Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2427.56
BIST 100
9973.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


NFT'ler hakkında bilmeniz gerekenler (2)

NFT’LER sanat eserlerinde yaygın olan sahteciliğin ortadan kaldırılması için bir araç olarak görülmektedir. Pazar yerlerinde satıldığı için sahte eserlerin tespiti oldukça kolaydır. Çünkü her eser biriciktir. Yani yalnızca bir tane vardır ve bir kişi alır. NFT'nin özel anahtarı yalnızca sizde olduğu için, yeni blokzincirindeki NFT'nin sahibi siz olursunuz. Çalınma ve kopyalanma durumu zordur. Ancak gelecek yıllarda ne olacağını şimdiden tahmin etmek oldukça zordur.

Geleceğin NFT kullanım alanları nelerdir?

Dijital İçerik: Şu anda en popüler olan kullanım durumudur. Sanatçıların herhangi bir aracı olmadan doğrudan kişilere satış yapmalarına izin verir. Aynı zamanda insanların sevdikleri sanatçıları çok kolay bir şekilde desteklemelerine olanak tanır.

Oyun: Şu anda oyuncular tarafından satın alınan oyun varlıkları oyun sunucusunda saklanır. Oyunu herhangi bir nedenle kapatırlarsa, tüm varlıklarınız onunla birlikte gider. Ancak oyun içi varlıkları NFT'ler olarak oluşturarak, oyuncular tam sahipliğe ulaşır. Onu gerçek parayla satabilir, başka pazarlarda takas edebilir ve hatta başka oyunlarda kullanabilirler.

Fiziksel Öğeler: Gelecekte NFT'ler bir araba veya bir arazi parçası gibi fiziksel öğelere sahip olmak için kullanılabilir. Hatta NFT'leri teminat veya belge doğrulama açısından bile kullanabilirsiniz. Bir NFT pasaportu hayal edebilirsiniz.

Patentler ve Fikri Mülkiyet: NFT'ler kullanılarak teknolojiler ve keşifler kolayca patentlenebilmektedir.

NFT satın alanların çoğu, varlıklarını çeşitlendirme umuduyla kripto milyonerleri olma amacındadır. NonFungible.com'a göre, 2020'deki toplam NFT satışları yaklaşık 250 milyon dolar değerindeyken, yalnızca geçen ay satışlar 220 milyon doları aştı. Tüm zamanların satışları yaklaşık 534 milyon dolar, bir NFT'nin ortalama fiyatı 97 dolardır. Ancak unutmamak gerekir ki fiziksel dünya ile sahip olduğumuz duygusal ve içgüdüsel bağlantı, birler ve sıfırlardan oluşan dijital dizilerle kopyalanamaz.

NFT’nin dezavantajları nelerdir?

Diğer blok zinciri tabanlı platformlar gibi, NFT pazarları da bilgisayar korsanları tarafından hedef alınır. Pazar yerlerinin merkezi tasarımı ve NFT'lere verilen yüksek değer, onları değerli hedefler haline getiriyor. Kimlik avı, içeriden gelen tehditler, tedarik zinciri saldırıları, hesap kimlik bilgilerine karşı kaba kuvvet saldırıları, fidye yazılımları ve hatta dağıtılmış hizmet reddi saldırıları dahil olmak üzere bir dizi saldırı vektörüne maruz kalabilirler.

Sanatçılar, çalışmalarının NFT'lere "basıldığını" ve izinleri olmadan satışa sunulduğunu sosyal medyada açıklıyorlar. Çevrimiçi pazaryerleri, olası ihlalleri ele almak için prosedürler geliştirmiş gibi görünmektedir. Ancak telif hakları temel bir sorun olarak göz önünde durmaktadır. Ancak hak sahipleri davaya başvurabilir. Sanatçı veya diğer hak sahipleri, telif hakkı ihlali nedeniyle NFT'lerin satıcılarına veya yaratıcılarına karşı bir hak talebinde bulunmayı tercih edebilir. Kimin dava açacağı, telif hakkının kime ait olduğuna bağlı olacaktır.

NFT ile kara para aklanması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Teknoloji çılgınlığının geçici bir heves olma veya spekülatif bir baloncuğu tetikleme şansı her zaman vardır. Bir NFT'ye oldukça kuruş harcarsanız ve sonra coşku ve değerler aniden düşerse, büyük bir kayıp yaşayabilirsiniz. Kantitatif kanıtların pek bir yolu olmadan, kötüye kullananlar, gelişmekte olan NFT pazarını kara para aklama ile ilişkilendirdi ve bazı insanlar bunları "kripto para birimi dünyasındaki en iyi kara para aklama yöntemi" olarak tanımladı.

NFT'lerin genç yaşı göz önüne alındığında, şu anda kara para aklama için kullanımlarına dair somut bir veri yok. Yine de uzmanlar, suçluların, henüz yapmamışlarsa, er ya da geç kendilerine başvurabileceklerini onaylıyor. Şu anda, kara para aklayıcı olabilecek birinin, haksız elde ettikleri paranın yasadışı kaynaklarını gizlemek için sanatı kullanabileceği sayısız yol var. Görünüşe göre, NFT sektöründe müşterinizi tanıma ve kara para aklamayı önleme kontrollerinin göreceli eksikliği göz önüne alındığında, NFT'ler aracılığıyla aklama, değişmez bir jeton alıp satmak kadar basit olabilir.