Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2392.06
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Eylül 2023

​Necati Erol Hocam

Şimdiye kadar İstanbul'da okuyup da gurbetlik ve hasretlik çeken binlerce öğrenciye bir hoca bir baba şefkatiyle yaklaşan Necati Hocanın vefatı hepimizi derinden üzmüştür. Necati Hocanın vefatı, bizleri sadece teessüre değil binlerce düşünceye de gark etti. Bunların en başında ölüm düşüncesi…

Necati Hoca, arkadaşlarıyla beraber doksanlı yıllarda Viranşehir derneğini kurarken tek hayali Viranşehir’i çağdaş, refah seviyesi yüksek bir şehir haline getirmekti. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir gibi büyükşehirlerde okuyan öğrencilere burs imkânları sağlayarak onları Viranşehir'e faydalı bireyler yapmayı hayal etmişti.

Bir bir ölüyoruz, göçüyoruz öte âleme. Gidiyoruz bu dünyadan. İyiler, kötüler hep birlikte gidiyoruz. Asıl imtihan öbür tarafta. Bizim bu dünyada yaşadıklarımız, ekip biçtiklerimizin karşılığını öbür dünyada alacağız. Ne bir fazla ne de bir eksik…

Ölüm daha güzel bir âlemin kapısıdır. Peygamber efendimiz buyurmuşlar. “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz!” Necati Erol Hocamız da güzel yaşadı, güzel öldü. Şahitlik ederiz onun güzel yaşadığına… Güzel yaşamak nedir? Sadece kendine bakmak mı, güzel kıyafetler giymek, güzel yerlerde gezmek midir? Hayır…

Yalnızlığın, kimsesizliğin kol gezdiği bu dünyada kimseyi yalnız bırakmadı Necati Hoca. Yalnız kaldığı zamanlarda bile umudunu yitirmedi. İstanbul’un göbeğinde birçok büyükşehrin bile hemşeri dernek binası yokken Necati Hoca devasa bir bina dikti. Tıpkı Urfa’yı, İstanbul’da bir ilçe merkezi olarak temsil etti. Tarih’in tozlu sayfalarında unutulmuş Viranşehir’i İstanbul’un göbeğinde tekrar tanıttı. Viranşehir lobisini, hatta Urfa lobisini yönetti.

Viranşehirliler Derneği, Ankara’ya uzakta da olsa Necati Hoca yönetim kurulundan arkadaşlarla gâh mecliste gâh bakanlıklarda Viranşehir’in alt yapısı ve diğer hizmetleri konusunda Viranşehirli yerel yöneticilere yardımcı olmuştu. Bu nedenledir ki Viranşehir derneğinin geleneksel iftar yemeğinde Viranşehir’de görev yapmış kaymakamlar, belediye başkanları, savcılar, hâkimler, emniyet müdürleri ve diğer mülki amirler İstanbul’da Viranşehirli hemşerileriyle bir araya gelip hatıralarını tazelemişlerdi. İnşallah bundan sonra da Necati Hoca’nın hatırası olarak geleneksel iftar yemekleri devam eder.

Necati Erol Hoca'nın ilk dernek kuruluşunda yanında bulunan, bir evladı gibi hizmetini yapmakla iftihar duydum. İstanbul Büyükşehir belediyesi yeni hizmet araçları aldığında başka şehirlere eski araçlarını hibe ederdi. Hatta yurtdışına bile hibe ettiği vakidir. Necati Hoca da dernek yönetimiyle birlikte İstanbul belediyesinden bir greyder sözü almıştı. Necati Erol Hoca ve dernek başkan yardımcısı Mustafa Akyürek ile birlikte İ.B.B’ye gidip oradan bir greyder almış ve kiraladığımız bir tırla Viranşehir’e göndermişti. Viranşehir belediyesi de greyderdeki gerekli tamiratları yapıp şehir alt yapı hizmetlerinde kullanmıştı. Daha önce de ya da sonra da olabilir. Yine Viranşehir’de cenaze aracı olmadığı için Viranşehir Derneği inisiyatif kullanıp İstanbul’da ve yurt dışındaki zengin iş adamlarına ulaşıp onlardan aldığı yardımla modern bir cenaze aracı almış, Viranşehir’de törenle Viranşehir belediyesine teslim edilmişti.

Viranşehir Hz. Eyyub ve Sabır Programı için de Viranşehir Derneği, devletin en üst kademesinde cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanları Hz. Eyyub makamına getirmek için yoğun lobi yapardı. Tabi bunların organizesi Necati Hocadaydı.

İstanbul gibi dünyanın en kalabalık şehirlerinde bir ilçe derneğinde kendisine ulaşan öğrencilere sahip çıktı. Ona ulaşmayan öğrencilere de kendisi ulaştı. Necati Hoca'nın Dernek binasında öğrencilere yemek yapmakla, onlara nasihat etmekle vakit geçirirdi. İlk yıllarda dernekte Selçuk abla da vardı. Bizlere Viranşehir’in eski adetlerini, geleneklerini aktarırdı.

Derneğe gelen öğrencilerin karnı doyardı. Necati Hoca onları aç göndermezdi. Bazen dışarıdan yemekler söylenirdi. Ama Necati Hoca, ben mutfağa geçip bu çocuklara sıcak bir yemek yaptığımda gurbet yıllarımı hatırlıyorum, derdi. Bu çocuklar sıcak bir aşa hasret, onlara memleket havası tattırıyorum, derdi. Mezun ettiği öğrenciler şu anda güzel makamlarda, vatana ve memlekete güzel hizmetlerle adlarını duyurdular ve duyurmaktadır.

Necati Hoca, Taçkıran Salgını döneminde bile öğrencilere burs vermeyi sürdürmüş ve hayalini hakikate dönüştürmeyi başarmıştı. Bu yönüyle Necati Erol Hoca bir vakıf adamdır. Viranşehir, Siverek, Ceylanpınar, Birecik, Şanlıurfa dernek ve vakıflarını bir çatı altında koordine ederken diğer taraftan Mardin, Adıyaman, Gaziantep ve Diyarbakır'daki hemşeri derneklerini de ziyaret ederek oradaki dayanışma ve yardımlaşma konusunda fikirlerini, çalışmalarını aktarıyordu.

Hukukçular Birliği Genel Başkanı Av. Mustafa Kuran ağabeyimiz, Necati Erol Hocanın cenazesinde dün veciz bir konuşma yapmış ve yarın Eyyüp Azlal kardeşimiz Milat’taki köşesinde merhum hocamızı anlatacak demişti. Kendisine teşekkür ederim. İltifatına layık olacağız. Hem onun hem de Necati Hocamızın öğrencisi olmakla iftihar duyduk, duyuyoruz ve duymaya devam edeceğiz.

Necati Hoca İçin ne dediler? Adlı yazımızı en kısa zamanda bu köşemizde neşredeceğiz. Hocamıza Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.