Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kırmızı hayatın rengi olsun, ölümün değil

Malatya, bir kültür başkenti gibi eşsiz programların merkezi. Özellikle her yıl düzenlenen kitap fuarı hiçbir kitap fuarına benzemeyen bir coşkuyla gerçekleşiyor.

Barış ve kardeşliğe susadığımız zor günler geçiriyoruz. Ülke olarak çetin imtihanlar içindeyiz. Ama umutla, ümitle hala çocuklarımızın gözlerine bakarak yürüyoruz hep birlikte. Bahara yürür gibi, aydınlık yarınlara, bu ülkenin huzur dokunmuş günlerine, umuda, aşka yürüyoruz hep birlikte. Nisan baharın gelini, ayların en güzeliu2026 Nisan umut, dua, düş olduğunda oluyor ne oluyorsa. Bahar çiçekleri rengarenk dağ eteklerini, ovaları, bahçeleri ve şehirleri süslediğinde düştük yollara. Güzel insanların çağrısına yine Anadolu'nun kadim şehri Malatya'ya idi yolculuğumuz. Barış için, kardeşlik için, aşk için düştük yollarau2026

Nilüfer Zontul Aktaş yüreğinden çocuklara her daim sevgi ve merhamet akıtan bir anne bir eğitimci. Bulunduğu bölgede duyarlı yüreğiyle ilmek ilmek dokuyor sevgisini. Barışın ve kardeşliğin sesi olabilecek güzel bir projeyi başlatıyor. Malatya bir kültür başkenti gibi eşsiz programların merkezi. Özellikle her yıl düzenlenen kitap fuarı hiçbir kitap fuarına benzemeyen bir coşkuyla gerçekleşiyor. Kuşkusuz Malatya'da gerçekleşen kültürel ve sosyal programların bu denli kaydadeğer olmasında Belediye Başkanı Ahmet Çakır Bey'in katkıları büyük. Sanata ve sanatçıya verdiği değeri tüm çalışmalarda, kültür faaliyetlerinde görmekteyiz.

"Kırmızı Hayatın Rengi Olsun Ölümün Değil" Projesinde görev alan Nilüfer Zontul, Fahri Tuna ve Türkan Akgül'e tüm gayretlerinden dolayı öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum. Eşsiz desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bizlere ekibiyle birlikte Anadolu'nun sımsıcak misafirperverliğini yaşattılar. 8 Nisan Cuma günü Doğu Anadolu'nun yeşil bahçesi Malatya'ya ulaştığımızda projede yer alan yazarlarla birlikte Belediye'nin zarif bir şekilde düzenlemiş olduğu kahvaltısında buluştuk.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır: ""Kırmızının rengi barış çağrıştırsın diye bu kampanya fikri ortaya çıktı. Çocukların hiçbir zaman suçu yok, çocuklar her zaman masumdur. Bu masum çocuklarımızın geleceklerini düşünmek bizim en temel vazifemizdir. Bu güzel etkinliklerle çocuklarımızın geleceğine yönelik bir nebze de olsa duyguları canlandırmak ve dikkat çekmek çok önemli. Bu dalganın ülkemize ve tüm Dünya'ya yayılmasını, barışın renginin kırmızı olmasını arzu ediyoruz. Bu etkinliğe katılan bütün çocuklarımızın gözlerinden öpüyorum. Yazarlarımıza bu kampanyaya desteklerinden dolayı yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah amacına ulaşır. Dünya'da belki en çok barışa ihtiyacı olan bir dönemi yaşıyoruz. Bölgemiz ateş çemberi içerisinde. Bunda da en çok çocuklar mağdur oluyor. Dünya'nın hiçbir noktasında böyle vahşetlerin olmaması en büyük temennimiz" diyerek anlamlı bir konuşma gerçekleştirdi.

Kahvaltı programımızın arkasından sunumlarımızı yapmak üzere bölgedeki okullara dağıldık. Bölgenin seçkin okullarından Öğretmenler İmam Hatip Ortaokulu'nda sunumumu büyük bir heyecan ve ilgi ile gerçekleştirdik. Müdür Nevzat Bey aydınlık ve ufuk açan eğitim sistemi ile okulun çıtasını yükselten çalışmalar yapıyor. Barış, kardeşlik, huzur, bahar, kırmızı gül, Peygamberler, umut ve aşk dedik. Küçüklerin yüreklerinin heyecanı bizleri apayrı dünyalara taşırken barış yürüyüşünü gerçekleştirmek üzere Sanat Sokağına doğru yola çıktık.

Sanat Sokağı'na kırmızı laleleri geçerek geliyoruz. Peyzaj mimarisi oldukça dikkat çekici Sanat Sokağı' nın. İlk programı gerçekleştirerek, yürüyüşümüz sonunda kitapları çocuklarımıza imzalamak üzere yerlerimizi aldığımızda kırmızı barış balonlarını uçuruyor çocuklar.

