Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2431.24
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Temmuz 2018

Hayırlı olsun

Devlet Başkanı Erdoğan tarafından Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Ziya Selçuk ilk iş olarak birim amirlerine bir yazı göndererek çalıştıkları birimlerdeki eğitim sorunlarının neler olduğunu yazmaları ve bunlara çözüm önerilerini birer rapor haline getirmelerini istemiş.

Hem bu vesileyle eğitim sistemini tıkayan sorunlara vakıf olmuş olacak, hem belki de şu veya bu sebeple çözülemeyen sorunların çözümüne öncülük etmiş olacak. Başlangıç için oldukça isabetli bir çalışmau2026

ALO 147u2026

Bakan Ziya Selçuk'un yaptığı ilk icraatlarından biri de geçtiğimiz Perşembe günü 81 il müdürünü toplamak oldu. Toplantı Ankara'da Başkent Öğretmenevi'nde gerçekleşti. Yeni il müdürlerine hitap eden Selçuk, yeni dönemin yol haritası hakkında bilgi verdi. Toplantıda "Öğretmenlerimizin kalbine, gönlüne dokunmayan bir sistemin başarılı olamayacağını" söyleyen Bakan Selçuk, il müdürlerine yeni dönemde öğretmenler odasının havasını teneffüs etmelerini, öğretmenlere dokunmalarını söyleyerek "Sevgiyle dokunamadığın hiçbir yerden sonuç alamazsın" ifadelerini kullandı. Öğretmenler tarafından sürekli rahatsızlık duyulan ve öğrenciler tarafından çok sık aranıp adeta şikayet hattına dönüşen ALO 147 hattının kapatılacağını da söyleyen Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, 81 il müdürleri ile yaptığı toplantıda kendisi hakkında oluşan olumlu atmosferi sürdürdüğü gözlemlendi.

Önceki dönem bürokratlarının bazı özeleştirileri vardı; "Öğretmenlerle birbirimize ulaşıp iletişim kuracak kanallara sahip olamadık" diye. ALO 147, öğretmenlerin kullanımına açılıp, öğretmenlerin arayıp dertlerini, sıkıntılarını ya da fikir ve projelerini Bakanlığa ulaştırmak için kullanacakları bir iletişim kanalına dönüştürülse nasıl olur?

Bakan yardımcıları

Yeni dönemde yapılan önemli değişikliklerden biri de Bakanlıklardaki Müsteşarlık makamının kaldırılması oldu. Bunun yerine Bakanlıklara Bakan Yardımcıları atanacak. Sayıları 3 ila 5 arasında olması bekleniyor. En kilit bakanlıklardan biri de Milli Eğitim Bakanlığıu2026 Bu bakanlığa Bakan Yardımcısı olarak Hamza Aydoğdu, Muammer Yıldız, Sadettin Sabaz, Murat Yıldırım, Ahmet Gündoğdu gibi isimlerin getirilebileceği konuşuluyor. Benim favori adayım ise Alparslan Durmuş. Hazır Talim Terbiye Kurulu Eski Başkanı Milli Eğitim Bakanı olmuşken, mevcut Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş da Bakan Yardımcılığına getirilsin. Aynı dili konuşur çok iş yaparlaru2026 Eğitim camiasının ise tek arzu ve isteği, bakan yardımcılığına getirilecek bu isimlerin kim olacağından öte ufku, bakış açısı, derinliği, tutumu ve hoşgörüsü tıpkı Ziya Selçuk gibi "öğretmenden yana" olması.

Hayırlı olsun

Bu arada Mecliste ilgili komisyonlar kuruldu. Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığına siyasi tecrübesi, akademik deneyimi, kültürel derinliği, entelektüel kimliği, karizmatik duruşu ve eğitimciler nezdinde sempatiliği bulunan Sn Prof. Dr. Numan Kurtulmuş getirildi. Sayın Kurtulmuş'a yeni görevi hayırlı olsun. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk ile çok da uyumlu çalışacaklarını düşündüğüm isabetli bir tercih olmuş.

Öğrenci mi öğretmen mi?

Öğrenciler okullardan tatbikat var gibi kaçıp gidiyorlar akşam ders bittiğinde. Öğretmenler ise ayağı geri geri gidip sınıflarda derse giriyorlar. Yani eğitim kültürünün en önemli iki paydaşı 'mutsuz'. Öncelikli yapılması gerekenler arasında öğretmen ve öğrencilerin memnuniyeti sağlanmalı. Bunu başarabilecek en önemli iki kişi kuşkusuz Ziya Selçuk ve Numan Kurtulmuş'tur.

Öngörümüz tuttu

Kabine açıklandığında dikkatimi çeken hususlardan biri de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un kabinedeki belki de en uzun boylu Bakan olmasıydı. 2 Mayıs tarihli yazımızın başlığı "Yeni Milli Eğitim Bakanı nasıl biri olmalı?" şeklindeydi. Kabine açıklandıktan sonra dönüp bu yazımı okudum. Şöyle demişiz: "Yeni milli Eğitim Bakanının en önemli özelliği kendine Bakanlık görevini verecek olan Devlet Başkanına benzemeli. Onun gibi karizmatik olmalı. Uzun boylu olmalı. Dik durmalı, diklenmemeli. Ekose ceket giymeli." Efendim, Bakanlık görevini veren Devlet Başkanı Erdoğan ile Bakan Selçuk ikisi de uzun boylu, karizmatik, dik duran diklenmeyenu2026 Tek fark var; henüz Bakan Selçuk'u ekose ceket ile görmedik. Onu da gördük mü bu iş tamamdır.