Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2440.56
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Masamdaki dergiler

Zaman geçtikçe anlıyoruz dergilerin özellikle edebiyat dergilerinin ne denli önemli olduğunu. Edebiyat Dergileri kökü maziye dayanan, güçlü ve köklü bir medeniyetin izleğini sürerek geçmişten günümüze coşkun bir nehir gibi akmıştır bu topraklarda. Günümüzde dijital ortam, internet ağının sarıp kuşatan atmosferi olsa da köklü medeniyet dergilerimizin yeri hep ayrı olmuştur.

Nihayetinde arayan buluyor. Talep edene, hayrı, güzelliği, iyiliği, erdemi ve soylu bir edebiyat izleğini takip etmek isteyenlere her daim kapılar açıktır. Bu kapılardan birisi de edebin, dostluğun, edebiyatın müstesna duruşunun, nice kalıcı eserlerin mayalandığı edebiyat dergilerinin kapısıdır. Edebiyat dergileri, kimi zaman, misyon dergiciliği, kimi zaman kuşak dergiciliği, kimi zaman kültür ve medeniyet dergiciliği kimi zaman da popüler kültüre endeksli olarak karşımıza çıkar. Edebiyatla iştigal eden herkes mevcut dergileri tanır, bilir bu dergilerin bilgisine haizdir. Hangisinin kültür – edebiyat – medeniyet eksenli olarak misyon dergisi olduğunu ve kuşak kuşak nasıl nesilleri inşa ettiğinin farkındadır. Bizi de ilgilendiren budur aslında.

Masamda bu ay gelen dergiler. Sözü fazla uzatmadan bu güzel dergilerimizden bahsetmek istiyorum. Mustafa Uçurum kardeşimin yıllardır büyük bir özveri Dünya Bizim’ de yaptığı anlamlı katkıyı ben de köşeme taşımış oldum onun kadar mahir olmasak da dergilere değinmeye çalışacağım.

2020 yılına girerken, senenin ilk ayı olan Ocak sayısında anlamlı katkı sunan dergilerden ilk olarak Yedi İklim Dergisi geldi. Yedi İklim’le ilgili geçen yıl bir programa katılmıştım ve derinlikli bir araştırma ile bir arşiv taraması yapmam hâsıl olmuştu. Geçmişten günümüze medeniyet tasavvuru noktasında büyük işlevi olan Yedi İklim Edebiyat dergisine yolu uğramayan hele ki günümüzde önemli noktalara gelmiş usta yazar yok diyebilirim. Kuşkusuz bunda Ali Haydar Haksal’ın amatör ruha verdiği büyük destekle ve Cuma günleri kurulan başta Hasan Aycın ve pek çok ustanın yer aldığı muhabbet meclisinin katkısı vardır diye düşünüyorum. Yedi İklim Ocak Sayısını yakın zamanda ebediyete uğurladığımız Nuri Pakdil Usta’ya ayırmış. Dergide elli yazarın, şairin yazısı yer alıyor. Bu yazılara ve yazarlarına değinmemiz ne yazık mümkün değil. Ama Usta Nuri Pakdil ile ilgili çok kıymetli yazılar yer alan dergi önemli bir arşiv olarak yerini aldı diye düşünmekteyim. Emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.

İkinci olarak gelen dergi Hece Dergisi. Hece Dergisi Ankara’da çıkan yine köklü edebiyat dergilerimizden. Özellikle büyük emek ve özveri ile çıkan özel sayıları kütüphaneler ve edebiyat okurları için büyük kıymet arzeden çalışmalar halinde devam ediyor. Rasim Özdenören hocamızın mihmandarlığında, Ali Karaçalı, Şair Hayriye Ünal’ın ve dergi ekibinin büyük gayretleri ile Hece Öykü ve Hece Edebiyat dergisi seçkin edebiyat okuruna sesleniyor kesintisiz her ay. Yılın ilk ayında bu halkaya rahmetle ve duayla andığımız güzide şairimiz Akif İnan özel sayısı eklendi. Akif İnan’la ilgili yapılan en geniş arşiv çalışması diye düşünüyorum. Kıymetli şairimiz ile ilgili çok değerli şair ve yazarlarımızın yazıları yer alan dergi mutlaka her kütüphanede bulunmalı. Hece yayınları da yeni kitaplarla kültür dünyamıza anlamlı katkılar sunarak yoluna devam ediyor.