Benim nasibime 4. Sınıf öğrencisi yanaklarından hayat fışkıran, yağız yüzünde tebessümler gezinen Arda düştü. Elele onunla yürüdük. Çocuklar hep aynı sıcak, temiz ve masumlar. Onlardan yüklediğimiz, devşirdiğimiz nice kirlenmemiş sevgileri hep korumak ve çoğaltmak üzere buralardayız anlıyorum. Kırmızıya belenmiş tüm çocuklar artık giydikleri kırmızı elbiselerle, ellerindeki kırmızı balonlarla ve kırmızı karanfillerle hayatın rengine yeniden yeniden umut ve aşk dokuyorlar. Ve haykırıyorlar akan kana inat, sönen ocaklara inat ve tüm yetim kalmış çocukların çığlıklarını duyumsayarak: "Kırmızı Hayatın Rengi Olsun Ölümün Değil" diyereku2026

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Sanat Sokağı'nda anlamlı bir konuşma yaparak; kırmızıya olması gereken anlamı yüklemek üzere çok güzel bir programın organize edildiğini belirtiyor; "Çocuklarımızın pankartlarında görüyorsunuz, 'çocuklar hep gülsün hiç ağlamasın', 'ölmek için değil yaşamak için varız', 'kırmızı hayatın rengi olsun', 'kırmızı hayatın rengi ölümün rengi değil' yazıyor. Bayrağımızın rengi olan kırımızı şehitlerimizin kanıyla yoğrulmuş vatanımızın rengidir aslında. O kırmızı al bayrağımızı sonuna kadar dalgalandırmak için canımız pahasına, bütün mücadeleyi geçmişte atalarımız verdi, bugünde bizler vermeye hazırız. Ben bu vesile ile Bayrağımız için, Toprağımız için, vatanımız için toprağa düşmüş askeri, polisi ve vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. O kanlarla sulanmış vatanımızın korunması adına şehitlerimizin kanının rengini aldığı bayrağımızın adına kırmızı hayatımızın rengi olsun diyorum.

Ölmek için değil yaşamak için hep birlikte beraberce yol arkadaşlığı edeceğiz. Bu bayrak altında, bu toprak üstünde hep birlikte kardeşçe yaşayacağız" dedi.

Malatya Doğu'nun yeşil bahçesi. Kırmızı hiç bu kadar anlamlı ve güzel olmamıştı bu kadim şehirde. Umuyorum ki bu güzide çalışma uluslararası bir boyut kazanarak büyür ve tüm çocukların yüreklerini kuşatır. En anlamlısı çocukların gözlerinde gördüğüm umut ve güven ışımasıydı. Kardeşlik olsun, birlik beraberlik olsun diye düşülen yollar onların geleceklerine barış tuğlalarını döşemek içindi. Bunu anlamışlardı, küçük bedenlerinde heyecanla atan büyük yürekleriyle anlamışlardı biliyordum.

Sanat Sokağı'nda en son, projeyi başlatan güzel insan Nilüfer Zontul Aktaş basın açıklamasını okuyor:

"Tellere takılmış uçurtmaları çıkardım bugün,

Kafeslerdeki tüm kuşları saldım..

Penceresiz duvarlara kalemle ışıklar yaptım..

Gözleri gülsün diye çocuklarınu2026

Gözleri gülsün diye çocukların

Balonlar uçurup, gamzelerine şekerlemeler taktım

Balıklar çizdim gözyaşlarına,

Ağlamaları hemen dursun diyeu2026

Yolları kestim arabalara,

Her yeri oyun alanı yaptım.

Ağaçlar diktim yüreklerine büyüklerin,

Özgürce saklambaç oynasınlar diyeu2026

Yağmurlarla gülen yüzler damlattım,

Hiçbir yavru masumca ağlamasın diye..

Yıldızlardan kalpler fırlattım evrene

Tüm çocuklar! Sevgiye doysun diyeu2026

VİCDANIN Merhametin sevginin menfaatlere hapsedildiği kan akıtılmaya doyulmadığı bir zaman diliminde imanın en üst şubesi elimizle bir şeyleri düzeltme çabasıyla 44 yazar misafirimizle Büyükşehir belediyemiz bünyesinde toplandık. Türkiye'nin dört bir yanından gerek yazılarıyla oluşturulan bir kitap, gerek yanımızda bugün burada barış sevgi ve dostluğun sesi olarak! Yavrucaklarımızla el ele yürüdük. Ne ülkemizde ne de dünyada artık! Kan görmek istemiyoruz. Kırmızı hayatın rengi olsun istiyoruz ölümün değil, acının değil, içi acıtan değil. Dünyanın gülen yüzü olsun verdiği hayatla. Çiçeğin, kuşun, yanağın, şekerin, tadın rengi olsunu2026

Ruhların hassasiyetleri kaybetmelerinden dolayı kıvrandıkları şu zamanda; tevazu, sevgi ve merhametin toprak gibi örttüğü gönüllerin temelini atma, erdemli bir duruş sergileme, nesle verilen emek ile olur.

