Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Eylül 2015

LO LO

Hikayedir, farklı sürümü olan bu hikaye Diyarbakır'da sıkça anlatılır.

1970'li yıllarda Diyarbekir'de Veysi Dayı 'devlete karşı taammüden!' suç işler. Olay kısa sürede bekçiye, polise, jandarmaya ve savcıya intikal eder. Diyarbekirli devlete karşı suçların hangi sonuçlar doğuracağını bildiği için derhal Diyarbekir'in en tanınmış avukatına koşar.

Avukat müvekkilini iyice dinler. Anlattıkları, dönemin şartlarına ve yasalarına göre hapis gerektiren suçlardan olduğu kesin. Ama,

Veysi Dayı ceza almaması için avukata çok ricada bulunur, avukatlık ücreti olarak iyi para teklif eder. Avukat odasında iki eli belinde, bir o yana bir bu yana yazıhanesini adımlar.

Veysi Dayıyı kurtarmak için aklına da bir türlü kayda değer bir şey gelmiyor.

Derken arşimetvari bir sesle "BULDUM" diye bağırır ünlü Avukat.

Avukat müvekkilini karşısına alır, Veysi Dayı da onu pür dikkat dinler:

"Bak şimdi, kimseye çaktırmadan eve gideceksin. Ailen senin evde olduğuna dair bekçiye haber versin. Bekçi seni almaya geldiğinde sorular soracak, sen her soruya lo lo lo lo diye cevap vereceksin, anlaştık mı?" der. Bizim Veysi Dayı,

"Şimdi ben böyle yapsam ceza almaz mıyım?" der.

Avukat,

"Eğer konuşmaz ve dediğimi harfiyen yerine getirirsen ceza almazsın, kalan ücretimi de duruşmadan hemen sonra ödeyeceksin" diye cevap verir.

Avukat ile Veysi Dayı anlaşırlar.

Avukat Veysi Dayı ile birkaç kez prova yapar, netice olumlu olunca Veysi Dayı lo lo lo lo lo'sunu söyleyerek evin yolunu tutar. Bunu duyan bekçi derhal gelip Veysi Dayıyı evden alır. Hem evde ve hem yolda bekçinin sorduğu her soruya dört beş kere lo lo lo lo çeker. Bekçi, 'ne de olsa karakolda öttürürler, sen lo lo lo lo yap' der.

Veysi Dayıyı karakola götüren bekçi son kez zanlıya bakıp 'Allah sana dayanacak güç versin' der ve Veysi Dayıyı polislere teslim eder.

Polis Karakolu'nda soru yağmuruna tutulan bizimki kendisine öğretildiği şekilde her soruyalo lo lo lo lo ile karşılık verir. Polis ne yaptıysa lo lo lo lo dışında bir cevap alamaz.

Polis günlerce uğraştığı halde lo lo lo lo lo dışında bir cevap alamayınca savcılığa götürülür, savcı sorgular, ama bizimki bir tek bu yolla kurtulacağına inandığı için savcının sorularına da bol lo lo lo lo'larla cevap verir.

Mahkemeye çıkarılan zanlı Veysi Dayı her soruya verilen lo lo lo lo lo cevapları üzerine yargıca,

"Efendim, malumunuz üzerine bu durumdaki müvekkilimin atfedilen suçu işlemiş olması muhal/imkansızdır, dolayısıyla müvekkilim hakkında cezai bir işlem TCK... Maddelerine terstir" diye savunma yapar. Mahkeme Veysi Dayıyı suçsuz bulur.

Avukat ofisine geçer, Veysi Dayının gelmesini ve kalan ücretinin ödenmesini bekler. Veysi Dayı da az sonra ofiste avukatının huzurundadır.

Avukat, "haydi, geçmiş olsun, çok iyi götürdük, şimdi ücretimi ver bakalım" der.

Veysi Dayı ayağa kalkar lo lo lo lo'sunu burada da tekrarlar. Avukat ne kadar 'ücretim' dese de bizimki sadece lo lo lo lo lo ile karşılık verir.

Avukat "tamam Veysi abi, bırak gırgır, ver kalan parayı" diye çıkışırsa da Veysi Dayı lo lo dışında hiçbir cevap vermez.

Veysi Dayıya iyice öfkelenen Avukat dayanmaz yapışır yakasına,

"Ulan bana da mı lo lo lo lo lo?" diye çıkışır, nafile.

Nereden çıktı bu hikaye diyenleriniz olacak elbet.

Önce Ak Partinin 1 Kasım seçimleri için belirleyeceği milletvekili aday listesini tartışalım.