Dolar (USD)
34.20
Euro (EUR)
37.48
Gram Altın
2889.91
BIST 100
8964.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Haziran 2021

Kripto Paraların Yeni Vatanı

Çin, milenyum sonrasında ucuz is gücü ile çektiği doğrudan yabancı yatırımlar sayesinde verdiği bütçe fazlasını devlet kapitalizmi çerçevesinde gelecek menfaatlerine yönelik yatırımlara dönüştürdü.

Kuşak ve Yol Girişimi ile hayat bulan bu niyet bütçe fazlası 1 trilyon ABD doları cinsinden tahvilin kullanımına imkân verdi.

Asya Altyapı ve Yatırım Bankası ile bölgenin kalkınması ve zenginleşmesinin önünü açacak çılgın projelere imza atıldı.

Tüm bu hedeflerle birlikte Bir yandan da ABD ile süren ekonomik savaşta öne geçmek isteyen Çin, ABD dolarının rezerv para olma durumunu sarsmayı kafasına koymuştu.

Bunun için önce nereden çıktığı bilinmeyen ve her biri esasında sadece şirket olan kripto paralar Çin’in imdadına yetişti.

Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto paranın üssü haline gelen Çin, enerjiye olan bağımlılığını daha da artırdı.

Ucuz kömür kaynakları ile enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Çin’in kömür fiyatlarındaki artış sonrasında Avustralya’dan ithalatı kesmesi iç piyasada sürdürülebilir bir enerji dengesi kurulmasını zorunlu kıldı.

Malaka Boğazını diskalifiye eden Myanmar’daki petrol ve doğal gaz boru hatları ile enerji güvenliğini bir ölçüde sağlama alan Çin, “ABD dolarını yıkacağım” diye başka bir enerji arz güvenliği yaşar hâle geldi.

Kovid-19 pandemisi ile tüm dünyada talebin daralması üretimde enerjiye olan ihtiyacı azalttı.

Çin’in pandemiden ilk sıyrılan devlet olması erkenden iç piyasasını canlandırmasına fırsatı verdi.

Ardından dünya devletlerinin aldığı tedbirlerle iyileşmeye başlaması Çin’den yapılan ithalatların tekrar artmasına neden oldu.

Limanlarda pandemi nedeniyle konteynerlerin boşaltılamadığı bir tablodan tırların vızır vızır hareketlendiği tablolara geri dönüş yaptık.

Her ne kadar Delta varyantı ile Asya ekonomisi risk altına girse de talebin yoğun olduğu Batılı ülkelerde şimdilik çok daha iyi bir durum var.

Özellikle bu yaz, ekonominin bel kemiği G20 ülkelerinin tamamıyla aşılama çalışmalarını bitireceği ön görüleri Çin’in üretimini daha da artıracağına işaret ediyor.

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye için çift haneli büyüme beklentisini dile getirerek Avrupa’ya yakın tedarikçi olan Türkiye’nin de bu iyileşmeden aslan payını aldığını gösteren önemli bir açıklama yaptı.

Türkiye gibi parası ABD doları karşısında ucuz kalan ülkelere karşı maliyet avantajını korumak isteyen Çin, tüm dünyada artan talebe bağlı emtia fiyatlarını değiştiremeyeceğini bildiği için bir diğer üretim kalemi olan enerji fiyatlarını dizginleme politikasına yöneldi.

Bir süredir Çin Merkez Bankası tarafından devam eden dijital para çalışmaları Çin’i dijital para konusunda şu anda dünyanın en ileri tecrübesine sahip devleti hâline getirdi.

Birkaç farklı eyalette yapılan çalışmalardan gelen olumlu veriler ile Çin Yuanının dijital rezerv para olma ihtimali ciddi ciddi ortaya çıkınca ABD dolarına karşı kripto paraları desteklemek enerji kalemini yükselten pahalı bir rekabet aracı hâline geldi.

Çin büyümesi Atlantik’in iki yanındaki rakip kardeşlerin aralarındaki rekabeti unutturdu.

G7 zirvesinde alınan ortak teknoloji geliştirme kararı artık Çin’in adımlarını daha tedbirli bir şekilde atması gerçeğini beraberinde getirdi.

Dünya’nın ucuz Çin mallarına olan bağımlılığı Batılı devletlerin bütçelerinde ağız sulandıran bütçe fazlaları ortaya çıkardı.

Bu gelire alışarak ekonomilerini dönüştüremeyen Batılı devletlerin enerji bağımlılığını giderecek yenilenebilir enerji temelli yatırımları boşuna değil.

Hem ekonomilerini canlandıracak bir elektrik pazarı oluştururken hem de enerjide ithal ikameci bir yaklaşım ile Çin gibi bir ülkeden ucuzu aldığı mallar nedeniyle çıkan cari açığı kapatabilecekler.

Batılı ülkelerin kendi enerjisini üretmesinde en büyük kaybı yaşayacak Rusya ve Ortadoğu’daki devletler yakın zamanda kripto paraların yeni üssü hâline gelebilir.

Nitekim petrole bağlı kripto para fikri Güney Amerika’da iyiden iyiye kabul görmeye başladı bile...