Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Koronavirüs sosyal medyaya nasıl etki etti?

Sosyal medya; 2000'lerin başında ilk kez sahneye çıktığında, başkalarıyla etkileşim şeklimizi kalıcı olarak değiştirmişti. Mesafe ne olursa olsun arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim kurmak için tercih edilecek yer haline geldi ve kullanıcıların birçoğu günlük yaşamlarının her yönünü halka açık bir şekilde yayınlamaya başladılar. Bu durum sosyal medyaya olan ilginin her geçen gün artmasına sebebiyet verdi.

Zamanla sosyal medya gelişti ve değişmeye başladı. Artık başkalarıyla iletişim halinde olmaktan çok daha fazlasını yapabileceğiniz bir yer durumuna geldi... Eğlenmek, haberleri takip etmek, ürünleri araştırmak, bulmak ve markalarla etkileşim kurmak için sosyal medyaya yönelmeye başladık. Tüketiciler ayrıca neleri paylaştıklarının ve kimlerle paylaştıklarının da daha fazla farkına vardılar.

Sosyal medya ruh sağlığını etkiliyor mu?

Salgının ruh sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik nisan ayında yapılan bir araştırmada akıl sağlığı sorunlarının ABD ve Birleşik Krallık'ta öne çıktığı görülmüştür. Genel olarak, İngiltere'deki internet kullanıcılarının % 30'u ve ABD'dekilerin % 21'i, o sırada ruh sağlıklarının kötüye gitmesinden dolayı endişe eder duruma gelmiştir.

Yıllar boyunca sosyal medyayı çevreleyen olumsuz konulardan bazıları genellikle gerçekliğin eksikliğine odaklanmaktadır. Bunlar, öz imaja odaklanma, kendimize ve hayatımıza dair idealist bir bakış açısını tasvir etme ihtiyacını ve beğeniler, görüşler ile başkalarıyla karşılaştırmalar üzerindeki saplantıları içermektedir.

Sosyal medyanın psikolojik boyutları

Koronavirüs salgını sırasında sosyal medyanın anksiyete ve stres üzerindeki etkisi, St.Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki ruh sağlığı uzmanları ve Georgia Tech'teki bilgisayar bilimcileri tarafından yürütülen yeni bir çalışmanın odak noktası oldu. Ulusal Bilim Vakfı ise bu pilot çalışmayı finanse ediyor.

Araştırmacılar, pandemiyle bağlantılı stres faktörlerini (kaygı uyandıran mesajlar veya yanlış bilgi içeren mesajlar gibi) belirlemek için bilgisayar algoritmaları kullanmayı planlıyor. Ayrıca, psikolojik refahtaki gerilemeleri hafifletmeye yardımcı olmak için sosyal medya platformları üzerinden iletilebilecek kendi mesajlarını tasarlamayı planlıyorlar.

Washington'da psikiyatri profesörü olan eş baş araştırmacı Patricia A. Cavazos-Rehg, "Mümkün olduğunca evde kalmaya ve fiziksel olarak birbirimizden uzak kalmaya devam ettikçe, birçok insan bağlantıda kalmak için sosyal medyaya güveniyor" dedi. “Ancak sosyal medyadaki çoğu şey endişe uyandırıyor. Sosyal medyada da yanlış bilgiler var ve bu da sorunlu" ifadelerini kullandı.

Yapay zeka algoritmalarını kullanan Cavazos-Rehg ve çalışmanın diğer baş araştırmacıları –Etkileşimli Hesaplama Okulu'nda yardımcı doçent olan Munmun DeChoudhury ve Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Okulu'nda yardımcı doçent olan PhD Srijan Kumar– stres ve kaygı ile ilişkili sosyal medya gönderilerini belirlemeye çalışacak. Ayrıca, hangi çevrimiçi toplulukların bu stres faktörlerine karşı en savunmasız olabileceğini tahmin etmek için bilgisayar modelleri geliştirecekler. Çevrimiçi topluluklar coğrafi olabilir, ancak üyeleri arasındaki ortak ilgi alanları nedeniyle topluluklar olarak tanımlanırlar. Araştırmacılar daha sonra bu tür toplulukların üyelerini örnekleyecek, inceleyecek ve ardından olası müdahaleler yaparak Twitter'da mesajlar tasarlayıp sunacak.

Önceki araştırmada Cavazos-Rehg, sosyal medyanın gençlerde sigara ve elektronik sigara davranışı üzerindeki etkilerini analiz etmişti. Cavazos-Rehg, "Sosyal medyayı duygusal refahı sağlam tutmaya yardımcı olacak şekilde kullanmak konusunda bile psikolojik sağlığı koruma konusunda ipuçları sunmayı planlıyoruz" dedi. "Bu, içinde bulunduğumuz sosyal medya faaliyetlerine ara vermeyi veya en azından COVID-19 ile ilgili mesajlara odaklanmak için daha az zaman harcamayı içerebilir" dedi.