Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2427.56
BIST 100
9973.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Ocak 2024

​İstanbul nasıl kurtulur

Soru şuydu: Ak Parti doğru adayı çıkaracak mı? Çıkardı. Murat Kurum, fırtına gibi başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı açıklanır açıklanmaz önceden hazırlamış olduğu programı yürürlüğe koydu. Yıldırım gibi çalışmaya başladı. Gazetecilerle görüştüğü gün bir de sivil toplum kuruluşları ile toplantı yapıp ardından halkın arasına karışıyor.

Ekrem İmamoğlu’nun karşısına genç, dinamik, çalışkan, bilgili ve ekip çalışmasına yatkın bir adayın çıkması önemliydi. O yüzden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimi ile “Yarı zamanlı belediye başkanlığı yapan” Ekrem İmamoğlu’nun şansı kalmadı. Gözü hep yükseklerde olan İmamoğlu’nu dinleneceği bir tatile yahut CHP’nin başına göndermek için Mart ayının sonu bekleniyor.

İstanbul halkı, beş yılda çok yoruldu. Yürümeyen merdivenleri tırmanmaktan, arıza yapan otobüsleri itmekten, artan trafik sıkışıklığında sinir krizleri geçirmekten, dolar kurundan bile hızla artan su faturası ve ulaşım giderlerini ödemekten bıktı usandı.

***

Seçilmeden önce verdiği sözleri tutmak yerine şehrin problemlerini bir kenara bırakıp “Cumhurbaşkanı Yardımcılığı” ve CHP başkanlığı peşinde koşan, şehir şehir dolaşıp mitingler yapan bir belediye başkanı istemiyor artık İstanbullu…

Ekrem İmamoğlu’nun CHP’den adaylığı açıklandıktan sonra bunu nerede kutladığını bilmiyorum. Ama Ak Parti’den adaylığı açıklanan Murat Kurum, ertesi sabah namazında Eyüp Sultan Camii’nde şükür namazı kılarak başladı. Ardından mevcut başkanın elleri arkasında gezdiği Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ni ziyaret ederek bu kadim şehrin fatihi için dua etti.

İmamoğlu, beş yıl önce başkan seçildiğinde müthiş bir Kılıçdaroğlu organizasyonu vardı. Hadep’i, İyi Parti’yi, Saadet’i bir araya getirmişti. Yetmemiş, Karadenizli ve Ak Partililerden de ödünç oy istemişlerdi. Şimdi hiçbiri yok, partilerin hepsi kendi adayını çıkarıyor. Kılıçdaroğlu taraftarları bile İmamoğlu’na küsmüş durumda. Murat Kurum ise Cumhur İttifakı’nın adayı.

***

Problem şurada. İstanbullu gittikçe yaklaşan büyük bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya. Peki, bu büyük felaketten bu devasa şehir nasıl kurtulur? Şehirciliği iyi bilen, kentsel dönüşüm konusunda hem yüksek lisansı, hem tecrübesi olan Murat Kurum’un ilk iki hedefi şehirdeki çürük yapıları yenilemek ve ulaşımı rahatlatmak. Ancak bu iki hedef süratle hayata geçirilirse İstanbullu rahatlar.

Bu kadim şehir başka bir kente benzemez! İlçelerde binalar o kadar iç içe yapılmış ki, depremde kaçacak yer bile bulamazsınız. Kurum, inşaatı biliyor, güçlü bir ekiple çalışacak. Gençliği, hırsı ve dinamizmine siyasi olarak yıpranmamış olması da eklenince, İstanbullu açısından önemli bir kazanç olacaktır.

Murat Kurum’un en büyük avantajı ise devletin arkasında olması. Hem yeni metroların yapımında, hem şehrin taşınıp yenilenmesinde... Yakınlaşan depremden İstanbullunun en az zararla çıkması önemli… Bunun için de hızlı ve acil müdahalelere ihtiyaç var. Dua ve dileğimiz, 6 Şubat depreminde yaşanan felaketin İstanbul’da da tekrar etmemesi…