Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Haziran 2014

Haritalar güncellenirken

Ukrayna'daki gerilim daha düne kadar dünya gündeminin ilk maddesiydi değil mi?

Ne oldu da gündemden düştü peki? IŞİD çıktı.

Ajanslardan ara sıra "Rus yanlısı milisler uçak indirdi, helikopter düşürdü" filan gibi haberler geçiyor. Ondan ötesi yok.

Ukrayna meselesinin tarafı olan Rusya'dan da ABD'den de AB'den de eskisi gibi Ukrayna hassasiyetli açıklama gelmiyor eskisi gibi.

Rusya Kırım'a yerleşti onun için artık gerisi hikaye.

Ülkenin Doğusu Ruslara Batısı AB-ABD'ye bırakıldı.

Ukrayna bölündü, mesele bitti.

***

Çünkü haritalar değişiyor. Kafkasya'dan Ortadoğu'ya tüm Avrasya'da 100 yıllık haritaları güncelliyorlar.

Şimdi Maliki eliyle başlattıkları Irak'a yeni sınır belirleme çalışmalarında IŞİD de üzerine düşen görevi yapıyor. O da Sünni Irak'ın sınırlarını çizmek için görevinin başında.

Suriye iç savaşı patlayana kadar ABD ne diyordu?

"Irak'ta ABD ile savaşan tüm El Kaide'ci, cihatçılar, direnişçi unsurlar Esed'in Suriye'sinden Irak'a geçerek güçlerimize saldırıyor!"

Aniden işler tersine döndü ve Esed'in desteğiyle Suriye'den gelip işgal güçlerine saldıran cihatçıların arkasında "ABD emperyalizminin olduğu" söylenmeye başlandı.

Rusya, İran ve Suriye şunu söylemeye başladı: "ABD'nin desteklediği bu Afgan cihadından kalma teröristler, ABD tarafından silahlandırılarak Suriye'ye saldırtılıyor."

***

İşin doğrusu şu; Ukrayna'da, Suriye'de, Irak'ta ölen insanlar Batı'nın umurunda değil.

Onlar "Geri kalmış" ülkelerin veya İslam ülkelerinin şiddetten kurtulmasını, diktatörlüklerden, krallıklardan arınmasını istemiyor.

Onlar İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tamamen Ortadoğu dedikleri bölgeye ihraç ettikleri savaşı, şiddeti ve kanı bir daha zorla sterilize ettikleri kendi caddelerinde görmek istemiyor.

***

Birinci Dünya Savaşı'nda resmi rakamlarla 10 milyona yakın insan öldü. Yine aynı dönem içerisinde Stalin Rusya'sında 50 milyon insan hayatını kaybetti.

İkinci dünya savaşında ise 70 milyon insanın öldürüldüğü biliniyor.

İki dünya savaşında yüz milyondan fazla Batılı, birbirini öldürdü.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra iç savaşı da, mezhep savaşını da, ekonomik, siyasi savaşları da Batı toprakları dışına ihraç ettiler.

***

Onlar Avrasya havzasındaki enerjinin nasıl ve kimin eliyle dünyaya dağıtılacağından ve paranın kimin kasasına gireceğinden başka bir şeyle ilgilenmiyorlar.

"Biz silah üretelim ama bu silahları gelişmemiş olanlar satın alıp birbirine karşı kullansın" diyorlar.

Ve bunu 50 yıldır yapıyorlar da.

Mesela Birinci Körfez Savaşı ile 1991 yılından bu yana tepesine bindikleri Irak'ta 23 yılda 3 milyon insan öldürüldü. 10 milyon insan mülteci konumuna düştü. Ölenlerin en az bir milyonu çocuk.

***

Şimdi "IŞİD", "cihadizm", "İslami terör" filan diyorlar ya hepsi hikaye. Yeni harita çizimi için onlara gerekli şeyler.

ABD gelip fitne tohumlarını ekmeseydi bugün bu terör olur muydu diye soran yok.

Hem 'teröristler'in öldürdüğü insanları manşetlere çekip, ABD işgalinin ardından 10 yılda 1 milyon Iraklının öldüğünü dile bile getirmiyorlar. Sadece son üç yılda Suriye'de 180 bin insan katledildi.

Bunun için uluslararası topluluk, ABD, AB, kısaca Batı dünyası ne yaptı? Hiç!

***

Ukraynalı da, Suriyeli de, Iraklı da onların umurunda değil.

Gerçekçi olup yeni haritalar çizilirken, kendi yaralarımıza merhem olacak fitneden, mezhep tuzağından uzak adam gibi çözümler üretmeliyizu2026