Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 May 2023

Millet nasıl bir mesaj verdi?

Ana akım medyanın, anket şirketlerinin, ilerici, çağdaş pek demokrat(!) aydın zümrenin, hali vakti yerinde kalburüstü sanatçı tayfanın, yazarı, çizeri, entelektüel(!) geçinenin, koyu fanatik partililerin kısacası hemen hepsinin tüm tezleri ve tahminleri çöktü.

Hala bunlara seçim sonuçlarını analiz ettiriyorlar. Ben ise doğrudan Ali Amca’yı aradım. Önce köydeki durumu sordum.

Türkiye geneli yaklaşık bir oran çıktığını söyledi. Peki, mesaj nedir diye sordum, cevapladı.

“Millet her iki partiye de şu mesajı verdi. CHP’ye terörle arana mesafe koy, AK Parti’yi de halkla arana mesafe koyma” dedi.

Bu tespite ben de bir katkıda bulunayım.

Düşünün bu ülke, daha üç ay önce tarihinin en büyük depremini yaşadı. Diğer taraftan insanlar kira, akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışlarla mücadele ediyor. Bu rağmen seçmen, bu sorunu çözerse yine Erdoğan çözer dedi.

Bu önemli, ancak 2018 seçimlerine göre oyunu yüzde 7 oranında azaltarak ve seçimi ikinci tura bırakarak AK Parti’ye de Erdoğan’a da önemli bir mesaj vermiş oldular.

Bu mesajlardan birini Ali Amca zaten ifade etti. AK Parti teşkilatları her geçen gün halkla arasına mesafe koymaya başladı, özellikle de büyükşehirlerde. Zira AK Parti 16 büyükşehirde oyunu CHP’ye kaptırdı. Buna İstanbul da dahil.

Kaç yıl aradan sonra CHP, Rize’de vekil çıkardı mesela. Doğu ve Güneydoğu illerinde de Millet İttifakı’nın üstünlüğü göze çarpıyor. AK Parti bu tabloyu önüne koyup ciddi anlamda değerlendirmelidir.

Bu seçimin zorlu geçeceğini aylar önce ifade etmiştim. Özellikle İstanbul mitinginden sonra “bu iş bitti” gözüyle bakan dostlarımızı rehavete kapılmamaları konusunda uyarmış ve ardında da bilhassa Erdoğan’ın meydanlarda daha kucaklayıcı bir dil kullanması gerektiğini ifade etmiştim.

Sonuç, elbette linç yememle sonuçlandı. Çünkü epeydir söylemeye çalıştığım gibi AK Partililerin büyük bir kısmı maalesef yapıcı eleştiriye hala kapalı ve ısrarla hamaset dilini kullanmayı tercih ediyor.

2. Turda ne olur?

Şimdi de ikinci turun zorlu geçeceğini ifade ediyorum. Çünkü ikinci turda oylar sıfırlanacak ve en çok oy alan aday seçimi kazanacak. Sinan Oğan’ın seçmen sosyolojisi üzerinde birçok analiz yapılıyor.

Bu oyların büyük bir çoğunluğu tepki oylarından oluşuyor bunların bir kısmı da Muharrem İnce’ye kurulan kumpasa yönelik gösterilen tepki oyları ve çoğunlukla gençlerden oluşuyor.

Oğan’ın terör örgütlerine yönelik hassasiyeti ortada ve anlaşılan milliyetçi oylarla bir denge unsuru olmak istiyor. Zira bu seçimin önemli sonuçlarından biri de seküler milliyetçi oyların artmasıdır.

Sinan Oğan bu dengeyi hangi ittifak üzerinden kurmak isteyeceğini yarın bugün resmi anlamda duyurur. Bana Millet İttifakı gibi geliyor.

Diğer taraftan yaklaşık 9 milyon seçmen sandığa gitmedi ve tercihlerini bilmiyoruz ayrıca 1.5 milyon geçersiz oy kullanılmış. Kısacası ikinci turun zorlu geçeceğini söylemeye çalışıyorum.

Demem o ki “0.5 oy bize yeter” diyerek kimse rehavete kapılmamalıdır. Hala bıçak sırtı bir seçim bizi bekliyor.

Kılıçdaroğlu’nun tüm uyarlarına rağmen CHP, suçu yine millete atmayı tercih etti. Sözcü Gazetesi’nin “Demek ki Millet TOGG’muş!” manşeti ve sosyal medyada depremzedelere yönelik yapılan hakaretlerden anlıyoruz ki CHP’de bir milim ilerleme yok.

CHP’nin ve aydınlarının temel sorunu; bu ülkenin değerlerini ve bu değerler üzerine inşa edilmiş toplumsal yapıyı bir türlü anlayamamasıdır.

Hala statükocu, ülkenin tarihine, kültürüne yabancı, küçük elit bir zümrenin menfaatlerini gözeten, Amerikancılığı üstün bir paye olarak gören, insanların giyim tarzını, inancını, yaşam tarzını hor gören, Anadolu insanını cahil, kaba ve yobaz olarak yaftalayan bir anlayışa sahiptir.

O yüzdendir ki oldum olası milleti hafife almış ve her durumda aşağılamayı, hakaret etmeyi bir marifet saymıştır.

Toplumun CHP’ye olan güvensizliğinin temel nedeni budur. Bu bakımdan CHP önce kendi içinde bir değişime, değişikliğine gitmelidir.