Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Aralık 2021

Nasıl bir eğitim?

İnsani değerlere bağlı bir nesil yetiştirmek amacıyla, nitelikli akademik çalışma ve sürekli proje geliştirerek, özelde gençler olmak üzere toplumun tüm sosyal katmanlarına eğitim, yayın, organizasyon faaliyetleri ile hizmet sunmak amacıyla kurulmuş ve din ve değerler eğitimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde, değerlerine bağlı, entelektüel birikim ve akademik başarısıyla gelecekte söz sahibi olacak nesiller yetiştirmek üzere ülkenin her ilinde ve birçok ilçesinde faaliyet gösteren Ensar Vakfı; genel merkezde 6000 lise öğrencisine burs, 50 devam eden proje, 1100 çeşit neşriyat, Tasarım Merkezi, Değerler Merkezi, 1000 üniversite öğrencisine burs, 17.000 aileye gıda yardımı, 64 öğrenci yurdu ve her şubenin onlarca eğitime destek faaliyetiyle dünyayı değiştirecek nesiller yetiştirmeye devam ediyor.

Ensar Vakfı Şubeleri 9. Türkiye Buluşması 24, 25, 26 Aralık 2021 tarihinde Antalya’da yapıldı. Türk Eğitim Sisteminin değerlendirildiği buluşmada çok güzel fikirler ortaya çıktı.

Eğitimde aile, okul ve öğrenci olmak üzere üç unsur bulunmaktadır. İyi aileler yetiştirebilirsek iyi nesiller de yetiştirebiliriz. Aileler becerileri ortaya çıkarır. İlk bilgiler ailede verilir. Onun için ailelerin eğitimli olması gerekir. Eğitimin verileceği mekânlar, okullar iyileştirilmelidir. Okulda en önemli unsur ise öğretmendir. Öğretmenler mesleki tutkuları olan idealist ve vefakâr kişiler olmalıdır. Öğrenci sevdiği öğretmenin dersinde de başarılı olur. Eğitim programlarımız günlük hayat ile yakın olmalıdır. Öğretmen gün boyu okulda öğrencileri ile ilgilenmeli, boş saatlerinde diğer faaliyetlere yönlenmelidir. Okul öncesi eğitim düzene sokulmalı, dini eğitim okul öncesinde başlamalıdır. Öğrenciler testlerden kurtarılmalı, ilkokuldan itibaren çocuklar yatkın olduğu alana yönlendirilmelidir. Meslek okulları sanayilerin içinde olmalı, yabancı dil ile eğitimden vazgeçilmeli, ders kitapları yeniden gözden geçirilmeli ve çocuklarımız tarihini iyi öğrenmelidir.

Alkolle tanışma yaşının yedi olduğu, uyuşturucu batağında, sapkın eğilimlerin özendirildiği ve tabletlerin içinde boğulan çocuklarımızı duygusal ve bilişsel bir eğitimin içinde saklamalıyız. Ahlaki değerlere bağlı, değerlerinin farkında bir nesil yetiştirmek için kolları sıvamalıyız. İnsan duygusal bir varlıktır. Aklı ve duygusu ile mümtaz bir varlık olan insanı bu iki yönüyle yetiştiremezsek her gün biraz daha bataklığa doğru sürükleneceğiz demektir. Aklı ıskalarsak farklı, gönlü ıskalarsak farklı felaketlerle karşı karşıya kalırız. Akıl ile duygu arasında denge kurarak yürümeliyiz.

Diploma vermek için değil, nitelikli nesiller yetiştirmek için çalışmalıyız. Bunun için önce merhametli ve şefkatli eğitimciler yetiştirmeliyiz. Bilgi üreten kaynaklar göz, kulak ve kalptir. Her öğrencinin yeteneği ve becerisi farklıdır. Eğitimini de beceri ve yeteneğine göre vermeliyiz. Geleneğinden kopmadan, zaman temelli değil, anlama temelli bir eğitim ile yetiştireceğimiz çocuklarımız umudumuz olacaktır inşallah. Böyle nesiller yetiştirdiğimizde gün bizim, yarın bizim, dünya ve ahiret saadeti hepimizin olacaktır.