Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Temmuz 2018

KADEM ve cinsiyet adalet

Geçtiğimiz hafta I. Olağanüstü Genel Kurulu'nu yapan KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) yeni genel başkanı ve ekiyle amacına uygun hizmete devam edecek. KADEM kurucu başkanı Doç. Dr Sare Aydın'ın AK Parti İstanbul Milletvekili olarak meclise girmesiyle boşalan makama Doktor Öğretim Görevlisi Saliha Okur Gümrükçüoğlu getirildi.

Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın genel başkan yardımcısı olduğu derneğin ayrıca aynı isimle bir de vakfı bulunuyor. Şu an 42 temsilciliği bulunan KADEM'in çeşitli illerde de kız yurdu mevcut.

KADEM, 2013 yılında çıktığı yolculukta uzun soluklu bir yürüyüşe talip ancak her iki cenahta da önyargı ve haksızlıkla karşılaştıklarını özellikle vurgulamak isterim.

Muhafazakar/İslami camiada bir kesim KADEM'i, yaptıklarını, misyonunu araştırıp incelemeden İslamcı feminist olarak tanımlarken öteki mahalle ise kendi iktidar alanlarına yönelik ciddi ve önemli bir tehdit olarak algılayıp saldırı, yok sayma mekanizması geliştirdi.

Hafızalarınızı birazcık yoklamanızı rica etsem, Özgecan Aslan'ın davasını takip için Tarsus Adliyesi'ne giden KADEM üyesi kadınların, kimi kadın derneklerinin saldırılarına maruz kaldıklarını hatırlar mısınız?

O gün orada bulunduğum için yaptığım tanıklık, bu kadın hakları savunucuları(!) kadınların gözlerindeki öfkeyi, hakaretlerini, üzerimize yürümelerini, savrulan yumruklarını -polis müdahale etmeseydi ne yapacaklarını hala tahmin edemiyorum- belleğime sımsıkı yerleştirdi.

Sol ideolojiden beslenen, çoğu marjinalleşmiş, kökü/bağı dışarıda, terör örgütü sempatizanı, kadın haklarını savunurken işi çoğu zaman erkek düşmanlığına vardırmış, aile kurumunu modası geçmiş bir yapı ilan eden vs vs bir yığın dernek, günümüzün yerli ve milli ilk kadın derneği olan KADEM'i kendi iktidar alanlarındaki en büyük tehdit olarak gördü.

Düne kadar kadın meselesi gibi bir alanda istedikleri gibi top koşturan, tek söz sahibi bu teşekküllerin; aileye önem veren, cinsiyet ayrımcılığına karşı cinsiyet adaleti önemseyen çıkış noktası olarak adalet kavramını odağa aldıklarını deklare eden yerli bir yapıya karşı bu kesimin tepkisi belki anlaşılabilir lakin muhafazakar kesimi anlamak biraz daha güçu2026

Kadın dernekleri tarihi Tanzimat'a dayanan bir toplumda, KADEM gibi yerli ve milli bir teşekkülün kadın meselesi gibi hassas ve istismara açık bir konuda varlık göstermeye başlaması esasında bu cenahta heyecanla karşılanmalıydı.

Dış bağlantılı, toplumun dinamiklerine düşman, terör sempatizanı, işi cinsiyetler arası düşmanlığa taşıyabilecek potansiyele sahip derneklerin cirit attığı bir kulvarda vücut bulan bu teşekkül, heyecan ve tebrikle karşılanmalıydı; esas tuhaflık burada!

Haklarını yemeyelim; elbette bu mahallede de imkanlarını, gücünü, potansiyelini böyle önemli bir yapı için seferber eden, gece gündüz demeden koşturan çok sayıda kadın ve erkek var.

Lakin az da olsa her fırsatta eleştiren, şöhret devşirmek için saldıran bir kesim mevcut. Bu taarruzdan şöhret devşirmek isteyenler için "Allah şifa versin!" demekten başka yapabileceğimiz bir şey yok ama diğerlerine önyargılarından arınıp bu önemli teşekkülü daha yakından ve objektif olarak tanımalarını salık veririz.

I.Olağanüstü Genel Kurul'da konuşan Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın, "Biz kadın için çalışırken aslına kadının ailesine de hizmet vermiş oluyoruz" mesajı ile Genel Başkan Saliha Okur'un kadın hakları vurgusunu Selçuklu ve Osmanlıda kadın, İslam'da kadın hakları üzerinden yapması dernek hakkındaki en net ipucu aslındau2026

KADEM Kurucu Başkanı Sare Aydın'ın milletvekili, KADEM Ankara Temsilcisi Zehra Zümrüt'ün de Aile ve Çalışma Bakanı olarak üstlendikleri görev, derneğin aynı zamanda bir mektep hüviyetine sahip olduğunu göstermesi açısında oldukça anlamlıu2026

Tüm bunlar üzerinden KADEM'in hem bir mektep hem kadın konusundan toplumsal dinamiklerle barışık hem de cinsiyet adalet üzerine inşa edilmiş mühim bir teşekkül olduğunun altını çizerken yeni yönetimin hayırlı olmasını diliyoruz.

twitter.com/sabihadogann