Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Aralık 2022

Kızılelma havalandı, F-16 onaylandı

Türkiye’de gündemi değiştirmek için yargısız infazlar yapılsa da temel siyasi gündem maddesi ilk insansız savaş uçağı Kızılelma’nın yerden teker kesmesi oldu. Kızılelma’nın havalanması komşu Yunanistan’da adeta deprem etkisi yaptı; ABD’nin de Türkiye’ye F16 satışındaki tüm kısıtlayıcı maddeleri kaldırması ile sonuçlandı. Tabi bunda Türk Dışişlerinin etkili çalışmasını da hatırlatmak lazım…

Başta Bayraktar TB2 olmak üzere insansız hava araçlarının son yıllarda bölgemizde yaptığı icraatlar dünya savaş stratejilerini kökünden değiştirdi. ABD, Suriye ve Avrupa Birliği ülkelerinin destekleyip üzerimize saldığı PKK, insansız hava araçları sayesinde sindirildi. Libya’nın başkenti düşmekten kurtarıldı, Azerbaycan 30 yıldır Ermeni işgali altında olan topraklarına kavuştu.

TB2’lerin en büyük rolü üstlendiği Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Rusya’nın ikmal hatları vurularak koca Rus ordusu geri çekilmek zorunda bırakıldı. Bu gelişmeler sonucu 40’a yakın ülke TB2 almak için sıraya girdi. Şimdi Türkiye, sadece insansız hava aracı satmakla kalmıyor, onların mühimmatlarını ve elektronik radar sistemlerini de verip, ilgili ülkenin uzmanlarını da eğitiyor.

***

Türkiye’nin savunma sanayiinde güçlenmesi ve savunma sanayii ürünleri ihracatçısı konumuna yükselmesi ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin bakışını değiştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede izlediği tarafsız aktif politika, tahıl yolunu açması, onun Batı tarafından kabullenilmesi ile sonuçlandı. F16 satışındaki engellerin kaldırılması bir bakıma bunun fiili onayı oldu. Sırada Trakya’da kurulacak doğal gaz merkezi var.

Türkiye, içeride vatandaşa karşı market terörünü önlemek ve enflasyonu indirmek için ciddi adımlar atarken, dışarıda silahlı terörün kökünü kazımak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava harekâtı sonrası yoğun bir diplomasiye başladı. Suriye sınırında 30 kilometrelik güvenlik şeridini harekatsız temizlemenin çabası içine girdi. “Ya temizlersiniz, ya temizleriz” resti bakalım sonuç verecek mi?

Bayraktar Kızılelma, sadece kara hedefleri için kullanılacak bir uçak değil, geliştirilip hızlandıkça havadan havaya savaşlarda da üstünlüğü ele alacak. Kızılelma’nın motoru değişip ses hızının üzerine çıkınca 4. ve 5. nesil savaş uçaklarının onunla baş etme imkânı ortadan kalkacak. Kızılelma’nın en önemli özelliği, kısa pistlere inip kalkabilmesi. TCG Anadolu ve uçak gemilerde kullanılabilmesi. Bu da onu dünyanın dört bir yanında görev yapan akıllı bir savaşçıya dönüştürecek.

***

Yunanistan’ın dev bir tanker filosu var. Boğazlardan geçen Rus petrolünün yüzde 63’ünü onlar pazarlıyor. Kanunsuz olarak silahlandırdıkları adalarda kendi tankerlerine aktardıkları petrolü dünyanın dört bir yanına satıyorlar. Türkiye, son günlerde sigorta belgeleri eksik olan tankerlerin geçişine izin vermiyor. Boğazların girişinde tankerler birikmeye başladı. Bu da adaları silahlandırıp bir de zeytinyağı gibi üste çıkan Yunanlıları oldukça telaşlandırdı.

Cudi ve Gabar Dağlarının birleştiği havzada petrol rezervleri bulunması müjdesi ise ilk uçuşunu yapan Kızılelma’dan sonra Türkiye’ye ilaç gibi geldi. İlk etapta keşfedilmiş olan 150 milyon varil petrol, ülke ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak büyüklükte. Karadeniz’de bulunan dev doğalgaz rezervlerini çıkarma aşamasındaki Türkiye’ye petrol keşfi ve yapılacak yeni keşifler, Kızılelma gibi Türkiye’nin de ayağını yerden kesecek.