Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ağustos 2023

Mevsimsel beslenme

Mevsimsel beslenme, yiyeceğin yerel alanda hasat edildikten kısa bir süre içinde tüketilmesi anlamına geliyor. Yani tabiatın kendi akışına ve mevsim değişikliklerine göre Rabbimizin bizlere sunduğu, doğal koşullarda, bulunduğumuz coğrafyada yetişen meyve ve sebzeleri tüketmemiz anlamına geliyor.

Mevsime göre beslenme yediklerimizin daha taze olması ve dolayısıyla daha fazla besleyici olmasının yanı sıra, üretim ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması açısından da yararlıdır.

Böyle beslenmenin faydalarına gelince:

*Mevsiminde yetişen besinler, insan vücudunun o zaman diliminde en çok ihtiyaç duyduğu besin öğelerini ihtiva ediyor. Sözgelimi kış mevsiminde yetişen turunçgiller (portakal, mandalina vd.), havuç, balkabağı gibi kış meyve ve sebzeleri A ve C vitamini benzeri bağışıklık destekleyici vitaminler yönünden son derece zenginken; yazın yetişen karpuz, kavun, salatalık, şeftali, kabak gibi yiyecekler yüksek su içerikleriyle vücudumuzun artan sıvı ihtiyacını karşılamamıza yardımcı oluyorlar.

*Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sistemimizin en önemli öğesi olan bağırsak florası sağlığının korunabilmesi, ancak bağırsakta bulunan dost bakterilerin dengelenmesi ile mümkünken, mevsimi dışında tüketilen pek çok yiyecekte bulunan koruyucu ve kimyasallar dengeyi bozabiliyor. Mevsimsel besinler lif yönünden zengin olmalarıyla bağırsak sağlığını, zengin antioksidan, vitamin ve mineral içerikleriyle bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu desteği fazlasıyla sağlıyor.

*Daha ekonomik ve bütçe dostu olmaları bir başka avantaj.