Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Temmuz 2021

Meclis'in yeniden yapılandırılması ve AK Parti'nin geleceği

Harekete geçilene kadar yazmaya devam edeceğimi söylemiştim. Okuyucularımın bir kısmı sıkılabilir. Onların sıkılması pahasına karar verici makamdaki iktidarı-muhalefeti, Cumhurbaşkanı-Meclis Başkanı, milletvekilleri-siyasetçilerine kadar bu işte sorumluluğu bulunanlar harekete geçene kadar yazmaya devam edeceğim.

Meclis’in itibarı milletin seçtiği temsilcilerinin yani milletvekillerinin gerçek görevlerini yapmaları ile sağlanır. Milletten aldıkları yetkiyi Meclis’te kullanma şartları oluşmuyorsa milletvekilinin görevlerini hakkıyla yapması imkânsızdır. Milletvekilinin görevini yerine getirebilmesi ise Meclis’te ciddi bir altyapının kurulmasından geçmektedir.

Milletvekili Meclis’e millet adına yasama görevi ve ihtiyaç duyulan kararları alsın diye gönderiliyor. Milletvekilinin ana görevi kanun yapıcılığıdır yani. Meclis’in görevi ülkenin yönetilmesi için gerekli yasaları çıkarmaktır. Milletvekillerinin ana görevi dünyada, ülkede veya bölgelerinde ülke yönetiminde yaşanan aksaklıklarla ilgili kanuni ve yasal düzenlemeleri yerine getirmektir.

Türkiye 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçerek tarihi değişimin başlangıcını yapmıştır.

Bugün beğenilse de beğenilmese de sistemin Yürütme ayağı işlemektedir. Fakat Yasama ayağı Parlamenter sistemin hantal ve milletvekilini öteleyen şekli ile devam etmektedir. Halen milletvekilinin yetkisini kullanmasının önündeki engeller kaldırılmamış, görevini hakkıyla yapacak altyapı kurulmamıştır.

Oysa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz tarafı keskin kuvvetler ayrılığıdır. O ayrılığa göre bürokrasi ve Yürütme kesinlikle Yasamanın görev alanına girmemesi gerekmektedir. Bu nedenle Parlamenter Sistemde ki Yürütmenin elinden Kanun Tasarısı yetkisi alınmıştır.

Yasamanın icra edildiği tek yer TBMM yani Meclis’tir. Meclis’in Yasama görevini yerine getirmesi için TBMM’nin yeniden yapılandırılması kaçınılmazdır. İç Tüzükte 3-5 toplantı ve karar yeter sayısı maddelerinde yapılan değişiklikle bu iş yürümediği geçen üç yılda görülmektedir.

Hem iktidar partisi hem de muhalefet partileri daha fazla milletle dalga geçmesinler. Daha öncede bu sütunlarda yazdım. Bugün milletvekillerinin giderek itibarı düşmektedir. Meclis’e olan inanç bir kez azaldı mı geri gelmez. Milletvekillerinin itibarının düşmesinin nedeni yetersiz olduklarından değil tam aksine görevlerini yapacak ortam olmadığındandır.

Bugün İYİ Parti, CHP ve muhalefet partileri “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” masallarından bahsetmektedir. Muhalefetin dillendirdiği “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” denilen önerilerin hiçbirinde Meclis’in itibarını artıracak milletvekillerinin görevlerini yerine getirmesini sağlayacak yapısal öneri yoktur. Sadece eski sistemin boyalanmış ve yeni makamlar ihdas eden hali vardır.

Bu ülkede milletvekilinin asli görevini yapmasına uygun TBMM yeniden yapılandırılmadıkça siyasetin itibarı sağlanamaz.

İşte bu noktada AK Parti ve MHP ortak önerileri ile hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eksik kalan Yasama ayağı TBMM’nin yeniden yapılandırılmasını sağlayarak tamamlamalıdırlar. Görev onlarındır.

Bu görev aynı zamanda Anayasa Profesörü de olan Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a düşmektedir. Meclis’in yaz tatiline gireceği gelecek haftadan itibaren Meclis Başkanı’na sunulan rapor ve önerilerde dikkate alınarak TBMM’nin yeniden yapılandırılması çalışmaları başlanmalıdır.

AK Parti’nin geleceği de Meclis’in görevini hakkıyla yapabileceği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tam olarak işlemesinden geçmektedir. Bu ise TBMM’nin yeniden yapılandırılması ile olur.

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…