Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2430.03
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ağustos 2014

NOBEL ÖDÜLLÜ EKONOMİSTİN UYARILARI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın düzenlediği "Özel Sektörün Yoksullukla Mücadele ve Sosyal İçermedeki Rolü" konferansına katılan Nobel ödüllü ünlü ekonomist Prof. Joseph Stiglitz, "Ekonomi büyürse herkes bundan faydalanır" tezinin geçerli olmadığını savunarak, "Şimdi artık büyümenin refaha eşit yansımadığını gördük, ABD örneğin kesintisiz büyüyor ama orta sınıf 25 yıldır yerinde sayıyor" dedi.

Ayrıca Türkiye'nin sorunlarına değinen Stiglitz, "Cari açık, sıcak paraya bağımlılık, yüksek enflasyon ve vergi sisteminin aksaklıkların" altını çizdi.

Amerikalı ekonomistin, ekonominin en temel göstergelerinden biri olan 'büyüme' parametresini refah seviyesi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmesi çok doğru bir yaklaşım.

'Ekonomi yüzde şu kadar büyüdü'derken, bunun geniş halk kitlesine ne ölçüde yansıdığının da araştırılması icap eder.

'Büyüme rekorları kırılırken'halkın büyük bir kısmı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamını sürdürmeye çalışıyorsa, övünmenin manası yoktur.

POST CİHAZLARI KOMİSYONU

Esnaf ve sanatkarların kullandığı post makinelerinden alınan komisyonların iki katına çıkarılması TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i isyan ettirdi.

Komisyon oranının asgari yüzde 1,3 ila 1,4 oranındauygulandığına dikkat çeken Palandöken, "Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmediği bir ortamda ne değişti de post cihazlarının komisyon oranları bu kadar yüksek tutuluyor. Bu oran esnafın kazancından önemli bir pay alıp götürüyor. Oranlar tekrar eski haline getirilmeli" talebinde bulundu.

Bu esnafın ekmeğine göz dikmektir diyen Palandöken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na faiz oranlarını ele alıp en az yarı yarıya düşürme çağrısı yaptı.

Ekonominin omurgasını teşkileden esnaf ve sanatkarları komisyon ve benzeri yüklerle ezmemek gerekir.

Zaten adım başına açılan AVM'ler yüzünden günlük rızkını zar zor çıkarabilen bu insanlar daha fazla mağdur edilmemelidir.

Merkez Bankası'nın faizi indirsin mi indirmesin mi tartışması yapılırken, bu indirimlerin ticari kredilere yansımaması da ayrı bir dert.

Daldan dala atlamış gibi olacağız ama şunu da ifade etmeden geçemeyeceğiz;

Devlet nakit yerine post makinesiyle alış verişi teşvik etmeli, bunun önündeki engelleri kaldırmalı ki ekonominin en temel sorunlarından biri olan kayıt dışılık bir nebze de olsa hafiflesin.

[email protected]