklik bulunan Allah'ın kulu ve resulüdür. Hz. Peygamber etrafında taassuplar üretmenin, İslam coğrafyasında çok yıkıcı sonuçlara yol açtığının farkında olunması gerekmektedir.

Mecidi'nin filminde cahiliyenin ortasında doğan Rahmet Peygamberi'nin çocukluktan itibaren bir fıtrat ve merhamet abidesi olarak ortaya çıkışı, etkileyici, dokunaklı ve düşündürücü sahnelerle sinemaya aktarılmış bulunmaktadır. Filmin asıl mesajının Hz. Peygamber'in merhamet pratiğidir. Günümüzde insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu şey merhamettir. Muhammedi Merhameti anlamadan ve yaşamadan, kalplerimizdeki, akıllarımızdaki, evlerimizdeki, sokaklarımızdaki, okullarımızdaki ve ülkelerimizdeki acıların hafiflemesi ve bitmesi mümkün değildir.

Hz. Peygamber, bir mitoloji, masal veya efsane kahramanı değildir. O, olağanüstü mucizeler ve tabiatüstü olaylar üzerinden kurgulanacak hayal mahsulü bir kurguda değildir. Hz. Peygamber'in gerçek bir insan olarak sunulması gerekmektedir. Hz. Peygamber'in başka dinlerde olan Beklenen Kurtarıcı veya Mesih gibi kurgularla karıştırılması da büyük bir yanlışlıktır. Hz. Peygamber, insanlığı cahiliyeye karşı uyarmak ve Tevhit yoluna davet etmekle gönderilmiş gerçek ve sahih insanlık modelidir. Rahmet Peygamberi, bir efsane değil, insanlık tarihinin en büyük hakikatidir.

İslam Peygamberi'nin merhamet, muhabbet, adalet ve medeniyet modelini insanlığın kalbine hissettirecek, aklına idrak ettirecek birçok sinema yapımına ihtiyaç vardır. Mecidi'nin filmini, bu yolda gerçekleştirilmiş önemli bir ürün olarak değerlendirmek lazımdır. Önümüzde Rahmet Peygamberi'nin kişiliğini ve modelini insanlığa idrak ettirecek, onun doğru yolunu gösterecek olan sahih yapımların gerçekleştirilmesi şeklinde büyük bir soru bulunmaktadır. İslam dünyasında maalesef şu anda sinema alanında yeterli birikim bulunmamaktadır Sinema alanındaki boşluğumuzu giderecek ciddi adımların atılmasına ihtiyaç vardır.