Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2438.26
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Nisan 2023

​Milli silah sanayi baş tacıdır

Ülkemizin tam bağımsızlığını sağlamasının yollarından biri de milli silah sistem ve milli silah işletim sistemleridir. 1970’li yıllara kadar ülkemiz savunma sistemleri Alman sistemleri ile idare edilmiştir. NATO’ya daha erken girmemize rağmen bu durum, böyle gerçekleşmiştir.

NATO, ülkemizin 71 senelik ortağı. Daha doğrusu ülkemiz NATO’nun üyesi. O günden bu güne kadar bütün silah, eğitim, bilgi, işletim ve daha birçok şeyi NATO’dan aldık ve kullandık. Ve tüm silah sistem ve silah işletim sistemlerini NATO’ya göre hazırladık.

NATO aynı zamanda Amerika demektir. NATO’dan çıkmak demek teknik olarak bütün Avrupa’dan, Amerika’dan çıkmak demektir. Gemisi uçağı, kara harp araçları neredeyse her şey NATO’dan gelmekte.

NATO ve ortakları olan ülkelerden silah sistemleri ve parçalar alamayınca ülkemizdeki sistemlerin var olması pek bir işe yaramıyor. Yerli ve milli üretim gün geçtikçe artıyor ama bunun oranı hala yeterli değil. Yeterli olması için ha bire çalışmak, ha bire üretmek gerekli.

Üreteceksiniz. Ama neyi?

Üreteceksiniz. Ama milli ve yerli olmak zorunda. Kendinize ait, tam bağımsız bir silah işletim sistemi de kurmak zorundasınız. Çünkü NATO ve ortaklarından aldığınız herhangi bir silah sistem ve silah işletim sistemlerinin bazıları 1 yıl, bazıları 5 yıl, bazıları 25 yılda ancak personele adapte edilebiliyor. Hatta bazı sistemler var ki adaptesi 50, 100 yıl sürebiliyor.

Silah sistemleri; kara, hava, deniz, müşterek olmak üzere bin bir örgüden oluşur. Karada tek askerin kullandığı silah sistemleri, bir takımın kullandığı silah sistemleri, bir taburun kullandığı silah sistemleri… Zırhlı araçların kullandığı silah sistemleri, komanda birliklerinin kullandığı silah sistemleri, piyade birliklerinin kullandığı silah sistemleri, istihkâm topçu silah sistemleri…

Kara havacılık silah sistemleri, hava hava silah sistemleri, hava yer silah sistemleri, yer hava silah sistemleri... Güdümlü silah sistemleri, kimyasal, biyolojik silah sistemleri, çok örgülü silah sistemleri, müşterek silah sistemleri… Daha deniz silah sistemlerinden hiç bahsetmedik…

Bunların her biri kendi içinde yüzlerce örgüden oluşur. Fakat teknik olarak bazıları yüzbinlerce parça ve küçük sistemden oluşur. Bir de her silah sisteminin diğerine uyması lazımdır. Birbiriyle çatışırsa sistem çöker, olmaz.

Bu silah sistemleri radar, sonar, telsiz, bilgisayar destekleri olmadan hiç bir işe yaramaz. Bunlara ait milyonlarca ayrıntıdan oluşan yapılar vardır.

Her silah sisteminin uzmanları, uygulayıcıları, tamir-bakımcıları, bunların savaş planlarını çizenler farklıdır. Kısacası tek başına bir kimsenin kendi başına anlayamayacağı ve adapte olamayacağı kadar koca bir dünyadır.

Bütün bu bilgilere rağmen NATO’dan hemen çıkılabilir. Örneğin Türk Yunan savaşı çıkar ve NATO bütün anlaşmaların aksine Yunanistan’a yardım eder. Türkiye de hemen anlaşmadan çekilir. Ancak şu durum unutulmamalıdır.

Aynı anda bütün Avrupa devletleri bizi işgal etmek ister. Amerika’da işgal etmek ister. Rusya da doğal olarak işgal etmek ister. Çünkü burnunun dibindeki bir ülkeye bütün Avrupa’nın, Amerika’nın gelmesini istemez. Yani Batılılardan önce Rusya işgal etmek ister... Biz bütün dünyayla savaşacak kadar geliştik mi ki?... Dünyada bu kadar güçle Amerika bile savaşamaz. Biz nasıl savaşacağız?

O yüzden kendi özgün ve özgür silah sistem ve silah işletim sistemleriniz olmalıdır ki beraberinde D-8 gibi NATO gibi Türk Devletleri Birliği gibi kendi kurduğunuz Milli ve Haklı Birlikler de olmalıdır ki elinizdekiler yerli yerinde ve tam işe yarar olsun.

Binaenaleyh son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve sevindiğimiz kara, deniz, hava ve müşterek silah sistem ve silah işletim sistemleri, ülkemiz için önemli kilometre taşlarıdır. Dahli olanlardan Allah razı olsun. Milli silah sanayi baş tacıdır. Olması gerekir, olmalıdır. Olmamasına niyet edenler, olmamasına gayret edenler ve olmaması için hayal kuranlar; bu ülkenin Yeniden Büyük Türkiye olabilme iştiyakına set olanlardır. Uzak tutun böyle aykırıları, uzak durun böyle aykırılardan. Çünkü silahsız barış olmuyor, çünkü silahsız barış ortamı kurulmuyor. Çünkü kendinize ait Milli silah sistem ve işletim sistemleri olmadan GÜÇLÜ ÜLKE olunmuyor.