Üçüncü olarak anacağım dergi, Bir Nokta Edebiyat Dergisi. Süleyman Çelik özel sayısı olarak çıkan Bir Nokta Edebiyat Dergisi, Kardelen, Düş Çınarı gibi anlamlı yürüyüşler yapan, edebiyat adına duyarlı bir izlek oluşturan dergilerin devamı gibi düşünülebilir. Şair Mürsel Sönmez ve etrafındaki Nurettin Durman gibi kıymetli şahsiyetlerin bulunduğu güzide ekiple, gönü gönüle yaslanarak, edebi kamunun tüm kötü hallerinden beri olarak, büyük dostlukların, eşsiz kardeşliklerin harmanlandığı bir iklimde yirmi yıldır soluksuz okuyucu ile buluşuyor. Sade, eşsiz ve derin dostluklar derginin sayfalarına da yansıyor kuşkusuz. Süleyman Çelik sayısında pek çok şairin ve yazarın çok manidar yazıları bulunmakta. Süleyman Çelik tıpkı şiirleri gibi bu topraklara sade, yalın, duru bir ırmak gibi yürüyüşünü yaparken aynı minval üzere şiirlerini de akıtmıştır edebiyat ırmağına. Dostları, yol arkadaşları şairi tüm naifliği, derin duyuş ve sadeliği ile şiirine ve şahsına anlamlı dokunuşlar yaparak anlatmaya çalışmışlar. Derginin yürüyüşü daim olsun efendim…

Mahalle Mektebi, Konya’da daha çok kendi kuşağımdan bir avuç güzide edebiyat emekçisi güzel, kıymetli dostların çıkardığı önemli bir dergimiz. Konya’da çıkması, Anadolu topraklarının bereket kuşanmış anlamlı soluğunu derginin sayfalarına taşırken, İstanbul’da neşredilen köklü merkez edebiyat dergileri ile yarışır hale gelen kıymetli bir dergi halini almıştır. Ulvi Kubilay Dündar, Abdullah Harmancı, Mehmet Kahraman, Muammer Ulutürk, Abdullah Kasay ve pek çok edebiyatçı ve akademisyenin dergiye katkıları kuşkusuz çok değerli. Ocak Sayısını edebiyata eserleri ile büyük katkılar sunan, öykü ve öykücüler üzerine anlamlı çalışmaları olan kıymetli yazar Necip Tosun için özel bir çalışmaya ayıran dergi anlamlı yürüyüşüne kesintisiz devam ediyor. Necip Tosun şimdiye kadar pek çok yazar ve öykücü için yazan, onların kitaplarını inceleyen, öykü üzerine kuramsal çalışmaları ile akademik anlamda çalışmalar ortaya koyan bir edebiyat işçisi. Mahalle Mektebi’nin Ocak sayısında ise peç çok önemli yazarın kendisine ve eserlerine dair yazdıkları anlamlı, derinlikli, okunası yazılar yer bulmakta. Edebiyat okurları için mutlaka okunası önemli bir çalışma. Katkı sunanları ve Mahalle Mektebi ekibini tebrik ediyoruz.

Son olarak Şiar Dergisi’nden bahsetmek istiyorum. Şiar Edebiyat Dergisi, nasip oldukça çıkan, edebiyat, muhabbet ve kültür dergisi bir söylem ile okuyucu ile buluşuyor. Muhabbeti, dostluğu, kardeşliği, soylu ve erdemli bir seslenişi şiar edinmiş şair Serap Kadıoğlu’nun ve kıymetli ekibinin gayretleri ile okuyucu ile buluşuyor. Ayrıca kapak resimlerinde bulunmam bana büyük bir onur veriyor. Derginin Ocak – Şubat sayısının konusu eleştiri ve polemik. Çok kıymetli şair ve yazarların yer aldığı dergi edebiyat okurunu bekliyor. Nasip oldukça her daim okurunu bulsun, bahtı açık olsun, okuyucu ile buluşsun inşallah…

Post Öykü Dergisi de büyük bir heyecan ve gayretle okuyucu ile buluşuyor. Aykut Ertuğrul’un ve ekibinin eşsiz ve anlamlı gayretleri ile her ay yeni arayışlar ve kuramsal yenilikler ile kesintisiz yolculuğuna devam ediyor. Usta yazar Cemal Şakar’ın editörlüğünde, Kurmacanın Sınırları adlı dosya konusunu pek çok önemli yazar farklı açılardan inceliyor Ocak sayısında. Dikkat çeken önemli ve farklı konuları ile anlamlı yürüyüşünü takip etmek isteyenleri bekliyor dergi.

Selvigül Kandoğmuş Şahin