Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2435.43
BIST 100
10000.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Kasım 2014

KIZ ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMAK

Enes bin Malik'den:

u2013 Kim, ergenlik çağına kadar, 2 kız çocuğunun her türlü bakımını üstüne alırsa, kıyamet gününde ben ve o, (parmaklarını biraraya getirerek) bu şekilde birlikte olur (uz).

[Müslim, Birr 149 (2631)]

* * *

Ebu Said el-Hudru00ee'den:

u2013 Kimin 3 kızı veya 3 kız kardeşi olursa ya da iki kızı veya 2 kız kardeşi bulunursa; onlarla hoş sohbetler eder güzel geçinir, (haklarını yerine getirmek konusunda da) Allah'tan korkarsa, o kimse cennetlik olmayı kazanır.

[Tirmizi, Birrr 13 (1916); Ebu Davud, Edeb 120 (5147)]

* * *

Kız çocuklarının, kız kardeşlerinin ailede hoş tutulması, haklarına titizlikle riayet edilmesi gerektiğine işaret vardır.

Kız çocuklarının horlandığı, hatta bazı kabilelerde diri diri toprağa gömüldüğü bir toplumda, Peygamberimizin bu açıklamaları, büyük bir anlam taşımaktadır.

Kız çocuklarına sadece anne-babaların değil, erkek kardeşlerin, hatta dayı-amca gibi diğer aile fertlerinin sahip çıkmalarına; onların bakımlarının güzel yapılmasına, hoş tutulmasına, hadiste, büyük bir mükafat vaad edilerek teşvik yapılmaktadır.

Bu büyük teşvik, tarih boyunca büyük bir zulmün objesi olan kadına ve kız çocuklarına sahip çıkmanın, ona insanca yaşama hakkı tanımanın, bakımına ve eğitimine itina ve ihtimam göstermenin zirve noktasıdır.

Kız çocuğu doğduğunu öğrendiğinde surat ekşiten insanları, kız çocuklarını sevmeye, ilgi göstermeye, sahiplenmeye motive etmenin bundan daha ileri bir merhalesi söz konusu olamaz.

Cennete girme, Hz. Peygamberle ahirette beraber olma müjdesinden daha yüksek bir teşvik edici ne olabilir ki zaten.

Bu müjde, kız çocuklarını kuyunun derinliklerinden alıp minarenin şerefesine çıkarmak gibi bir statüye yükseltmedir aslında.

Kadına ve kız çocuklarına o güne kadar sürdürülen olumsuz bakışın, bombardımanıdır adeta.

Kız çocuklarını insandan bile saymayan, hayvanına verdiği değer kadar değer vermeyen, tüm haklarını çiğnemekte hiçbir sakınca görmeyen insanlar, Peygamberimizin motivesi ile, kısa bir zamanda, kız çocuklarının etrafında onların bakımları, eğitimleri, hoş tutulmaları için adeta hizmetçi ve pervane durumuna girmişlerdir.

Bunun ne büyük bir değişim olduğunu, aklı olan herkes anlar. İşte İslamiyet, bu değişimi gerçekleştirmiştir.