Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2396.53
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Kasım 2020

Kafkasların Berlin Duvarı Yıkıldı

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya aracılığı ile sağlanan ateşkes, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da açıkladığı gibi 44 yıldan daha az konuşulmaz.

Globalcilerin aparat olarak kullanmak istedikleri Ermenistan’ın Tovuz saldırısı ile başlayan sürecin sonunda, Karabağ anlaşmasını içi acıyarak imzaladığını belirten Paşinyan’ın kızı Meriam Paşinyan, hayallerinin daha fazla Azerbaycan toprağı işgal etmek olduğunu ve ordunun başarısızlığı yüzünden bu hayallerinin yıkıldığını söylüyor.

Globalcilerin gizli patronu İngiltere’nin Genel Kurmay Başkanı Nick Carter, Salgının neden olduğu ekonomik kriz ve dünyadaki mevcut belirsizilk ve kargaşa ortamının 3. Dünya Savaşı’nın çıkma riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoliy Glaz, iki İngiliz diplomatın, muhalefeti körükleyerek ülkelerinde kargaşa çıkartmaya çalıştıkları için istenmeyen kişi ilan ettiklerini açıkladı.

ABD Başkanlığını devralması beklenen Joe Biden’i, dış politika hedefleri ile bunları gerçekleştirme araçları arasındaki dengesizliği düzeltmek gibi söylemesi kolay yapması çok zor olan bir gerçeklik bekliyor. Biden, Obama’nın bıraktığı yerden işe devam edeceğini vurguluyor.

Çatışmaların başladığı günden beri aparat Ermenistan’ın, Türkiye ile Rusya’yı sahada karşı karşıya getirme hedefini başaramaması birilerinin hayal ettiği 3. Dünya savaşının ilk kıvılcımıno yakma girişimlerini suya düşürdü. Karabağ savaşının başladıktan 3 gün sonra Ermeniler, ısrarla beceriksizlikten dağa çakılan 2 uçağı Türk F-16’larının düşürdüğünü Rusya’nın Türkiye’ye haddini bildirmesi gerektiğini dillendirmişti. Ermenilerin defalarca sivil katliamlarına rağmen Azerbaycan’ın karşılık vermemesi de bu amaca matuftu. Ermeniler işin içine sadece Rusya’yı değil İran’ı da çekmek için her şeyi yaptılar. İran ise sözüm ona Ermeni sınırını korumak için binlerce topu sınıra yığdılar.

Karabağ’daki düğümü Şuşa zaferi çözdü. Şuşa’nın düşmesi ile Hankendi’nin yolu Azerbaycan ordusuna açıldı. Savaş boyunca bir günde 71 yerleşim yeri işgalden kurtarılarak Ermeni direncinin kırıldığı gösterildi. Sözde Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyan, Çatışmaların Hankendi’ne 2 kilometre uzaklıkta cereyan ettiğini, İHA’lar karşısında çaresiz kaldıklarını, eğer anlaşmaya razı olmazlarsa birkaç gün içinde tüm Karabağ’ı kaybedeceklerini söyledi.

Ermenistan silahlı birliklerinin Karabağ’da çöktüğü bir anda, Nahçıvan sınırında düşürülen bir Rus helikopteri gerekçesi ile Ruslar devreye giriyor. Azerbaycan özür dileyerek tazminatı kabul ediyor. Karabağ’da Ermenileri kurtarmak için Rus operasyonu ve barış anlaşması gündeme geliyor. Ruslar bir taraftan Azerbaycan, Ermenistan anlaşmasını imzalatırken öbür yandan Hazar’ın doğusunda da Türkmenistan ile askeri işbirliği anlaşması imzalıyor. İşin özeti Ruslar muhtemel bir dünya savaşında arka bahçelerini tahkim ediyorlar.

Düşürülen Rus helikopteri bahanesi ile Ruslar 30 yıl sonra yeniden Azerbaycan topraklarına 5 yıllığına yerleşiyorlar. Hankendi, Hocali, Ağdere ve Hocavent’e Azerbaycan birliklerinin girmesinin önüne geçiliyor. İmzalanan anlaşma ile Ağdam, Kelbecer ve Laçin’den Ermeni birlikleri çekilecek. Laçin’den Dağlık Karabağ’a 5 km’lik bir koridor açılacak. Bu anlaşma Azerbaycan ordusunun zaferi ile şehitlerin kanları ile mühürlenmiştir. Keşke, Hocali başta olmak üzere diğer kentlerde de Azerbaycan’ın tam hakimiyeti kurulsa idi. Ermenilerin yeni bir oyun bozanlık yapması durumunda Azerbaycan ordusu sadece Ermenilerle, getirdikleri teröristlerle değil Rus birlikleri ile de mücadele etmek durumunda kalacak.

Anlaşmanın 9. Maddesi Türk dünyası açısından hayati önem taşıyor. Nahçıvan-Zengilan arasında koridorun açılması bizim için bölgedeki Berlin Duvarı’nın yıkılarak Turan’a kapı açılması anlamına geliyor. Ruslar yüzyılın başında ördükleri bu duvardan kendi kontrollerinde gedikler açılmasına izin vererek, İran ve Gürcistan’a hala her şeyin kendi kontrolünde olduğunu gösteriyor. Ancak Turan’ın önüne kurulan bu duvarda gedik açılması, Berlin Duvarı yıkılması sonrasında Almanya’yı Avrupa’nın lideri haline getirdiği gibi, Türkiye’nin ekonomik olarak bölge liderliğini tescilleyecek, Türk dünyasının emperyalizme ekonomik bağımlılığını bitirecektir.

Anlaşmanın 5. Maddesi gereği ise çatışma bölgelerindeki Barış Kontrol Merkezlerinde Türk birlikleri bulunacak. Bu da bize Ruslarla, Libya ve Suriye’de yeni ittifakların kurulabileceğini gösteriyor.

Sözün özü, Karabağ anlaşması büyük kargaşa öncesi mevzi tutma sözleşmesidir. Globalcilere karşı Rusya da, Türkiye de mevzilerini tahkim etti. Bundan sonrasını, Soros’un çocukları Biden ve Macron düşünsün.