Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Mart 2022

​Kanaat Zenginliği

Kelamı kibarda üzerinde çok durulan bir gerçeklikten bahsetmek istiyorum.

Teşekkür

Kanaat nedir?

Zengin kim?

Fakir kim?

Bu zor soruların doğru cevabını verebilenlere ne mutlu.

Her ikisi de İzafi bir kavram.

Değerini bilenlerden olma bahtiyarlığına talip olalım.

Merhum Mehmet Şevket Eygi Bey çok zengin olduğunu sık tekrarlar bazen de cebinden çıkardığı paraları göstererek zenginliğini ispat etmeye çalışırdı. İspat için çıkardığı kâğıt paraların üç beş yüz liradan fazla olmadığına defalarca şahit olmuş birisi olarak bu zenginliğinin sebebini sorduğumda da kanaat zengini olduğunu ve bu zenginliğin tadına doyum olmadığını söyleyerek bendenize örnek olmaya çalışırdı.

Sağlıklı olmasını, yaz kış hastalık sayrılık demeden her gün yazıları ile insanlara dokunabildiğini, yaşına rağmen görebilmenin işitebilmenin hatta yürüyebilmenin ibadetlerini erkânına ve adabına göre yapabilmenin birer zenginlik olduğunu da sık sık aktararak örnek olmaya devam ederdi.

Ramazan ayı geldiğinde tuttuğu orucun zenginliğini hiçbir şeye değişmediğini ve hele ay boyunca zekât olarak kendisinden yardım isteyenlere, dostlarından gelen zekât paralarını dağıtırken yaşadığı hazdan çok bahsederdi.

Zekât verilecek insanlar hususunda çok dikkat eder adeta kılı kırk yarardı. Cep telefonu olan birine zekâtın verilip verilmeyeceği hususunda zaman zaman zorluklar yaşardı. Onun kendi fakirleri vardı. Kadırga semtinden bazı fakirlerinin bir tek odada yaşadıklarını ve bu mahallelerden tanıdığı muhtarların yardımı ile zekât paralarını hak edenlere verirdi.

Günümüzde kanaat Hakkın rahmetine kavuşunca zenginlerde fakirleşti. İşler nasıl gidiyor demeye korkar olduk. Şükür kelimesi nerede ise tarihe karıştı. Çarşılar, pazarlar, AVM ve mağazalar tıklım tıklım caddelerde sokaklar cıvıl cıvıl ama herkes fakir.

Değerli okurlarım aynalara bakmak gerekiyor. Herkes yalan söylese de aynalar söylemez. Onların gördüğü gerçekler işimize pek gelmese de bakmaya ve görmeye çalışalım. Göremediğimiz gerçekleri görmek için çalışalım ve kendimizi ve başkalarını aldatmaya da son verelim.

Kanaatkâr olalım.

Diğergam olalım.

Ölçülü biçili yaşamaya gayret edelim.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.