Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2445.52
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Nisan 2023

​Milli silah sanayi saygıya değerdir

Bir silah sistemini ya da yüksek teknolojili bir ürünü yapmayı başarabilmek için fikir ve teknolojik bilgi lazımdır. En basit olandan en karmaşığa kadar hangi teknolojik ürün varsa bu fikir ve bilgi olmadan başaramazsınız.

Dünya üzerindeki en karmaşık, en çok parça sayısı, en yüksek teknoloji olan silah sistemleri, denizaltı ve uçak gemileridir. Eğer denizaltı ve uçak gemilerini kendi başınıza yapabiliyorsanız istediğiniz her silah sistemi ve teknolojiyi yapar konuma geldiniz demektir.

Ancak bu tür fikir ve teknolojiyi bilmeniz tek başına yetmez. Mesela Japonya, fikir ve teknolojiyi dün de biliyordu bugün de… Hatta İkinci Cihan savaşında meşhur Pearl Harbor baskınını dahi kendi imalatı olan uçak ve uçak gemileri ile yapabildiler. Böyle bir geçmiş başarıları olmasına rağmen bugün silah sistemlerinde aynı başarıyı gösteremiyorlar.

Bir ülkenin silah sistemleri teknolojisinde başarılı olabilmesinin iki sebebi vardır. Birincisi ülkenin siyaseten irade beyan edebilecek tam bağımsız bir karakteri olması ve ikincisi ise milletin yeterli sayıda ve birlik, beraberlik duygusu ile bu işin şuurunda yaşamasıdır.

Millet, yeterli sayıda olmazsa bırakın denizaltı, uçak gemisi yapabilmeyi bir piyade tüfeğini bile üretemeyebilir. Çünkü bir piyade tüfeği 1000 parçadan, uçak gemisi ise milyona yakın parçadan oluşan ayrı ayrı silah sistemleridir.

Devlet, öyle bir inançta olmalı ki ne yarı bağımsız, ne de tam teslimiyetçi olmalıdır. Sadece ve sadece tam bağımsızlık ruhu ve şuuru olmalıdır. Bu siyasi irade ve tam bağımsızlık olmazsa size ürettirmeyecekler ya da üretseniz bile bin bir hileyle akamete uğratacaklardır. Tarihten birçok örneği malumunuzdur.

Mesela ülkemizde 1950’lere kadar Alman teknolojisi Gewehr 98 (Mavzer) ve türevlerini, 1950’lerden günümüze değin Amerikan teknolojisi M1 Garand ve türevlerini standart piyade tüfeği olarak kullanmak gibi. Daha yeni yeni milli ve yerli MKE MPT piyade tüfeğini üretip devreye almak gibi.

Nerede kaldı tüm bölüklerin, tüm taburların, tüm karacıların, tüm denizcilerin ve tüm havacıların kullandığı silah sistemlerini üretmek? Nerede kaldı havadan havaya, havadan yere, havadan denize ve diğer tüm silah sistemlerini üretmek?

Ordumuzun kullandığı silah sistemlerinin her birini milli ve yerli üretebilmek zaten gücü elinde bulunduranlardan dolayı başı asla dertten kurtulmayan ülkemizin bilinen ve bilinmeyen düşmanları için büyük tedbirdir.

Bazı insan ve devletler zorluklara doğar, zorluk içinde bir hayat sürer. Zorlukları bedenlerinde, çevrelerinde, işlerinde, mücadelelerindedir. Kimisi ülkelerini büyük savaşlardan zaferle kurtaran kahraman, kimisi mazlumların hamisi büyük devletlerdir. Bunlar çok büyük insan ve çok büyük devletlerdir. Çünkü onlar sadece bilgi ve zekâlarıyla iş yapmaz, sevgi ve merhamet medeniyeti kuran, ahlak medeniyeti kuran ve öldürülmek, batırılmak istenen insan ve devletlerdir.

Milli silah sanayimiz için dedikodu, fitne çıkarmak yerine yararına elimizden ne geliyorsa yapalım. Ülkemizi güçlü, milletimizi onurlu yapacak bu hamleler için var gücümüzle çalışalım. Elimizden ne kadarı geliyorsa…

En azından bu yapacaklarımız, Milli silah sanayi için yapılanlara saygıya değer bir iş değil midir?