Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2513.19
BIST 100
10739.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Koronavirüs korku ve panik oluşturuyor!

Son dönemlerde dikkat çeken araştırmalara imza atan Big Cat Research, Koronavirüs salgınına yönelik önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Maalesef 2019 yılının son günlerinde Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 yani ‘’Yeni Korona’’ isimli virüsün yayılmaya başlaması ile oluşan salgın, dünya çapında pandemi ilan edilmesi ile giderek ciddi bir hal aldı… Çok üzücüdür ki bu virüs hâla yayılmaya ve can almaya da devam ediyor…. Peki biz bu virüs için ne kadar endişeliyiz? Hangi önlemleri alıyoruz? Big Cat Research, tüm bu soruların cevabını araştırma sonuçlarıyla vermiş oldu… Bilindiği üzere Koronavirüs semptomları; ateş, öksürük, nefes darlığı ve nefes alma zorluklarını kapsamaktadır. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon pnömoniye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Vatandaşlar Koronavirüsten endişe ediyor!

408 katılımcı ile yapılan araştırmanın %55'ini kadınlar %45'ini erkekler oluşturdu. Sosyo-ekonomik statü (SES) dağılımı ise AB %11, C1C2 %59, DE %30 olarak gerçekleşti. Covid-19 (Koronavirüs) %62’lik bir kesimde oldukça endişe oluşturuyorken %32 ise kısmen endişelendiklerini dile getiriyor. Bu rakamlar karşısında halkın oldukça tedirgin olduğunu söyleyebilmek mümkün… Katılımcıların %68 gibi büyük bir bölümü Koronavirüs salgınının hayatı doğrudan etkilediğini belirtiyor. %28’lik kesim ise kısmen hayatlarını etkilediğini söylüyor.

Koronavirüse karşı tercih kolonya!

Alınan önlemlerde ise aslında cevap çok net! %78 gibi çok bir büyük oranla karşımıza kolonya cevabı çıkarken bunu %50 ile dezenfektan spreyler takip ediyor. Üçüncü sırada ise %39 ile medikal maske yer alıyor.

Araştırmada karşımıza çıkan en radikal değişim ise el yıkama konusu oluyor. Covid-19 salgını öncesi %24 günde 5-7 kez elini yıkadığını belirtirken %22 ise günde 3-5 arası el yıkamayı geçmediğini söylüyor ancak salgın sonrası bu sayı %61lik büyük bir oranın cevabı ile günde 9 ve fazlasını buluyor. Genel olarak verileri analiz etme yoluma gittiğimizde aslında sonuç oldukça açık. Halkın Covid-19 salgını dolayısı ile oldukça tedirgin olduğu, tedbir alma yoluna gittiği ve en büyük çareyi kolonyada bulduğunu görüyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızın zaman zaman kolonya tedarik etme noktasında bir takım sorunlarla karşı karşıya kaldığı karşımıza çıkıyor.

Halkın devlete olan güveni tam!

Bir diğer dikkat çeken sonuç ise Türkiye'de alınan tedbirlerin dünya geneline nazaran daha etkili bulunduğu gerçeği… Dünyada alınan tedbirlerin ise kısmen başarılı olacağı düşünülüyor. Gıda stoğu konusunda katılımcıların %68'inin gıda stoğu yapmadıkları görülüyor. Diğer ülkelere nazaran bu oran oldukça yüksek. Katılımcıların %37'si Koronavirüs salgınının etkisinin 1-3 ay içinde azalacağını öngörürken, %29 ise 3-5 ay içinde virüsün etkisinin düşeceğini belirtiyor.

Sonuç olarak; Koronavirüs genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra, örneğin bir ev ya da işyerinde veya bir sağlık merkezinde insandan insana bulaşabilmektedir. O nedenle sosyal izolasyon ve temassızlık oldukça önemlidir. Bu süreçte en büyük temennimiz başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın bu zorlu süreci atlatmasıdır. Lütfen evde kal Türkiye! Hayat eve sığar...

 
TDV kurban