Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2438.77
BIST 100
9999.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Temmuz 2022

İslam akaidi konusunu cazip kılan etkenler

İslam ilmihali, fıkıh, tarih, tefsir, hadis, sahabe hayatı gibi eserler varken neden önce islam akidesi?... İslam akidesini cazip kılan etkenler nelerdir?... Bu sorumuza da cevap bulabilirsek konumuzun önemini çok daha iyi anlarız diye düşünüyorum. Hemen maddelere geçelim:

1- İslam akidesi Allah’u Teâlâ’dan bahsetmesi açısından çok değerlidir/şereflidir…

2- İslam akidesi hem dünya hayatında hem kabir ve mahşer gününde bizlere çok güzel katkılar sağlayacağı için çok kıymetlidir.

3- Hayata bakış açımızı değiştirip vakaları daha iyi okumamızı sağlayacağı açısından değerli bir konudur.

4- Kalbe tevekkül ve cesaret verir… Bu da izzetli bir hayat demektir.

5- Salih amellere güzel bir ambalaj yapıp Allah’ın huzurunda değerlendirilmeye sebep olacağından zerre kadar da olsa salih amellerimizin karşılığını göreceğiz… İşte o zerreye değer katan şey sağlam bir islam inancıdır.

6- İslam inancı, cehennemden azad edip cennete aldıran/vesile olan bir iman esası olması hasebiyle çok çok değerlidir…. Ve daha birçok fayda…

***

Kıymetli kardeşim…!

Böylesine önemli olan konuyu sizinle paylaşmama fırsat veren Allah’a ne kadar hamd etsem inan ki çok azdır… Nasıl hamd etmeyeyim ki?... Cehaletin karanlığından kurtarıp İslam’ın pak aydınlığına alıp siz gençlere Kendisinden bahsetme fırsatı verdi… Allah’ın bu ikramına karşı nasıl nankör olabilirim ki?

Rabbim Kendisini çok iyi tanıyıp Kendisine kulluk yapmamızı nasip etsin. Âmin.

Allah’ın dilemesi ve yardımı ile bu yazı ile size Allah’ın şu mesajını vermiş olacağım:

"… Benden size bir hidayet geldiğinde kim Benim hidayetime uyarsa o hem sapıtmaz hem bedbaht olmaz. Kim de zikrimden yüz çevirirse gerçekten onun için dar bir geçim vardır ve onu kıyamet gününde kör olarak hasrederiz.”[1]

"Der ki: Rabbim niçin beni kör hasrettin, halbuki ben görüyordum."[2]

"Buyurur ki: Böyle. Çünkü sana ayetlerimiz geldiğinde onları unuttun; bugünde sen böylece unutulursun."[3]

Değerli kardeşim…!

İslam’ın inanç sistemi bir trenin lokomotifi gibidir… lokomotife bağlı olan vagonlar ise ibadetlerdir… Lokomotif çalışmadığında amellerin hiçbir faydası olmaz… Bu sebepten dolayı bir insanın cennete girmesi için “inanç esasları” alınacak havadan daha kıymetlidir. İnanç esasların sağlamsa amellerin Allah’ın değerlendirmesine tabii tutulur.

Bu kısa bilginin kıyamete kadar bütün insanlara ulaşması için binlerce peygamberin gönderilmesindeki sır budur işte… İnsanlığın kurtulması… Yani cehennemden uzaklaştırılması…

Bir konu için peygamberler gönderiliyorsa ve vahiyle de destekleniyorsa bu o konunun ne kadar da çok önemli olduğunu gösterir…

İslam inancı hakkında yüzlerce kitap telif edildi… her islam davetçisi bu konu hakkında muhakkak bir şeyler yazdı ve bu yazılar da günümüze kadar ulaştı… Bunlardan en güzellerinden bir tanesi de İmam Tahavi’nin kaleme aldığı akide kitabıdır.

[1] Taha,123

[2] Taha,125

[3] Taha,126