Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2438.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ağustos 2023

Kadınlar Dünya Kupası: Kadınlar Futbol oynar mı?

Liglerde sezonun bitmesiyle birlikte takımlar tatile girdi. Fakat Temmuz ayında yeni bir heyecan, 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası futbol turnuvası, 20 Temmuz-20 Ağustos tarihlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ev sahipliğinde başladı.

Kadın millî takımları arasında düzenlenen futbol turnuvası ilk kez iki ülkenin ev sahipliğinde yapıldı. 24 takım yerine 32 takım yer aldı. Bu turnuvadaki para ödülü miktarı, turnuva rekoru olacak. Önceki şampiyonaya oranla 80 milyon dolar daha fazla dağıtacak FIFA.Toplam 110 milyon doları takımlar arasında paylaştıracak. Kupada şampiyonluğa ulaşacak takıma 10, finaliste ise 7,5 milyon dolar para ödülü verilecek.Turnuva bu sebeple ilklerin yaşandığı bir kupa olarak tarihe geçecek.

Dört yılda bir yapılan organizasyon, ilk olarak 1991'de, Çin'in ev sahipliğinde düzenlenmişti.Kadın futbolunun başlangıç tarihi farklı ve aykırı bir süreçte başlamış.

Kadınlar arasındaki ilk futbol maçının 1895 yılında, Kuzey Londra'da oynandığı bilinmektedir.

Avrupa ülkelerinde 19. yüzyıl sonunda oynanmaya başlanıp, 1. Dünya Savaşı yıllarında erkek nüfusunun azalmasıyla yükselişe geçen kadın futbolu,Türkiye’de ilk kez 1929’da tartışma konusu olmuş. Aslında tartışılan kadın futbolu değil kadınların futbol oynayıp oynayamayacağıdır.

1930’lu yıllar dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de “beden eğitimi” ve sporun önem kazandığı yıllardır. Bu dönem sporun kadınlar arasında da yaygınlaşmasına önem verilen yıllar olsa da futbol kadınların yapacağı düşünülen sporlardan olamayacağı için ilgi ve rağbet görmemiştir.

Son yıllarda, birçok ülkede kadın futbolu gelişti. Hem kulüpler, hemde milli takımlar bazında, “elbette başlamadan önce isteyen kişinin istediği sporu yapabileceği gerçeğini savunduğumu belirtmek isterim. Burada bahsetmek istediğim, sadece rekabet seviyesinde insan bedeninin sunduğu avantajlar ve dezavantajları kadınlar açısından dile getirmek.

İsteyen kadın futbol oynayabilir ve tüm diğer sporları da. Fakat biyolojik ve fiziksel olarak kadına futbol hem estetik hem fiziksel hem biyolojik olarak zarar verebilir. Bacaklar kalınlaşır misal… Göğüsler koşmaktan deforme olabilir... En sıkıntılısı ise o tuğla gibi topun, kadın bedenine çarpmaları...

Yetenek cinsiyete bakmaz diyenleri duyar gibiyim. Bazı sporlar cinsiyete bakar, kadın futbolunun tek belirtisi uzun atkuyruğu saçlar da olamaz.

Kadınlara çoğu spor yakışıyor, ama kadın futbolunu bir türlü yakıştıramadım nedense.

Kadınlar için kaba ve zarafetten uzak...

Erkekler oynuyorsa bizde oynarız dayatmasından başka bir mesajı yok.

“Erkekler Futbolu Daha İyi Oynar” ve 'Voleybol Kadın Sporudur' gibi Söylemler ne kadar doğru? Bunlara psikolojik ve biyolojik sebeplerle cevap verebiliriz. Biyolojik sebeplere, yani erkek ve kadın bedeninin belirli spor dallarında avantaj ve dezavantajları bilimsel olarak mevcut.

Futbol ve basketbol gibi sporlarda çoğunlukla erkeklerin öne çıktığını görürüz. Jimnastik gibi esneklik gerektiren sporlarda ise kadınlar öne çıkıyor. Elbette cinsiyet fark etmeksizin herkesin istediği sporla ilgilenme hakkı var. Fakat biyolojinin, istediği sporla ilgilenmek isteyen bu kişilere sunduğu bir hakikat var.

Olimpiyat verilerine bakıldığında kas kullanımının daha çok gerektiği dallarda erkekler kadınların önünde.

Kaslardan başlayacak olursak, erkeklerde bulunan testosteron gibi hormonlar yağ oranı az olan kasların oranını doğal olarak artırıyor. Basitçe bu kasların oranı daha fazla olduğundan kas kullanımı gerektiren sporlarda daha avantajlı oluyorlar.

Bir kadının ağırlığının ortalama yüzde 16’sını yağın oluşturduğu görülüyor. Erkeklerde ise bu oran yaklaşık yüzde 8.

Kadınlarda yağın erkeklere göre daha çok bulunmasının sebebi ise östrojen diyebiliriz.

Kalbin boyutu da bir bakıma erkeklere avantaj sağlıyor. Özellikle koşu ve atlamalarda.

Konu esnekliğe geldiğinde kadın bedenin daha iyi hareket kabiliyetine sahip olduğunu görüyoruz. Kadınların en çok başarılı oldukları sporlar arasında sırasıyla yüzme, tenis, aletli çalışma, koşu, voleybol ve jimnastik diyebiliriz.

Bu bahsettiğimiz avantajlar ve dezavantajlar, belirli cinsiyetler ve sporlar arasına örülmüş beton duvarlar değiller. Sadece kişisel bir yorum, cinsiyet ayrımcılığı değil, bilakis kadın bedenine saygı duymaktır.