Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Eylül 2023

​HDP misyonunu tamamladı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 27 ağustos pazar günü Ankara'da yapılan 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak, kullanılan oyların tamamını alarak partinin yeni eş başkanları seçildi. İki isim de partide büyük bir değişim olacağı yönünde açıklamalar yaptılar. Ancak kulislerde HDP’nin "sessiz moda" girdiği yorumları yapılıyor. Parti, bundan sonra aktif siyaseti Yeşil Sol Parti (YSP) bünyesinde sürdürecek.

HDP’deki değişimi, partinin yeni yönetimden beklentilerini ve YSP’ye entegre olması kararını, seçmenler önümüzdeki günlerde yerel seçimlerde destek veya tepkileriyle gösterecekler.

HDP'nin yeni eş başkanlarını seçmen ve kamuoyu tanımıyor. "HDP ya da YSP, ittifak yapmaktan ziyade saf bir Kürt partisi olarak kalmayı başaramadı. Türkiye siyasetinde Kürtler ne istiyor ona yeterli düzeyde yanıt veremedi. Genel seçimlerde HDP veya YSP seçmeni kendisini tanıma ve anlamadan uzak tutum sergileyen partisine, ağır şekilde kırmızı kart gösterdi. Demirtaş’ın “aktif siyaseti bırakıyorum“ beyanı HDP‘yi tam anlamıyla uyku moduna geçirtti.

HDP ve eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş’ın iki ayrı kulvar gibi görülmeye başlaması ile bu durum HDP’nin yapısal sorunların başında geliyor. Genç kuşak seçmen ve sempatizanlar bu iki ayrı kulvarın sınırlarını çizmiş görünüyorlar.

Son seçimlerden sonra HDP’nin toplumdan kendini izole ettiğini gördük. Fikir yolcuğu, yeni yollara, farklı ideolojilere kucak açarak belki de kendi sonunu getirdi.

HDP, kendi siyasi mirasını YSP devrederek kepenk indirdi.

HDP, tepesindeki riskler nedeniyle siyaset sahnesinde çekilse de, misyonunu devrettiği YSP, Kürt seçmenden uzak Kürt dili ve kültüründen bi haber, yönetici ve vekillerle bu misyonu ne kadar başarılı şekilde yürütecekleri bir muamma…

YSP’nin Eylül ayı sonunda yapılması beklenen kongresi daha dikkatle izlenmeli, YSP ise kemik seçmeni dışında kendisine oy vermeyenlere gidip neden oy vermediklerini anlamalı, özellikle de son seçimde oyunu almadığı Kürt seçmenleri dinleyip, onlar üzerinden siyaset inşa etmeyi becerebilecek mi? Değişim ve dönüşümü yapabilecek mi?

HDP, Yeşil Sola evrildi ve bence Kürt kamuoyunda kabul görmedi. Zaman içinde marjinal bir parti olarak misyonunu tamamlayacak. Demirtaş bunu gördü ve yollarını ayırdı, belki de yeni parti kurmayı düşünüyor olabilir.

Kürtler adına parti kuran kim olursa olsun. Öncelikle Marjinal soldan uzak durmalı, muhafazakar, demokrat Kürt tabanına dönmeli, LGBT gibi aykırı, düşünce ve ideolojilerle arasına keskin mesafeler koymalı…

HDP ( YSP) yeniden inşa döneminde eleştiri-özeleştiri süreçleriyle yeni başlangıç paradigmasıyla yaşadıklarından dersler çıkararak yol alırlarsa Türkiye siyaseti, birlik beraberlik ve kardeşlik adına kazanmış olur.