Biz yavrularımızın, ölünmeden bölüşülebildiği topraklarda adalet sevgi ve huzurla inşa edilmiş, teskin olmuş ruhlarla var olmasını istiyoruz.

Her türlü zulme karşı dururken katılaşmayan kalplerle sevgiyi kardeşliği yaymak istiyoruz. Birlik vaktidir an. Tüm renklerin şu güzel vatan topraklarında güzellik katmasını farklılığın bereket olması temeliyle iyi insanlar yetiştirmek istiyoruz.

Yüreklerimizden dökülen her harf, attığımız her adım şu mübarek üç ayların başlangıcına da rast gelmesi ile daha anlamlı oldu. Bu tevafuk ile dualarımızı çabamızı hayırlara vesile eyle yarabbiu2026

Minicik yüreklerden sevgi devşirmek

Damlamak/damlatmak

Nice acıyan yüreğe şefkat olmak

Birleşemeyen yürekleri tümlemek.

Ayrılık tohumu ile yetişmeyen çiçekleri birlemek/farklı kokuları farklı renkleri yolmak yerin sevmek!

Biz birlik ile yol aldıkça güçlü olur beden. Aşk ile yol aldıkça bükülmez bilek.

Hiçbir yerde ağlamasın analar babalar çocuklar

Sönmesin ocaklar, acımasın yürekler. Ezilmesin kadınlar.

Şiddetin ayrılığın bölünmüşlüğün hiç birine yüreğimizde yer yok. Toprağı toprak yapan ortak ve güzide değerlerimizdir. En başta insan olmak yaratılmışların en şereflisi olmaktır.

Bu minvalde Malatya'dan yükselen sevgi kardeşlik hayat olma sesinin yüreklere sirayet etmesini diliyoruz. 44 yazarla çıktığımız bu yolun nice 44 ilim adamı, yönetici, eğitimci, öğrenci, devlet başkanı, sanatçı ile de devam etmesini niyaz ediyoruz. APAYDINLIK YARINLAR İÇİNu2026

Kardeşliğe sevgiye en ihtiyaç duyduğumuz şu zamanda hepimiz bir çocuk kalbi takalım katılaşmış bedenlerimize.

Her şey yeniden başlasın. Kan şiddet olmadanu2026 Muhabbetleu2026"

Böylesine anlamlı bir projede olmakla onur duydum, gönendim. Bir çok kıymetli dostla olmak güzeldi anlamlıydı. Mehmet Doğan Hocam, Ali Haydar Haksal Hocam, Nurullah Genç, Şakir Kurtulmuş, Adem Turan, Fahri Tuna, Mukadder Gemici, Emine Batar, Özcan Ünlü, Bahtiyar Aslan, Müştehir Karakaya ilk aklıma gelen isimler. Tüm katılımcı yazarlar yüreklerinden en samimi ve içten yakarışları ile çocuklarla buluştular biliyorum. Onları katkılarından dolayı kutluyorum.

Malatya gibi güzide, kadim bir şehre bahar çiçeklerinin eşsiz güzelliği her tarafı kuşatmışken misafir olduk. Bu anlamlı etkinliğe katkı sunan başta Büyük Şehir Belediye Başkanı kültür insanı değerli Ahmet ÇALIK 'a, 'Kırmızı Hayatın Rengi' olsun projesinin kitaplaşmasına büyük destek gösteren, Kültür Şube Müdürü Hamit Süha Hotar' a, organizasyon için eşsiz emek sarfeden; Furkan Şengönül' e, babacan tavırları ile bizleri her daim yalnız bırakmayan Kültür ve Sosyal İşler Başkanı İhsan Gencay'a, Yaygın Eğitim Şube Müdürü Mükremin Yağbasan' a, güler yüzleri ile eşsiz bir kardeşlik gösteren; Hamza Bozkurt'a, Akif Kaplan'a, değerli kardeşim Bünyamin Gülbay'a şükranlarımı sunuyorum.

Son olarak sevgili Nilüfer Zontul Aktaş'a, Türkan Akgül Ayyıldız'a ve bu projeye davet eden kıymetli ağabeyim Fahri Tuna'ya da teşekkürü borç bilirim.

Kırmızı Hayatın Rengi Olsun Ölümün Değilu2026