Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2404.99
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Eylül 2015

İnsan Sermayesi

Ülkemiz gerçekten zor günler geçiriyor. Yüreğimiz yanıyor. Hangi cümleyi kursak boş ve anlamsız kalıyor. Vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin huzur ve refahı için görev yapan asker ve polislerimize yapılan terör saldırılarını lanetliyorum. Kalleşçe, haince saldıran terör örgütü PKK ve onların destekçileri elbette bizim milletçe birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize karşı göstereceğimiz sevgi ve muhabbetle yok olup gidecekler. Milletimiz bu zor günlerde birbirine daha fazla kenetlenmeli ve kardeşlik bağlarımızı koparacak herhangi bir fiil içerisine girmemelidir. Vatan savunmasında görev yapan ve bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ülkemizin bu tablosu karşısında bizim üzerimize düşen daha fazla çalışıp daha güçlü olmaktır. Bizler ne kadar çok çalışırsak ne kadar çok üretirsek iç ve dış mihraklara karşı gücümüz artacaktır.

Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretim endeksi ve büyüme oranlarını açıkladı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmininde, 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla %3,8'lik artışla 32 milyar 93 milyon TL oldu. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmininde, 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla ise %12,6'lık artışla 481 milyar 735 milyon TL oldu. Temmuz ayı Sanayi Üretim endeksinde ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,5 azalırken takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 arttı. Yılın ilk yarısında %3,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Olumsuz dış konjonktür nedeniyle net ihracat büyümeyi 2015 yılının ilk yarısında 1,2 puan aşağı çekmiştir iç talebin büyümeye katkısı ise 4,4 puan olmuştur. Söz konusu katkının en önemli bileşeni 3,4 puan ile özel tüketim olmuştur." dedi.

Bilinmelidir ki büyüme bir süreçtir. Örneğin; etrafımıza baktığımızda birçok kilolu insan görebiliriz. Ancak hacimdeki bu artış büyüme anlamına gelmemektedir. Büyüme sağlıklı bir şekilde gelişim demektir. Ekonomik büyüme de bu şekildedir. Büyümenin sağlıklı olabilmesi yüksek katma değerli mal ve hizmet üretimi ile mümkündür. Yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi için gereken yegane şey bilgidir.

Rıdvan Yurtseven'in dediği gibi "bilişim çağında üretimin belirleyicisi toprak ve sermayeye nazaran bilgidir. Bilgi; üretilen, satılan ve satın alınan bütün mal ve hizmetlerin asıl bileşeni halini almıştır. Bu nedenle bilgiyi bulup geliştirmek, saklamak, yönetmek bireylerin, işletmelerin ve ulusların en önemli ekonomik görevi haline gelmiştir."

Bilginin bir değer katması gerekmektedir. Bilgi seviyesi arttıkça inovatif ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi artacaktır. Bu nedenle ekonomik kalkınmanın en önemli şartı bilgi seviyesinin artırılmasıdır. Mevcut bilgilerin öğrenilmesi ve yeni bilgiler yaratılması için gerekli her türlü çalışma içerisinde bulunulması gerekmektedir.

Bilindiği üzere ülkemiz zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip bir ülke değildir. Bu sebeple üretimin temel kaynağı olan insana yatırım yapma zorunluluğumuz vardır. Büyüme ve kalkınmadaki hızı artırmanın şartı budur. İnsana yapılan doğru yatırım verimliliği ve karlılığı doğru orantılı bir şekilde artıracaktır. Makine-teçhizata elbette ki yatırım yapılması gerekir ancak unutulmaması gereken husus şu ki; evet makineler insanın yapabildiğinden daha çok iş yapar ancak bir icat yapmaları söz konusu değildir. İnsana yapılan yatırım ile insanların bilgi stoku arttıkça daha yüksek katma değerli işlerin yapılabileceği muhakkaktır. İnsan, yenilik çıkarmanın ve yeni icatlar yapmanın temel kaynağıdır.

İnsan sermayesinin en basit örneğini sporculardan verebiliriz. Kendini geliştirmiş kaliteli bir sporcu en kritik bir zaman da takımına kazandırdığı bir puan ile kendisine ve bağlı olduğu kuruluşa ciddi katma değer sağlayabiliyor. Yine işletmelerde kendini geliştirmiş kaliteli diye tabir edilebilecek insanları şirketler transfer edebilmek, kendi bünyelerine çekebilmek için ciddi bedeller ödemeye razı olmaktadırlar.

Famil Şamiloğlu'nun da belirttiği üzere; küresel pazarda yoğun bir rekabette karşı karşıya kalan işletmelerin başarısı, sahip olduğu maddi kaynaklarla birlikte insan sermayesini etkin bir şekilde kullanabilmesine bağlıdır. Microsoft yazılım şirketinin başkanı Bill Gates, insan sermayesinin taşıdığı önemi "benim en önemli yirmi çalışanımı şirketten çıkaralım, göreceksiniz son derece önemsiz bir firma olacağız" şeklinde belirtmektedir.