Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ağustos 2015

MÜSLÜMANI SİLAHLA TEHDİD

Hz. Ebu Bekir'den:

u2013 Bir müslüman, bir müslüman kardeşine silah çek(ip onu tehdit ed)erse, silahını kınına/kabzasına koyuncaya kadar Allah'ın melekleri, ona lanet etmeye (Rahmetten uzaklaştırılma duası yapmaya) devam eder.

(Taberani)

* * *

Hiçbir müslüman, bir müslüman kardeşini, ne kadar günahkar olursa olsun, kendisine ne kadar büyük zarar verirse versin, onu öldürmeyi aklının ucundan bile geçirmez. Hayaline dahi misafir etmez. Çünkü insanı öldürme, bir hayata son verme düşüncesi, insanoğlunun işleyebileceği en büyük günahtır. Allah'ın verdiği canı, ondan başka almağa hiç kimsenin hakkı yoktur. Haddi de değildir. İdamı gerektiren suçlar dışında hiç kimse kimseyi keyfine göre, öfkesine kapılarak öldürme cüretini gösteremez.

İdam cezasını da zaten fertler veremez, yargı verir, mahkeme hükmeder. İnsanın başkasının hayatına son verme hakkı olmadığı gibi, kendi canına intiharla veya ötenazi isteğiyle kıyma, son verme talebi de geçerli değildir.

İslamiyet, adam öldürmeyi en ağır günah saydığı için, öldürme isteğine işaret eden, öldürme eylemini kışkırtan her türlü düşünce, hareket ve davranışı yasaklamıştır. Bu sebeple, mü'mine silah çekerek "seni öldürürüm" tehdidinde bulunmak bile büyük bir günah sayılmıştır. Mü'mine silahla yapılan tehdid günahı, tehdidi yapana lanet olarak döner. Melekler, mü'mine silah gösterene bedduaya devam ederler. Ta silah ortadan kalkana kadar.

Lanet, kişinin Allah'ın rahmetinden mahrum kalması için, Allah'a yapılan bedduadır. Duaların en tehlikelisi, en tesirlisidir. İnsanın insana bedduasında haksızlık, yersizlik söz konusu olabilir. Ama meleklerin bedduasının kaçacak hiçbir tarafı yoktur. Reddedilmesi için hiçbir sebep de yoktur.

Çünkü melekler hissi davranmazlar. Onlar ancak, tam hakedene, layık olana beddua ederler. Ve bu bedduanın da reddedilme ihtimali yoktur.

İslamın menettiği davranış, sadece mü'mine silah göstererek ölüm tehdidi savurmaktan ibaret değildir. Silahla yapılan şakadan bir nişan alma veya adres göstermek için mü'minin üzerine silah doğrultma bile, büyük bir günah sayılmıştır.

Atalarımız, silahla şaka olmaz, oyun oynanmaz. Şeytan doldurur, demişlerdir. Zaman zaman yaşanan feci silah kazaları da bu ikazın ne kadar doğru ve isabetli olduğunu göstermektedir.