Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2394.24
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Temmuz 2021

Kim Kimi Hesaba Çekecekmiş!

İnsanları yoktan var edip imtihan dünyasına gönderen Allah’u Teâlâ hem bu dünyada huzurlu ve adilce yaşanması hem de ahirette kolay hesabın verilmesi adına peygamberler göndermiştir. Çoğu insanlar nefislerinin esiri olup bu uyarıları dikkate almamışlardır.

İslam düşmanları islam âleminde cahil olan bazı kişileri medya hocası yaptırıp milyonları din adına saptırmışlardır. Bu zavallı insanlar cahil hoca(!)ların peşine takılarak hidayetten iyice uzaklaşmışlardır...

Hidayete tamamen kapalı olan bu insanlar hidayetle tanışmadan imtihan dünyasında küfür üzere ölüp Allah’ın karşısına çıkarlar.

Ve oracıkta akılları başlarına gelir ve şu diyalog yaşanır:

“Tamamen Allahın huzuruna çıkacak. Zayıflar kibirlenenlere derler ki: Bizler size tabi olmuştuk...” (İbrahim,21)

Evet... Sen bize din adına konuştun. Bize yol gösterdin. Gösterdiğin yolun sağlam olduğuna bizi inandırdın. Biz de cahillik edip doğruluğunu araştırmadık. Ve şimdi gerçek müslümanların anlattıklarının doğru olduğunu gördük. Ve inanç ve amellerimin karşılığı olarak cehenneme yuvarlanacağız.

“... Siz az bir şey de olsa Allahın azabından bizi koruyabilecek misiniz?...”

Burada da fedakârdık yapabilecek misiniz?

***

Mahşer meydanında hiç kimse kaderi suçlamaz. Hem kaderiyeler hem cebriyeler oracıkta ehlisünnetin iman ettiği gibi iman ederler. Yani şunu söylemezler:

“Bizim hiçbir suçumuz yok! Allah bize kâfir olarak ölmemizi yazmış biz de kâfir olarak öldük! Suç bizim değildir. Bizim irademiz yoktu!”

Peki ne derler?... Okuyoruz:

Derler ki: Eğer Allah biz hidayete ulaştırmış olsaydı bizler de sizi hidayete ulaştırırdık.”

Geylani rahimehullah tefsirinde şöyle anlatır:

Ne var ki kullarını hidayete erdiren Allah’u Teâlâ (Mudil) saptırıcı isimi ile de bizim yolumuzu şaşırttı. Ve bizler de sizi şaşırtıp saptırdık. Şimdi biz de siz de sapmışlarız, zalimleriz ve hesaba çekilenleriz.

***

Oracıkta itiraflar samimi bir şekilde yapılır... Allah’ın adaleti zerre kadar şaşmaz... Allah’ın kendileri için verdiği hükme itiraz da gelmez:

“... İster sızlanalım, ister sabredelim bizim için birdir. Bizler için artık bir kurtuluş yeri yoktur.”

Film böylelikle acı bir sonla bitmiş olur...

***

Ama ne var ki bazı insanlar mahşer meydanında kâfirlerin avukatlığına soyunarak: elin Conisi Allah’u Teâlâ’ya hitaben: “Allah’ım! Sen filana hidayet verdin bana niye vermedin!” demez mi? Diyerek Hâşâ! Elin kâfirinin Allah’ı hesaba çekebilecek haklılığı kendilerinde görürler...

Oysaki Allah şu ayeti ile meseleye son noktayı koymuştur:

“ Allah'a, yaptıkları sorulamaz. Onlar ise yaptıklarından sorumlu­durlar.” (Enbiya,23)