Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2428.59
BIST 100
9972.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Eylül 2023

​Millî Mücadele'nin başkenti: Sivas

Asurlardan, Hititlerden, Kimmerlerden, Friglerden, Romalılardan, Bizanslılardan sonra Sultan Alparslan’ın Anadolu’yu fethiyle birlikte Türk yurdu olan Sivas; Selçukluların, Danişmendlilerin, İlhanlıların, Eretna Beyliği’nin, Kadı Burhaneddin’in ve Osmanlıların yönetimine girmiş, son olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı yer olma gururuna erişmiştir.

İnsanoğluna ev sahipliği yaptığı günden beri en kritik dönemlerde yazılan tarihe şahitlik eden dirlik ve birlik yurdu Sivas, bugün yine tarihî bir döneme ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyor. Bu kritik eşiklerden biri de Sivas Kongresi’nin yapıldığı 4 Eylül 1919’dur. “Hasta Adam” Osmanlı’nın ölüm döşeğinde son anlarını yaşandığı günlerde Sivas’ta bir ışık yükseliyor. Gazi Mustafa Kemal ve etrafında toplaşan heyet 108 gün (2 Eylül-18 Aralık 1919) boyunca millî mücadele için Sivas’a karargâh kuruyor.

Millî Mücadelenin başkenti Sivas’ta 38 delege tarafından alınan kararlarla, “Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir. Vatan bir bütündür, parçalanamaz. Manda ve himaye kabul olunamaz” fikri olgunlaştırılıyor.

Hasta Adam”ın küllerinden doğacak Cumhuriyet’in temelleri 4 Eylül Sivas Kongresi’nde atarak “manda ve himaye”ye karşı büyük bir mücadele başlatılıyor. Ve bugün üzerinde özgürce yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri Sivas’ta atılıyor.

Bugün üzerinde özgürce yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas’ta 4 Eylül Kongresi’nin 104. yıl coşkusu yaşanıyor. Sivas, “en emin belde” olmanın, millî mücadeleye başkentlik yapmanın, millî meclis işlevi görmenin, Cumhuriyet’in temelini atmanın bilinciyle geleceğe umut olmaya devam ediyor.

*

Bu kapsamda Sivas Kongresi’nin 104. Yılı münasebetiyle Sivas’ta valilik ve belediye tarafından organize edilen çeşitli etkinlikler düzenlendi. Sivas Valiliği koordinesinde, belediye, İl Özel İdaresi, Kültür A.Ş. ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla onuncusu düzenlenen “Sivas Kitap Günleri”nde kitapseverler yayımlanan eser ve yazarları bir arada görme fırsatı yakaladı. 4 Eylül Sivas Kongresi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kutlamalarında ise kongrenin ruhunu yaşatacak programlarla birlikte Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği, İkilem, Ayaz Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin konser verdi.