Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2439.91
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Temmuz 2015

MUHSiNE HANIMIN HASTALIĞI

Otuz yılı aşkındır sağlık profesyoneli hekim olarak çalışmaktayım.Meslek hayatımın ilk yılları yurdumuzun en doğusunda ağrı dağı eteklerinde geçti. Görev yaptığım ilçe sınıra yakın olduğundan kaçakcılık ve terör nedeni ile çatışma çok olur ve sık otopsilere gitmek hatta bazen günde birkaç otopsi yapmak zorunda kalırdım .Sonraki yıllarda Bakırköy ruh-sinir hastanesinde , yine çok çeşitli hastalar görmem nedeni ile oldukça tecrube kazandim diyebilirim.Bakırköy ruh ve sinir hastanesi beni hem hekim olarak hemde insan olarak biraz da olgunlaştırdı sanırım.

Hekimlik , bilgi yanında ondan daha fazla sanatının olması gereken bir meslek. Sadece diploma almak yetmiyor. Tecrubesi olmazsa olmazı.Öğrencilik yıllarımda öğrendiklerimle bugün meslekimi icra etmeye kalksam gülünç duruma düşebilirim.

Makalemin başlığının aktardıklarımla ilgisine gelince:Yıllar geçtikçe meslekte dahada iyi anladığım bir gerçekliği sizinle paylaşmak istiyorum.

Muhsine hanım orta yaşlarda boyun ve sol kol ağrısı ile bana müracaat etti. On beş günden beri devam eden ağrısı nedeni ile boyun mr tetkiki çekiliyor ve boyun fıtığı olması nedeni ilede acil ameliyat edilmesi öneriliyor. Fıtığın önemli olduğu ciddi tehlike arzettiği ve felç olacağı algısıda bu arada yerleşiyor.Yada yerleştiriliyor.Bu durumla maalesef çok karşılaşıyorum.Bel fıtığında da ya felç olursun yada idrar tutamazsın gibi iki olmaz olur hale sık getiriliyor.

Hekimlik mesleği risk almayıda içinde barındırır . Neden nasıl gibi sorulara cevap ararken yaşanılan tecrubelere göre çözümler üretir.Ameliyat gibi ciddi kararlar alınırken empati yapmayı zorunlu kılar.

İyileşme algısı yerleştirilirken hastayı ne kadar az travmatize edebilirsek o kadar sonuca çabuk ulşamamız mümkün olur. Teşhisimiz tedavi protokollerimiz hastalarımızın beynine öyle yerleştirilmeli ki, hastamız daha bizden ayrılmadan iyileşme hissini yaşayabilsin.Hastaya iyilik satmak varken olumsuzlukları satmak bazen çamur at izi kalsın şeklinde başımızı ağrıtabilir.

Muhsine hanım tedavime cevap verdi ağrısı nerede ise tama yakın geçti. Tedavisi de bitti.Ancak satın aldığı felç olurum korkusu ile mücadele etmeye devam ettim.Bir süre daha devam da edeceğim.

Hastalıkların tedavisinde moral değerleri çok önem arz eder.Hasta-hekim ilişkisi ,hekimin hastayı aydınlatmasıda çok daha önemli.Tedavide plasebo efekt dediğimiz şeyin tam gerçekleşmesi için olmazsa olmazımız bunlar.

Sadece kitaplarda yazılanlar referansımız olduğunda telafisi zor durumlara düşmemiz ise içten bile değil.Aynı ilacı aynı hastalıklı iki ayrı kişiye tatbik ettiğimizde sıklıkla şöyle bir durumla karşılaşırız. Hastalardan bir tanesi dualarla müteşekkir olurken diğeri daha beter duruma düştüğünü söyleyebilir.

Yaşadığım zengin örneklerle daha fazla detaya girmek yerine biraz tecrube kazanmış bir hekim olarak şimdi aktaracaklarıma dikkat etmenizi öneriyorum.

Bel yada boyun ağrısı ile kol yada bacağa ayağa vuran ağrılı durumlarda hemen hekim aramak yerine birkaç gün istirahat ederek ağrınızı azaltıcı basit ilaçlarla beklemeyi tercih edin.

Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, tükenme gibi çok sık karşılaşılan bir durum yediklerimizle, uyku durumu, stres faktörleri , basit üşütme gibi sebeplerle ilintilide olabilir. Bir kısmı bir iki günde zaten basit tedbirlerle geçebilir.

Sağlığımızla ilgili hiçbir konuda yardım almak için interneti kullanmayalım . Hastalarımızın çoğu buralardan aldıkları yanlış bilgilerle zor günler yaşayabiliyorlar.Baş ağrısı için araştırma yaparken beyin tümörü oluyor,baş dönmesini araştırırken de MS , basur araştırırken bağırsak kanseri hastası olabiliyor.

Hekim önermediği halde çek up veya başka niyetlerle tahlil , mr,bt gibi tetkiklerden uzak durmakta fayda var.Bazen tetkiklerde normal olarak yorumlanabilen bulgular abartılarak kişiler sağlıklarından olabiliyorlar.

Aslolan sağlık nimetini kaybetmemek. Hastalıklar gelmeden sağlıklılık durumuzu korumalıyız.Bunun için bazen basit tedbirler bile yeterli olabilir.Düzenli uyku düzenli ve dengeli beslenme,yaradılanı yaratan için sevme,muhabbet ve diğergamlık gibi.Kendimizle çevremizle barışık olmalı sağlıkla ilgili etrafata bolca bulunan ulu orta haberlere itibar etmemliyiz.Sağlık ve mutluluk dileklerimle