Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2398.22
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İnternetten güvenli alışveriş nasıl yapılır?

Ağlar arası ağ olarak da adlandırılan internet, çağın olmazsa olmazı duruma geldi. 2019 itibariyle dünya genelinde yaklaşık 4.5 milyar internet kullanıcısı bulunuyor. Dünya nüfusunun 7.6 milyar olduğu düşünülürse; global ölçekte %57’lik bir dilimin sanal ortamda olduğu gerçeği açık bir şekilde ortaya çıkıyor. İnternetin bu denli gelişim göstermesi e-ticaret sektörünü gittikçe ön plana taşıyor. Peki ya sanal dolandırıcıların iştahını kabartan internet üzerinden alışveriş ne gibi riskleri bünyesinde barındırıyor? İşte bu konuyu derinlemesine irdelememiz gerekiyor.

Ucuz ürün satan alışveriş sitelerine dikkat!

İnternetten alışveriş yaparken öncelikle web sitesinin SSL güvenlik sertifikası mutlaka olmalıdır. SSL sertifikasına sahip web siteleri kredi kartı ve banka bilgilerine ulaşamaz. Adres çubuğunda linkin başlangıcında “https://” var ise alışveriş güvenlidir. İsmi duyulmamış ucuz ürün satan web sitelerine şüpheyle bakılmalı, internet ortamında bu sitelere yönelik araştırma yapılmalıdır. Memnuniyet düzeyleri ve yorumlar bu noktada bilgilendirici olmaktadır. Sitenin 3D Secure güvenli ödeme sistemine sahip olması da önemlidir. Bu sayede hem üye işyerleri hem de kart sahipleri kart sahteciliğine karşı güvence altına alınmış olmaktadırlar. Alışveriş sonunda alıcı kart bilgilerini girer ve cep telefonuna bir şifre gönderilir. Bu şifre girilmediği takdirde satış gerçekleştirilemez. Böylece yetkisiz kişilerin işlem yapması engellenmiş olur. Web sitesinin açık adresi, iletişim bilgileri, ticaret sicil numarası… bulunmayan yerlerden alışveriş büyük risk taşımaktadır. Bu tarz siteler genelde dolandırıcılık amacıyla kurulan ve kısa süre zarfında kapanan sitelerdir.

Bedava ürün kisvesi altında dolandırıcılık!

İndirim kampanyaları ve bedava ürünler genelde dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılmaktadır. Reklamlar aracılığıyla kullanıcı siteye çekilmekte ve kart bilgileri elde edilmektedir. Ayrıca bilinmeyen cihazlardan alışveriş yapmak da birtakım güvenlik tehditlerini beraberinde getirmektedir. Site isimlerinin kontrol edilmesi elzemdir. Dolandırıcılar bir ya da iki harf değiştirilerek büyük, güvenilir alışveriş sitelerini taklit edebilmektedir. Sitedeki ürünlerin garantili olması, faturasının bulunması ve iade imkânının olması da önemlidir. Kapıda ödeme seçeneği bulunan alışveriş sitelerini tercih etmek risklere karşı vatandaşları koruyabilmektedir.

Sosyal medyada sanal dolandırıcılar cirit atıyor!

Sosyal medyanın gelişim göstermesiyle birlikte Instagram önemli bir alışveriş mecrası haline geldi. Açılan herhangi bir hesap üzerinden giyim, gıda, ikinci el, elektronik eşya hatta sağlık ürünleri bile satılabiliyor. Vatandaşlar almak istedikleri ürünleri ya doğrudan mesaj (DM) ya da profilde bulunan telefon numarası aracılığıyla sipariş verebiliyor. Öncelikle Instagram üzerinden alışveriş hiçbir şekilde güvenli değildir. Bugün birçok sanal dolandırıcılık Instagram üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kullanıcıların kişisel bilgilerine erişen dolandırıcılar daha sonra farklı yollar kullanarak vatandaşları mağdur etmektedirler. Instagram üzerinden alınan ürünlerin bozuk, hasar görmüş ya da sunulan görseldekinden farklı çıkması sıkça karşılaşılan problemler arasında yer almaktadır.

Ürün satıldıktan sonra faturanın olmayışı da olası hak aramalara karşı vatandaşları mağdur etmekte, alışverişin ardından satıcıyla olası bir sorun hakkında iletişime geçilememektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre Instagram üzerinden satış yasal gözükse de fatura kesilmemesi ve devlete vergi ödenmemesi hak kayıplarına sebebiyet vermekte ve durumu yasa dışı bir çerçeveye taşımaktadır. Mecbur kalmadıkça Instagram vb. sosyal ağlardan alışveriş yapılmaması güvenlik adına oldukça mühimdir.