Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2403.65
BIST 100
10251.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Temmuz 2014

KALBİNDE RAHMET TAŞIYAN AY!

Çocukluğum, güzel olan her şeyin yüreğimden rüzgar hızıyla geçirildiğini, bu yolla bana bilmediğim bir bedel ödetildiğini düşünmekle geçti. Sevdiğim bir yere giderken yolların mütemadiyen uzaması ve yaşadığım beton şehre dönerken yüzüme kısacık bir yürüyüş gibi bakması sanki hassas ruhuma ceza diye verilmişti. Ben, dünya maratonundaki bu elim hissiyatın, çokları için aynı şekilde cereyan ettiğini, bazı şeylerin muhakemesini yapmaya başladığımda öğrenecektim.

Bunlardan biri de büyüklerimin dudaklarında bir hasret şarkısı gibi duran ve gönüllerinde latif bir sevgili gibi ağırlanıp uğurlanan Ramazan ayıydı. Bayrama ulaşmış olmanın coşkulu sevincine galip geldiği bile olurdu sultan ayın gidiş hüznünün. Giden her Ramazan, azalmakta olan ömürle mukayese edilirdi.

"Ramazan" diyorum, ne güzel geliyor her defasında. Habersiz bir misafir gibi değil de özlenen, beklenen, dilenen bir yar, bir yaren gibi. Sahranın sıcaktan kavrulmuş alnını öpüveren bir yağmur gibi. Şu dem ben, kalan üç haftadan ziyade, kapıdan çıkıp giden büyülü güzelliğinin bir haftalık parçasına çocuksu bir eda ile bakakalıyor ve gittikçe eksiliyor isem kendi bencilliğimden ziyade, onun derinliğindenu2026 Sadrıma üflediği mazimden; babaannemden, anneannemden, yer sofrasının bereketindenu2026 "Varlığından istifade edebilmek için halen zamanım var" fikrine sığınmam ise Rabbin kalbime armağan ettiği teselli bilincinden.

"Ümmetimin ayıu2026" dedirtmiş Rahman. Elest bezminde nefse yönelttiği "Ben neyim, sen nesin?" sualine "Ben benim, sen de sensin" cevabı alınca azapla, cehennemle uslanmayan nefsi açlıkla terbiye etmiş. Bir ay, rızası için aç kalmayı emrettikten sonra bayramla süslemiş kulunun gönlünü. Bunun için en çok; bu ayın, insanlığa katacaklarına dair taşıdığımız inançla beklenti eşiğini yüksek tutuşumuz. Yokluk deryasında incelerek öğütülen ruhun, çevresinden de aynı rikkat ve edebi umuyor olması, tefekkür dehlizinde yürürken teşekküre uyanması, yeni bir irkilişle Rabbinin sunduklarını idrake başlaması hep bu yüzdenu2026

Göğün sıcak ağrısına, günün uzun yolculuğuna rağmen onu bize sevdirip, bizi onunla sevindirene; sabrı sadrımıza kolaylaştırana sonsuz hamd-ü senalar olsun.

Hep hüznü konuşturup karamsar bir tablo oluşturacak değiliz yau2026 Kalbinin kapılarını oruca ve oruçluya kapatanlara inat, ben bu sene oruçla kucaklaşanların daha yüksek bir bilinç taşıdıklarına şahitlik edip seviniyorum.

Büyük kanalların izleyeniyle buluşturduğu iftar ve sahur programlarından, her sene daha coşkulu adımlarla ilerleyen Ramazan şenliklerine, sosyal ağlardaki paylaşımların seviye zırhına bürünmelerine varıncaya kadar gördüğüm her şey, hep bu bilinçlenmenin tezahürü bana göreu2026

Gelişi güzel, gülüşü güzel, sevişi-sevilişi güzel bir kutlu misafiri ağırlıyor olmanın derin huzuruyla ve yolcu edeceğimizi bilmenin çocuksu burukluğuyla duamız; Ramazan'ın ruhaniyetinden hisse alanlardan olabilmeku2026

Selam ile.

Nuray Alper