Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2436.94
BIST 100
10007.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İlim talebelerine yaşanmış tavsiyeler

* Her ameliniz gibi ilim tahsiliniz de halisane Allah (cc) rızası için olsun. İhlas sürekli azığınız olsun. Sık sık tashihi niyette bulunun ki, nefis ve şeytan ihlasınızı zedeleyemesin.

* Yapacağımız her işe başlamadan önce, o işin nedenini, niçin 'ini, faydalarını bilmek önemlidir. Böylece o işi daha ciddi yapar, o işte daha istekli ve gayretli oluruz. Dolayısıyla ilmi de niçin okuduğumuzu önceden net bir şekilde tespit edelim. Tabi ilim tahsilinde gaye, sadece Allah (cc) rızasıdır. Hedefler farklı faklıdır, ancak gaye tek bir şeydir ki; şehit imam hasan el-Benna'nın dediği gibi: "Allah (cc) u gayetuna"

*Sakın ola ki ilim tahsiliyle; makam mevki veya mal maaş hedeflemeyiniz! Bu, altını tenekeye değişmekten daha büyük bir hüsrandır. Düşününki ilim size dünyada izzet, ahirette peygamberlerin bir alt makamını kazandıracaktır. Bu değerler, dünya ve içindekilerle kıyaslanamaz.

* Namaz kılma memuru veya başarılı bir bürokrat olmayı hedeflemeyin. Siz, Peygamber varisi, davetçi alimler olmayı hedefleyin. Makamlar ve servetler ayaklarınıza serilir.

*Hocalarınıza karşı gayet saygılı ve hürmetkar olunuz. Onlara karşı ön yargı ve su-i zandan sakınınız. Esasen her zaman hüsnü zannı şiar edininiz. Ama onları "la yus'el" "masum" gibi de görmeyiniz. Sonuçta onlar da insandır. Tek masum peygamberlerdir.

*Sabırlı ve azimli olun. Bilin ki her iş gibi ilim tahsilinin de zorlukları vardır. Bu işin tecrübesini hayatı boyunca yaşamış olan alimler şöyle demişlerdir: "Li külli şe-in mani'un, emma lil-ilmi mevaniu. / her şeyin engeli, ilminse engelleri vardır."

* İmam-ı Şafii'nin meşhur şiirindeki 6 esas, şiarın olsun. Bu şiirde imam şöyle buyurur: "Kardeşim ilmi ancak şu altı şartla elde edebilirsin:

1. Zeki olmak,

2. Hırslı, ilme düşkün olmak,

3. Çalışkan olmak,

4. Fiziki şartların yeterinde olması / ihtiyaçların giderilmesi,

5. Ehliyetli bir hoca/üstad,

6. Yeterli zaman."

*Geniş ufuklu olun ama adımlarınızı gücünüz oranında atın. Asrınızın Hanefi'si, Şafii'si, Gazali'si, el-Benna'sı olabileceğinizi düşünerek azimle çalışınız. Gayret bizden, takdir Allah (cc)'tandır.

*Okuduğunuz medresenin kaide kurallarına hassasiyetle uyunuz. Dirlik ve düzen eşyanın tabiatıdır. Düzen ve kuralsızlık, karmaşa ve kargaşa anarşi doğurur ki, böyle bir yerde tahsil yapamazsınız.

*Tüm medrese arkadaşlarınızı kardeşleriniz bilerek, büyüklerinize karşı saygı ve küçüklerinize karşı şefkat ve merhameti ihmal etmeyiniz. Çünkü en güzel ilim tahsili huzurlu ortamlarda olur. Huzursuzluk kimden gelirse neden kaynaklanırsa kaynaklansın, herkes gibi sizi de olumsuz etkileyecektir. Şu halde hep beraber bulunduğumuz yerde huzuru muhafaza etmeye çalışmalıyız. Unutmayalım ki bir ailede aynı anne babanın çocukları arasında bile zaman zaman anlaşmazlık ve pürüzler olabilmektedir. Dolayısıyla ayrı ırk, dil ve bölgelerden, farklı örf adetleri olan talebeler arasında da zaman zaman küçük pürüzler olabilir. Bunları büyütmemek ve hikmetle izale etmek, her birimizin görevidir.

*Biz asla sorunların kaynağı olmayalım. Aksine olan ve olası sorunları hikmetle çözen olmaya çalışalım. Ancak sorun çözmeye çalışırken, cezalandırma ve müeyyide uygulamaya kalkışmayalım. Bu işi sorumluluğu olanlara bırakalım. Devam sedeceğiz inşallah. Selamu2026 Duau2026