Dolar (USD)
32.24
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2466.54
BIST 100
10319.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 May 2015

Ne oluyoruz sayın Demirtaş?

HDP kurulurken"Türkiye partisi olacağız" demişti, herkesi kucaklayacağız, bütün inançlara, siyasi düşüncelere saygı duyacağız demişti Selahattin Demirtaş.

Doğrusunu isterseniz Sayın Demirtaş'a hiç inanmadım. Söylediklerinin doğru olup olmadığı, sözlerini inanarak söyleyip söylemediği, bu sözlere uyup uymayacağı beni hiç ilgilendirmedi. Çünkü Türk sol gelenek dine nasıl bakıyor ise Kürt Sol düşüncenin de aynı öyle baktığını biliyorum. Din ile ilgili bildikleri ve en sevdikleri cümle "din afyondur" cümleciğidir. Bu yüzden Selahattin Demirtaş'tan dindarlık beklemiyordum.

Ancak,

Selahattin Demirtaş'ın son dönemlerde üst üste İslamın kutsal değerlerine hakaretleri, dahası Allah Tebarek Teala için sarf ettiği seviyesiz laflar kabul edilebilir değil.

Şu sözlere bakar mısınız?

"Diyanet hutbe Kürtçe okunamaz diyor, niye Allah Kürtçe bilmiyor mu?"

İslamın en bağnaz, en kırma, en heretik yorumunda bile bu saygısızlığı bulmak mümkün değil. Allah ve bilgisizlik sözcüklerini Demirtaş dışında fındık kadar beyin taşıyan bir Müslüman yan yana getirmez.

Daha önce Müslümanlar için de Hristiyanlar için de kutsal olan Kudüs hakkında "Yahudilerin kutsal şehri Kudüs" diyen de Sayın Demirtaş'tı. Kudüs'ü Müslümanlar için kutsal gör(e)meyen Selahattin Demirtaş Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs fethini neye yorumluyor? Sorarım Demirtaş'a, büyük komutan Selahaddin'in Kudüs Zaferi bölgenin petrolü için miydi!?

Ya taksim kıble meselesi?..

Gerçi Kıble de Kudüs de gölgede kaldı. Zira bu mekanları kutsal (holy) kılan kutsallığını aldığı Yüce Merci'dir. Kutsallık din ile alakalı Allah'ın cc belirleyeceği 'büyük değer atfı'dır. Din ile ilişkisi olmayanın 'kutsal'ı olmaz, onların "mit"leri olur. Başkalarının kutsallarına kendi mitlerine yaklaştıkları gibi yaklaşırlar.

Müslümanlar için kutsalı belirleyen Allah cc. hakkında saygısızca laflayanlar kutsal kavramlara hay hay saygısızlıkta bulunurlar.

İşte Müslümanları asıl rahatsız eden Selahattin Demirtaş'ın Allah ile ilgili söylediği kabulü muhal olan laflarıdır.

"Diyanet Kürtçe hutbeye izin vermiyor, niye Allah Kürtçe bilmiyor mu?" hezeyanını hiçbir Kürd'ün hoş karşıladığını, sindirebildiğini sanmıyorum. Bu yazıyı hazırlamadan önce HDP'ye oy verenler de dahil konuştuğum pek çok Kürt "bu neyin nesi, bu kadar da olmaz" dedi.

Kürt dili ile ilgili bir sitemi yok Selahattin Demirtaş'ın. Diyanet İşleri Başkanlığını eleştirirken: "Devlet konuşulacağı dili belirliyor, Türkçe dışında hutbe veremezsin diyor Diyanet. Niye? Allah Kürtçe bilmiyor mu, İngilizce bilmiyor mu, kendi yarattığı dili anlamıyor mu Allah? Sen niye engelliyorsun Allah olarak?" diyen birinin haksızlığı dile getirmekten öte, Allah cc. için özellikle saygısızlık yapmayı hedeflemiştir dersek daha abartmış sayılmayız. Çünkü hutbe Allah'a verilmez kula verilir. Hutbe cami cemaatinin anlayacağı dilde olmaz ise hutbenin konusu anlaşılmaz ve o hutbenin çok da anlamı olmaz.

Bizler dillere yasak getirmenin her zaman karşısında olduk. Kürtçe'nin yasak olduğu dönemlerde dillerin "Allah'ın birer ayeti/belgesi" olduğunu dile getirip bu yasağın karşısında durmuştuk.

Ama,

"Allah Kürtçe bilmiyor mu, İngilizce bilmiyor mu, kendi yarattığı dili bilmiyor mu" hezeyanı bir yasağa karşıdeğil, düpedüz saygısızlıktır.

Hele hele "sen niye engelliyorsun Allah olarak!" sözleri bir hak aramanın çok çok ötesinde.

N'oluyoruz diye sormak lazım Selahattin Demirtaş'a?

Bu nasıl bir benzetme, nasıl eleştiri, nasıl bir dil? Nasıl olur da "sen niye engelliyorsun ALLAH OLARAK" diye bir cümle kurulur?

Gerçekten amaç Kürtçe hutbe yasağı ise biliyoruz ki dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Mardin'de yıllar önce "cemaatte hangi dili anlayan insanlar ağırlıkta ise onların diliyle hutbe okunmalı" talimatını vermiş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de bunu bir genelgeyle "herhangi bir dile rezerv koyulması mümkün değil. Din de Allah'ın, dil de Allah'ın" diyeilan etmişti.

Kürtlerin her şeyden önce, her şeyden değerli ve her şeyden vazgeçse de bırakmayacağı dini var, o da İslam'dır.

u00c2lemlerin Rabbi Allah'a tarifi namümkün muhabbeti, hürmeti, bağlılığı ise Türk ulusolcuların oylarını almak için asla sınanmaya gelmez Kürtlerin.

ahmetay_